به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومى سازمان زمینشناسى و اکتشافات معدنى کشور، محمدتقى کره اى گفت: با توجه به توانایىهاى مساحتى و جمعیتى موجود در ایران در اختیار گرفتن میزان یک درصد از اقتصاد و بازار جهانى معدن، هدف آرمانى سازمان زمینشناسى و اکتشافات معدنى کشور است.
رئیس سازمان زمین شناسى و اکتشافات معدنى کشور با اشاره به توانایىهاى مساحتى و جمعیتى موجود در ایران که حدود یک درصد از مساحت و جمعیت جهان است، یادآور شد: در اختیار گرفتن میزان یک درصد از اقتصاد و بازار جهانى معدن هدف آرمانى سازمان زمینشناسى و اکتشافات معدنى کشور است.
وى افزود: سرزمین ایران به لحاظ قرارگیرى در یکى از کمربندىهاى بزرگ فلززایى جهان از توان معدنى بالایى برخوردار است که ذخایر بزرگى نظیر مس سرچشمه، ذخایر اقتصادى طلا و کانسارهاى بزرگ سرب و روى ایران از آن جمله است.
کره ای با بیان اینکه تا پیش از سال 77 اکتشافات سیستماتیک ناحیهاى به بررسىهاى ژئوشیمیایى محدود بود، تصریح کرد: اما هم اکنون در بررسىهاى سیستماتیک ناحیهاى پنج لایه اطلاعاتى زمین تهیه مىشود تا تلفیق آنها بیانگر توانایی هاى معدنى موجود باشد.
وی گفت: همچنین وجود مراکز متعدد برنامهریزى و اجرا تا پیش از سال 77 موجب شده بود که اکتشاف موضوعى ذخایرى مانند طلا، آلومین، پتاس سنگى، فسفات آذرین، مس، روى به نتیجه نهایى نرسد، اما از آن موقع تاکنون اکتشاف اینگونه مواد روند اصولى یافته و سازمان زمینشناسى و اکتشافات معدنى کشور با افزایش مطالعات ازمجموع شش پروژه در سالهای 1357- 1341 به 42 پروژه در سالهای 1384- 1358 ذخایر قابل توجهى را کشف کند.
رئیس سازمان زمین شناسى و اکتشافات معدنى کشور افزود: از جمله این ذخایر مىتوان به اکتشاف طلا به میزان 50 تن در مناطق کردستان، اصفهان، خراسان، سمنان و آذربایجان، اکتشاف 50 هزار تن آنتیموان در استانهاى خراسان و سیستان و بلوچستان، اکتشاف سولفات سدیم با ذخیره احتمالى بیش از 5/4 میلیون تن در اراک (بزرگترین ذخیره خاورمیانه)، اکتشاف 20 میلیون فسفات آذرین در استان یزد و اکتشاف چهار میلیون تن پتاس سنگى در استانهاى هرمزگان و زنجان اشاره کرد.
وی با اشاره به اینکه در برنامه چهارم توسعه بررسىهاى اکتشافى توسعه بسیارى یافت؛ به نحوى که در دوره اخیر تعداد پروژهها شش برابر پروژههاى مدت زمان مشابه در گذشته بوده است، بیان کرد: از جمله این پروژهها انجام 103 پروژه در فاز شناسایى بر روى موادمعدنى فلزى و غیرفلزى در استانهاى مختلف و بررسىهاى ژئوشیمیایى در فاز پىجویى در 75 محدوده است.
کره ای تصریح کرد: همچنین بررسىهاى زمینشناسى اقتصادى در مقیاس کاربردى یک بیست وپنجهزارم در 21 محدوده، بررسىهاى اکتشافى به منظور کشف ذخایر جدید طلا، مس، سرب و روى، آهن و اخذ گواهى براى شش کانسار و معرفى ذخایر اقتصادى از طلا، پتاس، مس به سرمایه گذاران داخلى و خارجى براى ادامه عملیات اکتشافى از سایر این پروژهها است.
معاون اکتشافى وزیر صنایع و معادن در خصوص فعالیتهاى صورت گرفته براى تهیه نقشههاى زمین شناسى خاطرنشان کرد: در فاصله سالهاى 1338 تا 1370 این سازمان تعداد 96 برگ نقشه زمینشناسى با مقیاس یکدویستوپنجهزارم به چاپ رسانده و هم اکنون پوشش کامل این نقشهها در کشورها وجود دارد.
رئیس سازمان زمینشناسى و اکتشافاتمعدنى کشور همچنین حدود 654 برگ از نقشههاى زمینشناسى کشور با مقیاس یکصد هزارم سرزمین ایران را پوشش مىدهند که تا کنون 497 برگ از آنها تهیه و به چاپ رسیده که تعداد 254 برگ از این نقشهها در برنامه سوم توسعه تهیه شده است.
وی با بیان اینکه بررسىهاى آزمایشگاهى از جمله فعالیتهاى بنیادى سازمان زمینشناسى است، ابراز کرد: در سالهاى 1357تا1341 امور آزمایشگاهى و کانىآرایى نوعى خدمات به زمینشناسان بوده و به امر پژوهش توجه چندانى نمىشد، در حالیکه در سالهای 1384- 1357 به ویژه در سه سال گذشته پژوهشهاى کاربردى نظیر فرآورى و پرعیارسازى مواد خام معدنى، استحصال عناصر شیمیایى از موادخام معدنى، جداسازى عناصر نادر خاکى، استحصال عناصر شیمیایى از مواد خام معدنى، سنجش آلایندههاى زیستمحیطى فراوانى انجام شده است.
کره ای ادامه داد: عقد تفاهمنامه با 23 کشور در زمینه ایجاد بانکهاى اطلاعاتى علومزمین، بررسىهاى زمینشناسى و اکتشاف مقدماتى موادمعدنى و ایجاد پایگاه اطلاعرسانى کشورهاى عضو اکو و صدور خدمات فنى و مهندسى به کشورهاى آسیاى میانه، خاورمیانه، آمریکاى جنوبى، آفریقاى شمالى و مرکزى از دیگر فعالیتهایى است که این سازمان پس از پیروزى انقلاب اسلامى تا کنون انجام داده است.
رئیس سازمان زمینشناسى و اکتشافاتمعدنى کشور در پایان گفت: این سازمان براى توسعه فناورىهاى نوین زمینشناسى و اکتشافى اقدام به ایجاد پایگاه دادههاى علومزمین کشور، برداشت و بررسىهاى دادههاى ژئوفیزیک هوایى، بررسى هاى اینترفرامترى، یررسىهاى زمینشناسى پزشکى و همکارىهاى درون و برون مرزى کرده است.
نظر شما