به گزارش خبرنگار مهر در همدان، موضوعی که این روزها باعث دل نگرانی برخی از دوستداران گردشگری استان همدان شده وقفی بودن این آرامگاه است و اینکه مدیریت آن باید هر چه سریعتر به ادارهکل اوقاف استان بازگردد.
به گفته مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان همدان آرامگاه باباطاهر عریان همدانی موقوفه بوده است در حالیکه در طول سالیان سال درآمد حاصل از آن به اشتباه صرف میراث فرهنگی شده است.
این آرامگاه بر فراز تپهای در شمال غربی شهر همدان واقع شده که بنای آن از شاهکارهای ممتاز و بدیع معماری عصر جدید و طرح اصلی آن تلفیقی از معماریهای قرن هفتم و هشتم هجری و عصر حاضر است. بنای مقبره باباطاهر در گذشته چندین بار بازسازی شده است اما بنای اولیه در قرن ششم هجری به صورت برج آجری و هشت ضلعی بوده است که در دوران حکومت رضاخان پهلوی نیز بنای آجری دیگری به جای آن ساخته شده بود.
در جریان این بازسازی لوح کاشی فیروزهای رنگی مربوط به سده هفتم هجری به دست آمد که دارای کتیبهای به خط کوفی برجسته و آیاتی از قرآن کریم در آن نوشته شده بود است که هم اکنون در موزه ایران باستان نگهداری میشود.
احداث بنای جدید در سال ۱۳۴۴ خورشیدی با همت انجمن آثار ملی و شهرداری وقت همدان و توسط مهندس محسن فروغی انجام شد و این بنای تاریخی طی شمار ۱۷۸۰ در تاریخ 21 اردیبهشت 1376 ۷۶ به ثبت آثار تاریخی و ملی ایران رسیده است.
در اطراف بنای جدید فضای سبز وسیعی احداث شده است. برج آرامگاه بر قاعدهای هشت ضلعی واقع شده که ارتفاع آن از سطح فوقانی تپه
۲۰/۳۵متر و از کف خیابان ۲۵/۳۰متر است.ستون های هشت گانه برج، قطعه سنگ مزار، کف و پلههای آرامگاه از سنگ گرانیت حجاری شده است. نما و فرش بنای آرامگاه باباطاهر همدان از سنگ است و در داخل آن کتیبههایی از کاشی وجود دارد.
باباطاهر یکی از مشهورترین دوبیتی سرایان ایران است که دوبیتی های شورانگیز این شاعر و عارف بزرگ مورد توجه همگان است و در محوطه داخلی آرامگاه
،۲۴دوبیتی از سرودههای باباطاهر بر روی ۲۴قطعه سنگ مرمرین نوشته و نصب شده است و هماکنون یکی از مراکز مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی محسوب میشود که تنها در روز نخست سال جاری بیش از پنج هزار گردشگر از آن دیدن کردند.اوقاف:آرامگاه باباطاهر جزو موقوفات است/ مسئول میراث فرهنگی همدان: فرصت مصاحبه ندارم
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان همدان در این خصوص اظهار داشت: بر اساس قانون گورستانها به اوقاف تعلق دارند و این مکانها وقفی هستند.
حجتالاسلام علیمحمد عبداللهینیا افزود: هر چیزی حتی یک قبرستان متروکه اگر عنوان وقفی بودن داشته باشد به اداره اوقاف مربوط است و با توجه به اینکه در کنار آرامگاه باباطاهر گورستانی قرار داشته است که وقفی بوده و سند آن موجود است باید سازمان میراث فرهنگی مدیریت این محل را واگذار کند.
وی گفت: در حال حاضر مذاکرات اولیه با میراث فرهنگی برای بازگشت آرمگاه باباطاهر به مجموعه اوقاف انجام شده است و ما اسناد خود را ارائه کردهایم و اگر آنها قانع شده و موضوع را بپذیرند به زودی این آرامگاه زیر نظر اوقاف قرار میگیرد.
چنانچه میراث فرهنگی درخواست ما را نپذیرد اقدام قانونی می کنیم |
مدیر اوقاف همدان |
مدیر کل اوقاف استان به پرونده بانک ملی شعبه همدان واقع در میدان مرکزی شهر اشاره کرد و گفت: این بانک نیز یکی دیگر از نمونههای اماکن وقفی است که تا امروز در اختیار دیگر دستگاههای استان قرار داشته است که پس از پیگیریهای قضایی انجام شده، دادگاه تجدید نظر حکم قطعی نسبت به وقفی بودن آن محل صادر کرد.
وی تصریح کرد: ارائه اسناد مستدل تنها راه مجاب کردن ادارهها است که اداره کل اوقاف نیز براین اساس با مستندات خود را به مدیریت میراث فرهنگی ارائه داده است و اگر آنها حرف اوقاف را نپذیرند باید با در دست داشتن حکم قانونی مدیریت این محل را بر عهده بگیریم.
گفتگو با رئیس سازمان میراث فرهنگی میتوانست بسیاری از ابهامهای به وجود آمده در این خصوص را برطرف کند اما تنها پاسخ اسدالله بیات رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان پس از تماسهای مکرر خبرنگار مهر در همدان این بود: "وقت مصاحبه ندارم"
نظر شما