۳۱ فروردین ۱۳۸۸، ۸:۰۸

مساجد آمریکا، بستری برای تعاملهای فرهنگی و اجتماعی مسلمانان؛ اخبار اقلیت مسلمان جهان

مساجد آمریکا، بستری برای تعاملهای فرهنگی و اجتماعی مسلمانان؛ اخبار اقلیت مسلمان جهان

خبرگزاری مهر- گروه دین و اندیشه: ارتقای کارکردهای مساجد در آمریکا و ترجمه خطبه‌های نماز جمعه مسجد شرق لندن به زبان اشاره از جمله اخباری هستند که اقلیت مسلمان جهان طی یک هفته گذشته با فعالیتها و پیگیریهای خود موفق به اعلام آن در سطح جهان شدند.

مساجد آمریکا قطبهای اجتماعی و سیاسی اقلیت مسلمان هستند

مساجد آمریکا بیش از اینکه محلی برای اقامه نمازهای جماعت باشند، مراکزی معنوی و بستری برای آگاهی‌رسانی‌های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی برای جامعه مسلمانان محسوب می‌شوند که کارکرد آن را برای اقلیت مسلمان ارتقا می‌دهد.

مهدی باری روحانی مسلمان و مدیر اجرایی بنیاد آزادی ام ای اس اظهار داشت: کارکرد اولیه مراکز اسلامی به ویژه در آمریکا تطبیق و همساز کردن نیازهای دینی، معنوی، اجتماعی و مدنی برای اعضای جامعه اسلامی است. به طور اختصار می توان کارکرد آنها را به دعوی، آموزش و خدمات تعبیر کرد.

عبدوس استار غزالی نویسنده و محقق مسلمان در کالیفرنیا اظهار داشت که مساجد و مراکز اسلامی نقش بسیار مهمی در جامعه اسلامی ایفا می کنند. بسیاری از مراکز اسلامی سالنهای بزرگی دارند که اعضای جامعه اسلامی می توانند مراسم و رویدادهای اجتماعی خود را در آن برگزار کنند. برخی مراکز اسلامی همچنین از مدارس اسلامی برخوردارند که مسلمانان می توانند از مقطع کودکستان تا دبیرستان در آن به مطالعه بپردازند.

آمار دقیقی از تعداد مساجد آمریکا در دست نیست اما برخی آمار اعلام کرده حدود 2 هزار مسجد در سراسر جهان برای 6 تا 7 میلیون مسلمان آمریکایی وجود دارد. نخستین مسجد آمریکا در سال 1915 در ایالت مین ساخته شده است. درحال حاضر بزرگترین مسجد آمریکا مرکز اسلامی آمریکا در دیربورن، میشیگان است که گنجایش 3 هزار نمازگزار را دارد.

دعواد ولید مدیراجرایی شورای روابط اسلامی- آمریکایی در میشیگان اظهار داشت: مساجد آمریکا مسئولیتهای بیشتری نسبت به مساجد کشورهای اسلامی دارند. نقش اصلی مراکز اسلامی در آمریکا نه تنها فعالیت برای پاسخگویی نیازهای معنوی جامعه است بلکه آنها باید قطب اجتماعی شدن مسلمانان باشند.

باری همچنین گفت: نمی توان از تأثیر مراکز اسلامی، نقش ائمه جمعه و امامان جماعت و همچنین خطبه های آنها در ارتقای آگاهی میان مسلمانان غافل شد. در حقیقت مراکز اسلامی مهمترین مؤلفه های جامعه اسلامی در فراهم کردن این کارکردها محسوب می شوند.

شاکر السواید امام مسجد الهجرت و مرکز اسلامی فال چرچ در ویرجینیا تصدیق کرد که آگاهی سیاسی، بخش مهمی از فعالیتهای مساجد است .  ما در مسجد، خود را درگیر فرآیندهای سیاسی می کنیم و با فرماندار، سناتورها و نمایندگان کنگره ارتباط داریم تا بتوانیم از آنها سؤالهایی بپرسیم و درباره موضوعات مورد نگرانی خود از طرف جامعه اسلامی تحقیق کنیم.

