به گزارش خبرگزاري مهر، به نقل از روابط عمومي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، در اين گردهمايي ابتدا دكتر هادي خانيكي معاون فرهنگي، اجتماعي وزارت علوم، با اشاره به محوريت اصول ارتباطات انساني و ضرورت آن در جهان كنوني به عنوان محركه اصلي جوامع براي رشد و توسعه، اظهار داشت: اگر اين واقعيت را بپذيريم كه در عصر كنوني زندگي شبكه اي بر جوامع حكمفرماست و ارتباط عمومي به افقي تبديل شده، به ناچار بايستي براي اين نوع زندگي مهندسي خاصي اختيار كنيم.
وي در بخش ديگري ازسخنان خود با اشاره به نحوه ارتباطات انساني ما بين جوامع گفت: از نظر تاريخي حاملان اين ارتباطات، جهانگردان، تجار و دانشجويان بوده و هستند وعملا نوآوري ها و تغييرات در سطح جوامع، توسط اين گروهها رخ مي دهد.
دكتر خانيكي در ادامه افزود: اساسا جنس علم و دانش نياز به مبادله داردو در علوم اجتماعي از نوع مبادلات فرهنگي و علمي ما بين جوامع، به عنوان مردم شناسي فرهنگي ياد مي شود. به تعبيري ديگر مي توان گفت كه يك فرهنگ رانمي توان صرفا از درون آن مورد ارزيابي قرار داد، بلكه از بيرون هم بايستي مورد شناسايي قرار گيرد.
وي در بخش ديگري از سخنان خود، با اشاره به بينش ديني و مسووليت عقيدتي مسلمانان و نقش مهاجرت در فهم سياستهاي جهان پيرامون و توسعه اعتقادات و باورهاي ديني، از انتقال فرهنگ به عنوان يك كاركرد سياسي در جهان كنوني ياد كردو گفت: هيچ كشوري از انتقال فرهنگ خود به جهان ابايي ندارد و امروزه مقوله ارتباطات انساني به عنوان عنصر لازمه زندگي اقتصادي مطرح است، زيرا در جهان كنوني ما بين فرهنگ، سياست، آموزش و اقتصاد مرزهاي مجزاي جدي وجود ندارد. به عنوان مثال مي توان آموزش دانشجويان خارجي رامطرح كرد كه مطمئنا با نتايج مطلوب اقتصادي همراه خواهد بود اگر زود بازده نباشد، پربازده هست.
معاون فرهنگي وزارت علوم با اشاره به لزوم بازآفريني گذشته درخشان علمي و فرهنگي كشور اظهارداشت: قطعا نمي توانيم گذشته فرهنگي كشورمان را همانگونه كه بود بازآفريني كنيم، ولي اين مسئله خيلي هم خيالي نيست، اگر چه سازوكارهاي گسترش زبان فارسي امروز با گذشته متفاوت است، اما گسترش و رشد زبان فارسي محصول فرآيندهاي خاصي است كه نياز به سازوكارهاي جديدي دارد.
وي در بخش ديگري از سخنان خود، ديدگاه سنتي در خصوص پذيرش دانشجو و برداشت غلط از مقوله جذب دانشجوي بومي و غير بومي را از مشكلات عمده در پذيرش دانشجويان غير ايراني در دانشگاه هاي كشور عنوان كرد و افزود: مادر فرآيند پذيرش دانشجوي خارجي بايد به فرآينده زبده گزيني عمل كنيم و جهان را آن گونه كه هست ببينيم، نه آن گونه كه مي خواهيم.
وي در بخش پاياني سخنان خود، عدم برقراري روابط بين دانشگاه و فرادانشگاه و وجه صرف به بخش سخت افزاري دانشجويان خارجي، فقدان يا ضعف نهادهاي دانشجويي بهدليل تعداد كم و تنوع اين دانشجويان، ناهمخواني سياستها و مقررات سازمانهاي مرتبط با پذيرش دانشجويان خارجي و عدم برنامه ريزي هاي اساسي و اصولي با توجه به تفاوت هاي فرهنگي و عدم ايجاد جايگاه اداري مناسب در دانشگاهها در خصوص جذب دانشجويان خارجي را از مشكلات اساسي در ارتباط با پذيرش اين دانشجوان عنوان كرد.
سپس دكتر غلامرضا ظريفيان معاون دانشجويي وزارت علوم، با اشاره به تحولات عظيم در بخش آموزش عالي كشور در دو دهه گذشته و هم ترازي آموزش دانشگاهي كشورمان به كشورهاي پيشرفته اظهار داشت: باتوجه به تلاش هاي جهاني براي ايجاد نگرشي خاص در ارتباط با ايران، يكي از بهترين منابعي كه مي تواند ايران را آن چنانكه هست معرفي كند، نظام آموزش عالي كشور است كه تغيير نگرش، تغيير گفتمان و ديدگاههاي جهاني را به دنبال خواهد داشت.
معاون دانشجويان وزارت علوم، در خصوص پذيرش دانشجويان خارجي در دانشگاهاي كشور اظهار داشت: اگر بتوانيم مقدماتي را فراهم نماييم كه دانشجوي خارجي بيشتري جذب نماييم، اين دانشجويان در يك دوره 5 ساله بهترين مبلغان براي نظام جمهوري اسلامي خواهند بود و قطعا اين مسئله موجب تغيير ديدگاههاي خارجيان در عرصه آموزش، فرهنگ و تمدن كشورمان خواهد شد.
در ادامه برگزاري اين گردهمايي يك روزه، دكتر علي محدث، مديركل امور دانشجويان داخل وزارت علوم با بيان اينكه امروزه عرصه ارتباطات و روابط بين الملل و تعامل فرهنگي بين ملت ها به عنوان يك كالاي اقتصادي و درآمدزا مطرح است، اظهار داشت: با توجه به وجود رقابت جدي بين كشورهاي جهان براي جذب نخبگان به عنوان عاملي براي انتقال فرهنگ و تكنولوژي نگرش ما به مسئله آموزش عالي، دانشگاه و خصوصا پذيرش دانشجوي خارجي بايد تغيير بايد.
وي همچنين با اشاره به تاريخچه پذيرش دانشجوي خارجي در كشورمان گفت: قبل از پيروزي انقلاب اسلامي، هدف از پذيرش دانشجوي خارجي، تقويت كرسي هاي زبان و ادبيات فارسي بود حال آنكه هدف كنوني ما، تبليغ و ترويج فرهنگ اسلامي كشورمان و صدور دستاوردهاي انقلاب به اقصي نقاط جهان است.
دكتر محدث در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به عدم استقبال دانشگاهها از پذيرش دانشجويان خارجي گفت: در اين خصوص، قانوني تصويب شده كه به موجب آن به دانشگاهها اجازه داده مي شود نيم درصد از سهميه پذيرش دانشگاهشان را به جذب دانشجويان خارجي با اخذ شهريه اختصاص دهند.
گفتني است در حال حاضر بيش از 000/10 نفر دانشجوي خارجي در دانشگاههاي كشور تحصيل مي كنند كه نود درصد آنان در رشته هاي علوم انساني مشغول به تحصيل هستند.
نظر شما