گلستان نیز همانند دیگر نقاط میهن اسلامی، مهد بزرگان ادب و هنر ایران از جمله موسیقی است که برای پویایی و رونق این هنر اصیل و ماندگار، زخمه بر تار موسیقی می زنند تا شاید کورسوی چراغ هنر اصیل آبا و اجدادیشان را از بوته فراموشی نجات دهند.
موسیقی محلی استان گلستان به علت ترکیب قومی متفاوت در سه نوع، "موسیقی اقوام و عشایر کرد" که در شمال شرقی استان زندگی می کنند، "موسیقی مردم گرگان" که با ترکیبی با موسیقی مازندران ایجاد شده و "موسیقی مردم ترکمن" پدیدار شده و هنوز هنرمندان چیره دست و نام آشنایی در این دیار کهن وجود دارند که قلبشان برای هنر آبادی و اجدادیشان می تپد.
کم توجهی و حمایت نشدن از موسیقی بومی و محلی درحالی است که موسیقی ملی ریشه در این داشته های اصیلی بومی و محلی دارد و تقویت عناصر و نواهای محلی در تقویت موسیقی ملی ایران نقش بسزایی دارد.
جمعی از کارشناسان هنر موسیقی گلستان، حمایت نشدن، ساماندهی نشدن، ورود موسیقی های وارداتی و غربی و نبود برنامه ریزی را از جمله عواملی دانستند که بر اعتلاء و پویایی موسیقی اصیل و بومی مناطق از جمله گلستان تاثیر منفی گذارده است.
سرپرست گروه موسیقی محلی مازنی زبان طالب گلستان در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: موسیقی اصیل و بومی به عنوان میراثی ارزشمند سینه به سینه و نسل به نسل منتقل شده تا به ما انتقال یافته است.
جمشید کردی افزود: امروز بسیاری از بانیان و سردمداران هنر اصیل موسیقی بومی و محلی یا حضور ندارند و یا درصورت حیات در کنج خانه برای دل خود می نوازند و نغمه سرایی می کنند.
کم توجهی و حمایت نشدن از موسیقی بومی و محلی درحالی است که موسیقی ملی ریشه در این داشته های اصیلی بومی و محلی دارد و تقویت عناصر و نواهای محلی در تقویت موسیقی ملی ایران نقش به سزایی دارد |
وی خاطرنشان کرد: حمایت نشدن تولیدات محلی و فاخر بومی موجب شده تا متاسفانه در برخی موارد موسیقی محلی نیز برای ماندن به سمت تلفیق با دیگر گونه های موسیقی از جمله موسیقی های وارداتی رود.
به گفته کردی، شناسایی هنرمندان موسیقی های اصیل و بومی و ارائه برنامه جامع وهدفمند برای ساماندهی و حمایت از تولیدات، آموزش موسیقی محلی تاحدی می تواند جلوی روند روبه رشد فراموشی این هنر اصیل را بگیرد.
مسئول گروه موسیقی محلی طالب گلستان بیان داشت: در سالهای اخیر حرکت های خوبی برای احیاء و رونق موسیقی محلی گلستان صورت گرفته که این تلاشها باید تداوم یابد.
وی یادآور شد: متاسفانه موسیقی اصیل و بومی در دهه های اخیر دستخوش تغییراتی شده و باید هرچه زودتر برای پویایی و رونق دوباره این هنر مردمی تلاش و برنامه ریزی شود.
رئیس انجمن موسیقی گلستان نیز گفت: تلاشهای صورت گرفته در سالهای اخیر در حوزه موسیقی استان و به ویژه موسیقی محلی نویدبخش و خوشایند است که باید تداوم یابد.
هوشنگ عظیمی در گفتگو با خبرنگار مهر در گرگان افزود: درحال حاضر گروه های مختلف موسیقی اقوام ترکمن، کتول و مازنیهای غرب استان در حال فعالیت بوده و که این امر می تواند در رونق موسیقی محلی کمک کند.
وی اظهار داشت: برای رونق موسیقی محلی باید توجه و حمایتهای ملی از این بخش افزایش یابد، زیرا غنای موسیقی محلی ناشی از این داشته های بومی و اصیل است.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس مصوبه این انجمن، شناسایی و ساماندهی گروه های موسیقی از جمله موسیقی محلی و بومی در دستور کار قرار دارد که در این زمینه به فرصت بیشتری نیاز است.
عظیمی بیان داشت: طبق آمار میزان کنسرتهای اجرا شده در حوزه موسیقی طی سال گذشته در استان خوب و چشمگیر بوده و باید در بخش کیفی آثار نیز توجه بیشتری شود.
رئیس انجمن موسیقی گلستان یادآور شد: غنا و داشته های موسیقی اصیل بومی و محلی باید درک و شناسایی شود و هنرمندان صاحب نام و صاحب سبک زیادی در عرصه این موسیقی اصیل و محلی که ریشه در بافت و فرهنگ اصیل منطقه دارد، فعالیت می کنند که باید شناسایی و حمایت شوند.
وی یادآور شد: برنامه جامع و اصولی برای رشد و تعالی این شاخه موسیقی محلی و اصیل نیاز است و این انجمن در راستای اهداف و اساسنامه درصدد است برای تعالی شاخه های مختلف موسیقی از جمله موسیقی اصیل ترکمن تلاش کند.
عظیمی افزود: شناسایی و ساماندهی گروه های فعال موسیقی و هنرمندان این رشته از جمله برنامه های این انجمن است و این استان قابلیتهای زیادی در عرصه موسیقی دارد که شناسایی و معرفی نشده است.
برای اعتلا و پویایی موسیقی اصیل و بومی، حمایت و برنامه ریزی ضرورتی اجتناب ناپذیر بوده و در غیر این صورت نواهای خوش موسیقی محلی روز به روز بیهویتتر میشوند.
نظر شما