همچنین در طول انتخاب اخیر ریاست جمهوری، مساجد نقش مهمی در بسیج کردن مسلمانان و ترغیب آنها به شرکت در انتخابات ایفا کردند. براساس تحقیقات شورای روابط اسلامی آمریکایی، حدود 89 درصد از رهبران مساجد اعتقاد دارند که مساجد باید بیشتر در فرآیندهای سیاسی درگیر شوند.

مسلمانان آمریکا خواستار بررسی فعالیتهای اف بی آی در مساجد شدند

یک سازمان اسلامی در میشیگان اعلام کرد از دادستان کل خواسته شکایتهایی را که در رابطه با تعیین جاسوس توسط اف بی آی برای رهبران و نمازگزاران اسلامی مطرح شده را مورد بررسی قرار دهد .

به دنبال گزارشهای جامعه اسلامی میشیگان و سایر گروه های اسلامی مبنی بر اینکه رفت و آمد مسلمانان به مساجد و کمکهای خیریه آنها به شدت تحت نظارت قرار دارد، شورای سازمانهای اسلامی میشیگان نامه ای برای اریک هولدر دادستان کل ایالات متحده ارسال کرد.

این درحالی است که دفتر اف بی آی در دیترویت، میشیگان این اتهام را تکذیب کرد. آندرو آرنا مأمور ویژه مسئول دفتر محلی طی بیانیه ای اظهار داشت که این دفتر تلاشهایی را برای برقراری ارتباط با جامعه مسلمانان آمریکایی انجام داده و تا کنون اقدامات منفی در رابطه با آنها مشاهده نکرده است.

داوود ولید مدیر اجرایی دفتر شورای روابط اسلامی-آمریکایی در میشیگان اعلام کرد: اگر مسلمانان خود موردی مشاهده کنند که با قوانین منافات داشته باشد به مسئولان اجرای قانون گزارش خواهند داد.در بسیاری از موارد افرادی که با مسئله مهاجرت خود مشکل داشته و مهاجرت آنها به نوعی معلق بود گزارش دادند که با مأموران پلیس روبه رو شده و به آنها پیشنهاد شده  مساجد را مورد نظارت قرار داده به جای آن مسئله شهروندی آنها حل خواهد شد.

این درحالی است که آرنا مدعی شده اف بی آی نهادها و افراد بی گناه را هدف قرار نداده و استفاده از منابع در تحقیقات قانونی برای کار پلیس غیر قابل قبول محسوب نمی شود. با تمام این اوصاف چنین اعتراضهایی در میان جامعه مسلمان آمریکا امری جدید نیست و به دنبال گزارش اخیر مستقر کردن جاسوس اف بی آی در یکی از مساجد جنوبی کالیفرنیا مسلمانان خود را برای تعمیم آن آماده کرده اند.

رهبری جامعه مسلمانان امریکایی بررسی می‌شود

بیش از 100 نفر از علمای مطالعات اسلامی از سراسر ایالات متحده در شهر ییل برای برگزاری هشتمین همایش سالانه و اسلامی و تعمق در مورد رهبری جامعه مسلمانان امریکایی گردهم آمدند.

شرکت کنندگان در این همایش نهادها و رهبران جامعه اسلامی امریکا را مورد بررسی قرار دادند تا به راهکارهای پی ببرند که رهبران می‌توانند با اتخاذ آنها ارتباطهای بهترین با نسل آینده مسلمانان امریکایی داشته باشند. جلسه‌ها و میزگردهای نشست امسال که طی روزهای شنبه و یکشنبه 22 و 23 فروردین ماه برگزار شد همچنین بر راهکارهای ارتقای فعالیتهای سیاسی و اجتماعی جامعه اسلامی امریکا به‌ویژه جوانان تمرکز کردند.

کارشناسان و علمای شرکت‌کننده در این همایش مقالاتی را با موضوعات " افزایش نهاهای آموزشی مسلمانان امریکایی" ، " اوباما و جامعه مسلمان امریکایی" ، " توسعه رهبران امروز در فضای شهری" و همچنین نقشها و مسئولیتهای رهبران جامعه ارائه کردند.

موضوعات قانون اسلامی، پرسشهایی درباره اعتبار و تغییر، تفکر اسلام و علوم مدرن، علم تفسیر متون مقدس و آینده اسلام در امریکا از سایر موضوعات مورد بحث در همایش شهر ییل بودند.

مسلمانان اروپا نقش دین در نجات جوامع مدرن را تبیین کردند

نقش دین در نجات جامعه امروز از بیماریهای اجتماعی مهمترین موضوعی بود که امسال در بزرگترین گردهمایی سالانه مسلمانان اروپایی در فرانسه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

حاج تامی بریزه رئیس این همایش گفت: طی چند سال گذشته ثابت شده دین برای نجات جوامع مدرن که در بحرانهای اخلاقی، اجتماعی و اقتصادی فرورفته، بسیار ضروری است. بحران جهانی اقتصاد و تبعات آن نیاز به مطرح کردن این موضوع در همایش امسال را بیش از پیش مورد تأکید قرار می دهد.

بریزه همچنین به عنوان رئیس سازمانهای اسلامی در فرانسه یادآور شد: ضرورت اصول دینی و اخلاقی باید مورد توجه قرار گیرد. این مسئله تنها به مسلمانان ارتباط ندارد بلکه تمام ادیان باید از این آرمان حمایت کنند به همین علت ما موضوع همایش امسال را عمومی تر انتخاب کردیم تا تمام ادیان را دربرگیرد.

این همایش چهار روزه از روز جمعه 21 فروردین ماه آغاز و روز دوشنبه 24 فروردین در بورژه ، حومه پاریس خاتمه یافت. علما، کارشناسان دین، شخصیتهای دانشگاهی و آکادمی و گروه های اسلامی مختلفی از سراسر اروپا و حتی فراتر از آن در این همایش شرکت کردند که در آن میان می توان به احمد قباله رئیس مؤسسه اروپایی انسان شناسی، اونیس گرورا رئیس خانه فتوای اتحادیه سازمانهای اسلامی فرانسه و طارق رمضان اشاره کرد.

هیئتهای عالی رتبه مسلمان نیز در این همایش شرکت کرده اند که در آن میان می توان به مارسل گوشه مورخ و فیلسوف و همچنین رافائل لوژه نویسنده اشاره کرد. این کارشناسان به بحث درباره نقش اعتقادهای دینی و معنوی در نجات جوامع معاصر از بحران پرداختند.

امسال، این گردهمایی همچنین دربرگیرنده نمایشگاهی برای ارتقای آگاهی درباره حضرت محمد (ص) بود که برای دومین سال متوالی برگزار شد. مسابقه حفظ قرآن و ستاد جمع آوری کمک و رویدادهای هنری سازمانهای اسلامی فرانسه بخشهای دیگری از این گردهمایی بزرگ بودند.

خطبه‌های نمازجمعه شرق لندن برای ناشنوایان ترجمه شد

مسجد شرق لندن از روز جمعه 17 آوریل 28 فروردین‌ماه به نخستین مسجدی تبدیل شد که برای ناشنوایان مسلمانی که در نمازهای جمعه شرکت کرده خطبه‌ها را به زبان اشاره ترجمه می‌کند.

9 نفر از کارکنان مسجد شرق لندن برای ترجمعه زبان اشاره بریتانیایی آموزش دیده و درکنار افراد خبره خطبه‌های نمازهای جمعه را ترجمه می‌کنند. نخستین خطبه‌ای که از سوی آنها به زبان اشاره ترجمه شد روز جمعه 28 فروردین ماه در مسجد شرق لندن واقع در خیابان وایت چپل رود بود.

رفیق الاسلام داوطلب 21 ساله به عنوان یکی از افراد آموزش دیده به زبان اشاره ابراز امیدواری کرد که این اقدام کمک کند تا ناشنوایان مسلمان بیشتری در نمازهای جمعه شرکت کنند.

وی اظهار داشت که به همراه همکاران خود تنها یک روز را صرف یادگیری این زبان کرده و به طور کلی این مهارت، مهارت سودمندی محسوب می‌شود.

رفیق الاسلام که در حال تحصیل در دانشگاه است و به طور نیمه‌وقت در مسجد فعالیت می‌کند عدم استفاده ناشنوایان از خطبه‌های نماز جمعه را ناامید کننده دانست و گفت: ما در بدو ورود از ناشنوایان استقبال کرده و جای نشستن را به آنها نشان می‌دهیم.

وی همچین گفت که پیش از ترجمه خطبه‌های نماز جمعه یک روز را به عنوان آزمایش این فعالیت انتخاب کرده و با حضور 20 تا 30 نفر ناشنوا اقدام به ترجمه آزمایشی به زبان اشاره کرده است.

محمد شاکر مسئول روابط عمومی و رسانه‌ای این مسجد گفت: ارائه ترجمه خطبه‌های نماز جمعه به زبان اشاره با همکاری سازمان " الاشاره" به عنوان سازمان حمایت از ناشنوایان مسلمان صورت پذیرفت.

وایلدرز دنباله فتنه را می‌سازد

سیاستمدار راست‌گرا و افراطی پارلمان هلند از طرحهای خود برای ساخت دنباله‌ای برای فیلم ضداسلامی "فتنه" خبر داد و مدعی شد که در این فیلم تهدید اسلام برای آزادی بیان و تأثیر مهاجرت مسلمانان را به تصویر می‌کشد.

فیلم قبلی گیرت وایلدرز که مارس 2008 در اینترنت پخش شد مدعی بود که قرآن مسلمانان را به خشونت دعوت کرده است. این فیلم از سوی هلند و کشورهای اسلامی مورد انتقاد قرار گرفت اما با هوشیاری مسلمانان و اقدامات به جای رهبران مسلمان جهان، تظاهرات جهانی علیه ساخت این فیلم صورت نگرفت.

وایلدرز گفته است که فیلم جدید وی بر تهدید اسلام و تأثیر اسلامی شدن اروپا و ایالات متحده تمرکز می کند. این فیلم همچنین بر اصول آزادی بیان تمرکز کرده و تا پایان سال 2010 تکمیل می شود.

وایلدرز به عنوان رهبر حزب آزادی هلند با اشاره به اینکه هدف از ساخت این فیلم اهانت به مسلمانان نیست گفت: ما رویکردهای تهاجمی بیشتری خواهیم داشت تا دفاعی. در حال حاضر یک پرونده قضایی علیه وایلدرز در هلند در جریان است. وی فوریه امسال نیز از ورود به بریتانیا منع شد.

این سیاستمدار هلندی یادآور شده که اگرچه فیلم جدید کپی فتنه نخواهد بود، اما تأثیر شدیدی علیه کشورهای اسلامی اعمال می کند. گیرت وایلدرز که خواستار خاتمه روند مهاجرت مسلمانان شده اکنون به دنبال جلب بودجه از سوی ایالات متحده و آمریکا برای ساخت فیلم جدید خود است.

نخستین مؤسسه اسلامی "تربیت معلم" در مالاوی تأسیس شد

جامعه مسلمان مالاوی نخستین مؤسسه اسلامی تربیت معلم را در این کشور تأسیس کرده تا شکافهایی را که در رابطه با آموزش در این کشور آفریقای جنوبی وجود دارد را پرکرده و دختران مسلمان این کشور نیز بتوانند از آموزشهای ارائه شده استفاده کنند.

الطاف گانی دبیر کل تراست بلال به عنوان یک سازمان غیر دولتی و اسلامی گفت: در نتیجه برخی از هنجارهای اجتماعی و فرهنگی بسیاری از دختران ما در جامعه اسلامی و خارج از آن نمی توانند به مدرسه بروند. در مالاوی مردان بیشتر باسواد هستند و سالهای بیشتری در نظام آموزش رسمی حضور داشته اند.

گانی با ابراز تأسف از تعداد دختران جوان بی سواد به ویژه در جامعه اسلامی گفت: این روند درحال افزایش است از این رو تصمیم گرفتیم کالج تربیت معلم دختران " مریم" را تأسیس کنیم. آموزش یکی از مؤلفه های بنیادین قدرت زنان و تحولات اجتماعی است.

این کالج اسلامی نخستین مؤسسه آموزش عالی در سومین مقطع تحصیلی است که در جامعه مسلمان مالاوی وجود دارد و برنامه ای دو ساله را برای آموزگاران مقطع ابتدای ارائه می کند. به رغم اینکه این کالج یک مؤسسه اسلامی است اما دانشجویان خود را از مسلمانان و مسیحیان ثبت نام می کند.

کالج تربیت مدرس دخترانه " مریم" با هدف فعالیت به عنوان مرکز ملی آموزش عالی برای تربیت آموزگاران تأسیش شده و براساس اظهارات گانی مهمترین چالش آن ترغیب دانشجویانی است که هم متفکر بوده و هم اخلاق مدار؛ تا بتواند ابزار موثری برای تحولات اقتصادی و اجتماعی جامعه باشد.

تأسیس این مؤسسه اسلامی با استقبالهایی رو به رو شده است چرا که این موسسه سرمایه گذاری باارزشی در آموزش زنان و تلاش برای اشاره به اختلاف میان دو جنس در کشوری است که زنان آن 55 درصد از جمعیت کشور را تشکیل داده اند.

ریچارد مسووایا معاون وزیر آموزش عالی مالاوی گفت: ما مدتها منتظر اجرای پروژه ای با این ماهیت میان جامعه اسلامی بودیم. آنها در مرحله فراهم کردن آموزش در سطوح ابتدای و متوسطه فعالیت خوبی داشتند اما تا کنون در تربیت مربی سرمایه گذاری نکرده بودند.

کلیسای کاتولیک در مالاوی به عنوان بزرگترین فرقه مسیحی نیز کالج تربیت مدرس جامعه اسلامی را به عنوان یک دستاورد بزرگ توصیف کرد.

کمیته امور عمومی به عنوان گروهی از سازمانهای دینی مالاوی از اینکه این مؤسسه آموزشی پذیرای حضور دانشجویان مسیحی نیز خواهد بود استفال کرد و رئیس آن یادآور شد: این مؤسسه در کشور به نوعی منحصر به فرد است. سایر نهادهایی که از این نوع در کشور فعالیت می کنند آموزشهای خود را تنها به اعضای جامعه دینی خود اختصاص می دهند.

جمهوری مالاوی کشوری است در جنوب شرق آفریقا اسلام پس از مسیحیت دومین دین بزرگ در این کشور محسوب می شود. براساس آمار دولتی مسلمانان 12 درصد جمعیت این کشور را تشکیل داده اند اما سازمانهای اسلامی این رقم را حدود 60 درصد می دانند.

استانداردهایی برای آموزش اقتصاد اسلامی تدوین می‌شود

مرکز بین‌المللی اقتصاد دبی درنظر دارد هیئتی برای تقویت آموزش اقتصاد اسلامی و تدوین استانداردهای آن به عنوان صنعتی که امسال به رغم بحران اقتصادی 15 تا 20 درصد رشد داشته، تشکیل دهد.

نیک نوریشکی ثانی مدیر اجرایی اقتصاد اسلامی در منطقه اقتصادی آزاد دبی طی همایش بانکداری و اقتصاد اسلامی گفت: با وجود بانکهایی که در مناطق اسلامی فعالیت اقتصادی دارند، ضرورت آموزش مورد تأکید قرار می گیرد. نخستین قدم استفاده از اساتیدی است که با آنها ارتباط قوی داریم، ما این امر را با تشکیل یک هیئت آموزشی اقتصاد اسلامی آغاز کرده و این هیئت را به مهمترین سکو برای این آموزش تبدیل خواهیم کرد.

مرکز بین المللی اقتصادی دبی می خواهد استانداردی را در زمینه این آموزش و تمرکز ویژه در بانکداری اسلامی ایجاد کند. صنعت اقتصاد اسلامی به صنعت جهانی یک تریلیون دلاری رسیده که با سرمایه گذاری اخلاقی قانون شرع اسلام هدایت می شود و در پرتو بحران اخیر اقتصادی مورد توجه قرار گرفت.

اجلاس اقتصاد و بانکداری اسلامی از روز 13 آوریل در دبی، بحرین و لندن آغاز شده و 16 آوریل خاتمه خواهد یافت. این اجلاس از سوی خبرگزاری رویترز در کشورهای حاشیه خلیج فارس و لندن به طور همزمان درحال برگزاری است و بسیاری از بازیگران ارشد این صحنه در این اجلاس سخنرانی کرده و به چالشها و فرصتهای بازار جدید و سنتی اقتصاد و بانکداری اقتصادی پرداخته و در نظر دارند راهکارهای رویارویی با این چالشها را استخراج کنند.

اندونزی نخستین اوراق بهادار اسلامی خود را به فروش می‌رساند

اندونزی قرار است نخستین اوراق بهادار خود را در آینده نزدیک به فروش برساند، اقدامی که می‌تواند به بحران جهانی اقتصاد کمک کند.

اندونزی به عنوان بزرگترین قطب اقتصاد آسیای جنوب شرقی درحالی که در نظر دارد وارد بازار اقتصادی بزرگتر شود به زودی اوراق بهادار خود را با شاخص پنج ساله به فروش می رساند.

بازار اوراق بهادار اسلامی زمانی از رشد بسیاری برخوردار بود، وقتی که مناطق عربی در سه ماه نخست سال 2009 هیچ اوراق بهاداری صادر نکردند این بازار به نوعی از رونق افتاد. درحالی که برخی از فعالیتها در بخش وام افزایش می یابد کارشناسان هنوز اطمینان ندارند که این بازار به وضعیت خوب سابق باز می گردد یا خیر.

فروش اوراق بهادار اندونزی به دنبال انتخابات پارلمانی هفته گذشته و انتخابات ریاست جمهوری ماه ژوئیه صورت می گیرد.

مسلمانان روسیه از رسمی شدن عیدپاک در کشور حمایت کردند

مجمع قانونگذاری پیترزبورگ روسیه در جلسه خود درخواستی را مورد تصویب قرار داد که طی آن از نخست وزیر روسیه خواسته شده عید پاک ارتدکسها در سراسر روسیه به رسمیت شناخته شود. جامعه مسلمان نیز از این ایده حمایت کرد.

ویکتور یوتوخوف یکی ازنویسندگان این درخواست گفت: این مسئله با پاتریاک کریل، رهبر کلیسای ارتدکس روسیه در دیدار اخیر وی از سنت پیترزبورگ درمیان گذاشته شده و پاتریاک با اعلام موافقت خود اظهار داشت که این مسئله نیازمند پیگیریهای جدی است. امروز جامعه ما به‌شدت نیازمند پذیرش اعیاد و مناسبهای مشهور از سوی تمام مردم است. عید پاک دارای روحیه معنوی بسیار قوی است و به معنای پیروزی زندگی بر مرگ است. علاوه بر این اکثریت جمهوری‌های روسیه نیز رسماً اعیاد دینی خود را برگزار می‌کنند.

جامعه اسلامی روسیه نیز از ایده تبدیل شدن جشن عید پاک به جشن رسمی کشور اعلام حمایت کردند.

امیر قیزاتولین نایب رئیس اداره امور مسلمانان در منطقه اروپایی روسیه گفت: اکثریت ارتدکس این کشور علت خوبی برای برگزار جشن عید پاک در سطح فدرال دارند.

وی به عنوان نماینده شورای مفتی‌ها تأکید کرد که اعیاد دینی، مردمی را که آنها را جشن می‌گیرند بایکدیگر متحد کرده و باعث می‌شود آنها به ریشه‌ها و سنتهای خود بازگردند و این امر در دنیای امروز اهمیت بسیاری دارد و حتی در راستای غلبه بر بحران اقتصادی نیز مؤثر خواهد بود.

کلیساهای ارتدکس سراسر جهان چون کلیسای ارتدکس روسیه در هفته مقدس به سر برده و روز یکشنبه 30 فروردین ماه مراسم عید پاک خود را برگزار خواهند کرد. عید پاک مهمترین روز دینی در مسیحیت محسوب می‌شود که دارای تاریخ متغیر در تقویم کلیساهای مسیحی است، این روز به عنوان عید رستاخیز حضرت عیسی (ع) بوده که بر اساس روایات مسیحی سه روز پس از تصلیب وی در سالهای 27 تا 33 بعد از میلاد صورت گرفته است.

کد خبر 863453

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha