۲۹ فروردین ۱۳۸۸، ۸:۵۹

مدیر مرکز سعدی شناسی:

مرکز سعدی شناسی به جلسه اطلاع رسانی برنامه های روز سعدی دعوت نشد

مرکز سعدی شناسی به جلسه اطلاع رسانی برنامه های روز سعدی دعوت نشد

شیراز - خبرگزاری مهر: "کورش کمالی سروستانی" با اعلام اینکه برای اطلاع رسانی مراسم یادروز سعدی، مرکز سعدی شناسی دعوت نشده بوده، برنامه های کامل مرکز سعدی شناسی در مراسم روز سعدی و برنامه ریزیهای آینده این مرکز را نیز تشریح کرد.

کمالی مدیر مرکز سعدی شناسی در گفتگو با خبرنگار مهر در شیراز در پاسخ به انتقاد خبرنگار مهر که " چرا این مرکز در جلسه اطلاع رسانی مراسم یادروز سعدی حضور نداشت" پاسخ داد: ما برای این مراسم دعوت نشده بودیم و چنانچه از ما نیز دعوت به عمل می آمد به طور حتم حضور داشته و برنامه های کاملتر این روز را برای مردم و رسانه ها تشریح می کردیم.

وی در پاسخ به سئوال دیگری که "چرا مراسم امسال به نوعی با مراسم سالهای گذشته شباهت دارد"، عنوان کرد: ما برنامه های کاملی را تدارک دیده ایم و چنانچه دعوت می شدیم تمام پیش بینی های خود را اعلام می کردیم اما در عین حال باید گفت به جز برنامه های تخصصی، برنامه های عمومی تری را نیز برای امسال در نظر گرفته ایم ضمن اینکه امسال بر اساس پیش بینیهای به عمل آمده و اقدامات گسترده ای که مرکز سعدی شناسی انجام داده مراسم یادروز سعدی در استانهای کرمان، مشهد، تهران و... نیز برگزار خواهد شد.

مدیر مرکز سعدی شناسی در ادامه گفتگو خود با خبرنگار مهر برنامه های کامل این روز را در شیراز تشریح کرد و گفت: امسال نیز مانند سال‌های گذشته در ساعت هشت شب 31 فروردین ماه در آرامگاه سعدی مراسم گشایش با سخنرانی‌های مقامات کشوری و استانی به همراه اجرای موسیقی گروه "راز و نیاز" به سرپرستی و خوانندگی سالار عقیلی برگزار و در ساعت 9 صبح روز اول اردیبهشت ماه در تالار حافظ سخنرانی‌های علمی پیرامون "بوستان سعدی" ارائه خواهد شد.

وی عنوان کرد: در نشست‌های علمی، استاد احمد سمیعی با عنوان "مقایسه ساختارهای سه مثنوی منطق‌الطیر عطار، مثنوی مولوی و بوستان سعدی"، دکتر غلامحسین دینانی پیرامون "حکمت عملی در بوستان"، دکتر اصغر دادبه با عنوان "نگاهی به بنیاد ایرانی نظریه اخلاقی سعدی در بوستان"، دکتر سیروس شمیسا با عنوان "یک روایت از دو شکست"، دکتر سعید حمیدیان با عنوان "بوستان: میانگینی موزون در مثنوی سرایی"، دکتر علی‌اشرف صادقی پیرامون "گویش شیرازی در عصر سعدی" و دکتر ابراهیم قیصری با عنوان "بازآفرینی و تکرار مضامین بوستان در سایر آثار سعدی" سخنرانی خواهند کرد.

مدیر مرکز سعدی شناسی با اشاره به اینکه همزمان با این مراسم دفتر یازدهم سعدی‌شناسی ویژه گلستان که شامل مجموعه سخنرانی‌های سال گذشته و نیز مقالات دیگر است و همچنین "کتاب‌شناسی گلستان سعدی" نوشته امید کارگری به همراه دو پوستر و چهار کارت از حکایات و قطعات بوستان منتشر خواهد شد، افزود: گلباران آرامگاه سعدی، بازدید رایگان از آرامگاه در روز اول اردیبهشت ماه، مسابقهء حکایت خوانی و شب شعر از دیگر برنامه‌های یادروز امسال است.

کمالی همچنین متذکر شد: علاوه بر این به همت شهر کتاب و با همکاری مرکز سعدی‌شناسی سلسله درس گفتارهایی پیرامون سعدی از دوم اردیبهشت ماه در شهر کتاب تهران آغاز و به مدت یک سال و نیم به صورت هفتگی برگزار خواهد شد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: سال 1385 و همزمان با نهمین "یادروز سعدی" مرکز سعدی‌شناسی تصمیم گرفت که سال‌های 1385 تا 1395 را به عنوان دهه سعدی شناسی نامگذاری و اعلام کند و این نامگذاری کوششی برای تخصصی کردن مطالعات سعدی‌شناسی بود.

رئیس مرکز شناسی تصریح کرد: بر این اساس در سال 1385 دوران سعدی‌شناسی، 1386 زندگی، اندیشه، زبان و شخصیت سعدی، 1387 گلستان سعدی، 1388 بوستان سعدی، 1389 غزلیات سعدی، 1390 قصاید، مجالس، قطعات و مفردات، 1391 نسخه‌شناسی آثار سعدی، 1392 سعدی، معارف اسلامی و فرهنگ ایرانی، 1393 سعدی و مسایل اجتماعی، فرهنگی، اخلاقی، سیاسی و ادبیات عصر ما، 1394 هنر سعدی، سنت و نوآوری و فرهنگ مردم و در سال 1395 سعدی در حدیث دیگران و دیگران در حدیث سعدی مورد بحث و بررسی قرار گرفته یا خواهند گرفت.

کمالی عنوان کرد: بر این اساس امسال، سال بوستان بوده و بوستان به باوری نخستین اثر مدون سعدی است که در ده باب عدل و تدبیر رای، احسان، عشق و مستی و شور، تواضع، رضا، قناعت، شکر بر عافیت، توبه و راه صواب و مناجات و ختم کتاب در سال 655 هجری قمری در چهار هزار و 11 بیت سامان یافته است.

رئیس مرکز سعدی شناسی، بوستان سعدی را مهمترین و فصیح ترین مثنوی حکمی و اخلاقی ادبیات ایران دانست که در بحر متقارب غیر حماسی سروده شده و عنوان کرد: برخی از مهمترین اندیشه‌های متعالی سعدی در زمینه زندگی فردی و اجتماعی و جامعه معتدل و آرامش بخش در این اثر آمده و شاید به همین دلیل هم در نسخه‌های کهن نام "سعدی‌نامه" بر خود دارد و در نسخه‌های متاخر و جدید به قرینه گلستان، بوستان خوانده شده است.

تدوین دانشنامه تخصصی پیرامون سعدی

کمالی در ادامه سخنان خود با اشاره به لزوم تدوین دانشنامه تخصصی پیرامون سعدی نیز بیان کرد: تعداد مقالات نگاشته شده موجود پیرامون سعدی از سال 1300 تاکنون از مرز یک هزار مقاله در نمی‌گذرد و تعداد کتاب‌های منتشر شده نیز در همین فاصله زمانی بیش از 230 عنوان نیست بنابراین تدوین دانشنامه تخصصی جهت ارایه کلیه اطلاعات مورد نظر پیرامون سعدی به شکل بنیادین می تواند علاوه بر آشنایی علاقمندان با کلیات مباحث مربوط به موضوع، متخصصان را به منابع اصلی تحقیق رهنمون سازد.

وی همچنین در این رابطه اظهار داشت: تاکنون ما موفق شده‌ایم بر اساس مطالعات انجام شده و نیز کلیات سعدی مدخل‌های اولیه دانشنامه را برگزینیم و رایزنی‌های اولیه با اعضای هیئت علمی این دانشنامه صورت گرفته و تدوین مقالات از امسال آغاز خواهد شد.

کوروش کمالی ضمن توضیح در مورد روند سعدی‌پژوهی در ایران جهان آن را به چهار دوره تکوینی، تدوین، تصحیح و تکامل تقسیم کرد و در مورد تصحیح مجدد کلیات سعدی افزود: اگر چه کلیات سعدی تصحیح استاد محمدعلی فروغی که با همکاری حبیب یغمایی تدوین شده تاکنون یگانه اثر مورد ارجاع و تأیید سعدی‌پژوهان و ادیبان و علاقمندان به سعدی است اما تدوین کلیات سعدی در دستور کار مرکز سعدی‌شناسی قرار دارد.

وی اضافه کرد: تاکنون برای این امر علاوه بر اینکه تصویر اکثر نسخه‌های معتبر خطی سعدی توسط پژوهشگر ارجمند دکتر نحوی جمع‌آوری شده، تصحیح‌های چاپی آثار سعدی از جمله تصحیح فروغی، یغمایی، یوسفی، مظاهر مصفا، ایران‌پرست، واجد شیرازی، خطیب رهبر، عبدالعظیم خان قریب و... فیش‌برداری و طبقه بندی شده است.

مدیر مرکز سعدی شناسی همچنین تاکید کرد: در نظر است پس از پایان این مرحله برای هر غزل و هر حکایت، قصیده، قطعه و مجلس از سعدی پرونده‌ای ویژه تشکیل شود و با همکاری چند تن از سعدی‌پژوهان برجسته کشور کلیات مرکز به همراه فرهنگ‌ها و فهرست‌های لازم و نیز دگرسانی‌هایی نسخ منتشر گردد و البته این کار مستلزم تامین منابع مالی لازم و حداقل سه سال کار مداوم بوده تا براساس برنامه های دهه سعدی‌شناسی در سال 1391 که سال "نسخه‌شناسی آثار سعدی" نام گرفته است منتشر شود.

کد خبر 861936

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha