۲۵ فروردین ۱۳۸۸، ۱۰:۰۳

گزارش خبری مهر/

خسارات ناشی از بارانهای بهاری در یزد همچنان در حال افزایش است

خسارات ناشی از بارانهای بهاری در یزد همچنان در حال افزایش است

یزد - خبرگزاری مهر: باران رحمت الهی از نخستین روزهای بهار در کویر خشکیده یزد باریدن گرفت و شادی را برای کشاورزان این دیار به ارمغان آورد اما کاهش دما و تگرگ نیز با باران همراهی کردند و خسارات میلیاردی در این استان به بار آوردند که این خسارتها همچنان رو به افزایش است.

به گزارش خبرنگار مهر در یزد، بهار امسال زودتر از موعد در استان یزد پدیدار شد و درختان چادری از شکوفه های رنگارنگ به سر کردند اما دیری نپایید که زمستان دوباره عزم بازگشت کرد و شکوفه های نو رسیده بهاری بر خود لرزیدند.

از نیمه های اسفند تا دومین روز از سال نو، چهره بهار در همه جای استان یزد مشاهده شد اما از روز سوم دمای هوا به یکباره کاهشی قابل توجه یافت و علاوه بر مردم، درختان را نیز غافلگیر کرد.

این کاهش هوا در بسیاری از شهرستانهای استان یزد سبب سرمازدگی درختان شد به نحوی که بسیاری از باغداران امسال هیچ محصولی از باغات خود برداشت نمی کنند.

اما آنچه در این میان همواره نقشی کمرنگ داشته و کمتر کسی از مسئولان گرفته تا کشاورزان به آن توجهی ندارند،‌ توصیه های هواشناسی است.

کارشناسان هواشناسی استان یزد بارها و بارها از طریق رسانه های عمومی به ویژه رسانه ملی نسبت به سرمازدگی درختان هشدار داد و از کشاورزان خواست برای کاهش خسارات تدابیر لازم را بیندیشند اما باز هم نوشداروی تدبیر مسئولان و کشاورزان بعد از مرگ سهراب سر رسید و خساراتی چند میلیاردی برای استان یزد برجای گذاشت.

البته در بسیاری از شهرستانها کشاورزان اقدامات جالب توجهی برای جلوگیری از سرمازدگی درختان کردند که این امر به ندرت در باغات استان مشاهده شد.

به عنوان نمونه عده ای از باغداران یکی از روستاهای شهرستان مهریز برای اینکه درختانشان از گزند سرمازدگی محفوظ بمانند، شبها در باغات آتش بازی راه انداختند تا با دود حاصل از این آتش درختان را از فرو رفتن در خواب دوباره محافظت کنند.

این کشاورزان با نظر کارشناسی یکی از مروجین جهاد کشاورزی مهریز اقدام به روشن کردن آتش در حلب با سوخت مایع، خرده چوب، کود گوسفند و پوست پسته دور ریز کردند و با آتش زدن تعداد زیادی لاستیک و ایجاد دود در باغات از سرمازدگی درختان جلوگیری کردند.

اما این تدابیر در بسیاری از نقاط استان به دلایل مختلف به کار گرفته نشد و حاصل آن سرمازدگی صدها هکتار از باغات استان است و آمار خسارات نیز هر روز از طریق رسانه ها و از زبان مسئولان جهاد کشاورزی شهرستانهای مختلف استان یزد اعلام می شود.

به عنوان نمونه در شهرستان تفت که از روز سوم فروردین ماه جاری درختان آن دچار سرمازدگی شدند،‌ 90 میلیارد ریال به باغداران این منطقه خسارت وارد شد و بیشترین آسیب را درختان بادام و گردو و سایر درختان سیاه ریشه دیدند.

جالب اینجاست که در نخستین روزهای اسفندماه گذشته شکوفه های بادام زودتر از همیشه سر از شاخسارها برآوردند و خبرنگاران رسانه های مختلف، خبر به شکوفه نشستن این درختان را مخابره کردند اما با کمال تاسف هم اکنون باید خبر آسیب دیدن این درختان در اثر سرما و بی تدبیری را مخابره کنند و به طور قطع این خسارات تنها به امسال خلاصه نمی شود و در طول سالهای آینده باید شاهد خسارات ناشی از سرمای امسال باشیم همانگونه که درختان انار این استان در سال 86 دچار سرمازدگی شدند و به علت کف بری آنها تا چهار سال دیگر اناری در این استان تولید نخواهد شد.

میزان خسارات وارد شده به باغات سایر شهرستانهای استان یزد نیز از سوی مسئولان جهاد کشاورزی این شهرستانها اعلام شده که به برخی از آنها در این گزارش اشاره خواهد شد.

این خسارات ناشی از سرمازدگی، بارش شدید باران، جاری شدن سیل و بارش تگرگ بوده است و میزان خسارات آن بسته به میزان بارش و سرما و حجم اراضی زیر کشت درختان میوه متغیر بوده است.

میزان این خسارات در شهرستان تفت 90 میلیارد ریال به علت سرمازدگی، در مهریز 351 میلیارد ریال تنها در روز ششم فروردین به علت سرمازدگی، در ابرکوه چهار میلیارد ریال به علت سرمازدگی و بارش تگرگ و .... .

البته خسارتهای ناشی از بارش شدید باران و تگرگ تنها به بخش کشاورزی خلاصه نمی شود و در بخش راهها، زیرساختها، واحدهای مسکونی و ... نیز میلیاردها ریال خسارت به استان وارد شده است.

در بخش راهها بیشترین خسارات به شهرستان بافق وارد شد و حتی در روزهای گذشته راه 11 روستای کوهستانی بافق مسدود شد، خانه ها دچار آبگرفتگی و پلها تخریب شدند.

اما با وجود همه خسارتهای به بار آمده مردم استان یزد باز هم شکرگزار درگاه خداوند بودند و همین که زمینها سیراب و آب در رودخانه ها و نهرها جاری شد، نماز شکر به جای آوردند.

اما چه بهتر می بود اگر با اتخاد تدابیر ویژه در چنین مواقعی همه از بارش باران الهی و خنکای هوا در کویر سوزان یزد احساس رضایت می کردند و هیچ دلی نگران خالی ماندن سفره امسالش از رحمت و برکت الهی نمی بود.

فرهنگ سازی برای توجه به هشدارهای هواشناسی، اصولی سازی خانه ها و معابر برای جلوگیری از خسارات در مواقع بارشهای شدید، بیمه محصولات کشاورزی و اطلاع رسانی به موقع به کشاورزان از راهکارهایی است که اگر اصولی اجرا شود، آنگاه لذت بهره مندی از نعمات خداوندی در استان دارالعباده و شهر قنات و قنوت و قناعت را همگان خواهند چشید.

کد خبر 859556

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha