۱ اردیبهشت ۱۳۸۸، ۹:۱۵

گزارش خبری مهر/

گلستان در معرض خشکسالی؛ مدیریت منابع آبی ضرورتی انکارناپذیر

گلستان در معرض خشکسالی؛ مدیریت منابع آبی ضرورتی انکارناپذیر

گرگان - خبرگزاری مهر: کاهش 105 میلیون مترمکعبی میزان ذخیره آب در آبخوانها نشانی از تهدید جدی کم آب و خشکسالی این استان بوده که برای کنترل و پیگیری از این فرآیند، مدیریت برای تامین و مصرف آب کشاورزی امری ضروری است.

به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، سال آبی از مهرماه هر سال تا شهریور سال بعد محاسبه می شود و بر اساس آمار آب منطقه ای و هواشناسی فقط از مهرماه تا بهمن ماه سال گذشته متوسط بارندگی در گلستان 243 میلی متربوده است که بیشترین آن در بهمن ماه و کمترین آن در دی ماه گذشته بوده است.

کاهش میزان نزولات جوی تکرار پدیده خشکسالی در سال آبی جاری را در گلستان قوت می بخشد از این رو باید همه برنامه ریزیها بر مبنای خشکسالی و مدیریت بر این پدیده صورت گیرد.

کاهش منابع آبی از یک سو و هدررفتن منابع دیگر از سویی مشکلات ناشی از پدیده خشکسالی را در گلستان بیشتر می کند، در حالیکه می توان با طرح همه جانبه و اجرای برنامه هدفمند، روان آبهای سطحی را کنترل کرد.
 
اکنون یک میلیارد و 954 میلیون مترمکعب آب در گلستان در حال بهره‌برداری است که این میزان معادل 79 درصد از پتانسیل آبی استان را تشکیل می دهد.

گلستان 12 سد با ظرفیت 395 میلیون مترمکعب، 300 قطعه آب بندان و سد کوچک، 25 ایستگاه پمپاژ، هشت سد کوتاه و 3800 سازه آبی دارد.

نماینده مردم شهرستانهای بندرترکمن، بندرگز و کردکوی در مجلس گفت: 1.5 میلیارد مترمکعب از آبهای سطحی استان هدر می رود و هدر رفتن و استفاده نشدن از این مقدار آب در حالی است که برخی مناطق استان با مشکل کمبود آب آشامیدنی روبرو هستند  و خشکسالی هرسال خسارات زیادی به منطقه وارد می سازد.

محمد جواد نظری مهر اظهار داشت: همواره کشاورزان منطقه در مراجعه به نمایندگان از خسارات خشکسالی، سرمازدگی و غیره گلایه می کنند و باید برای رفع مشکلات چاره جویی شود.
 
استاندار گلستان گفت: بر اساس گزارش هواشناسی استان میزان بارندگی سال گذشته در استان نسبت به سال گذشته نوسان داشته و در ایستگاه گرگان نسبت به دوره آماری سه ساله با رشد 48 درصدی مواجه هستیم.

یحیی محمودزاده در گفتگو با خبرنگار مهر در گرگان افزود: میزان ذخیره آب پشت سدهای استان بین 40 تا 80 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش دارد و این امر نشان می دهد که حجم آب پشت سدهای استان به میزان لازم نرسیده است که این امر زنگ خطری به شمار می آید.

استاندار گلستان بیان داشت: در گنبد در یک دوره آماری هشت درصد، در کلاله 14 درصد، در مراوه تپه 17 درصد و در علی آباد کتول نیز سه درصد کمتر نسبت به دوره های قبلی بارندگی داشتیم.

وی یادآور شد: در مجموع در گرگان 14 درصد، در گنبد 25 درصد، کلاله 42 درصد، مرواه تپه 34 درصد و علی آباد 3 درصد نسبت به دوره زمانی مشخص کمتر بارندگی را شاهد بوده ایم.

وی عنوان کرد: این آمار نشان می دهد که در بخش زراعی وضعیت بارندگی در سطح استان نسبت به سال قبل وضعیت مناسب است ولی در کل میزان بارندگی استان نسبت به سال قبل رشد منفی دارد.

محمودزاده بیان داشت: برای حفاظت از منابع آبی و بهره برداری بهینه از این پتانسیل، همه دستگاههای اجرایی باید تلاش و برنامه داشته باشند.

وی اظهار داشت: برای پیگیری این موضوع، ستادهای حفاظت منابع آب شهرستان نیز باید تشکیل شود تا وظایف محوله در سطح منطقه اجرایی و عملیاتی شود و راهکارهای اجرایی مناسب برای پیگیری در این شورای ارائه شود.

استاندار گلستان، رعایت الگوی کشت را از جمله راهکارهای برای مقابله با بحران خشکسالی برشمرد و گفت: پیاده سازی الگوی کشت در استان نیازمند هماهنگی کامل دستگاههای مختلف است.

مدیرعامل آب منطقه ای گلستان از دستگاه های اجرایی خواست تا برای مقابله با پدیده خشکسالی آماده باشند و افزود: باید در زمینه پذیرش عمومی این مسئله از سوی مسئولان و مردم به عنوان بهره برداران آب فرهنگسازی کرد.
 
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای گلستان بیان داشت: خشکسالی دیگر یک پدیده غیرمترقبه نبوده و باید آن را پذیرفت و بر اساس شرایط وقوع و دامنه تاثیرپذیری آن، برای برون رفت از مشکلات برنامه ریزی کرد و باید در زمینه پذیرش عمومی این مسئله از سوی مسئولان و مردم به عنوان بهره برداران آب فرهنگسازی کرد.
 
نادعلی حاجیلری افزود: 8.5 درصد از آب تولیدی استان در بخش شرب به مصرف می‌رسد و 89 درصد آن نیز به مصرف کشاورزی و باقی در بخش‌های صنعت و خدمات و زیست محیطی مصرف می‌شود.

وی یادآور شد: با توجه به نیاز استان به استفاده از منابع آب زیرزمینی در توسعه اراضی کشاورزی و تامین آب شرب و صنعت، روند استفاده از آبهای زیرزمینی افزایش یافته به گونه ای که مقدار آب زیرزمینی استحصالی از 690 میلیون مترمکعب در سال 57  به یک هزار و 177 میلیون مترمکعب در سال 87 رسیده است.

وی خاطرنشان کرد: تدوین دستورالعمل نحوه عملکرد دستگاه‌های اجرایی در ارتباط با تخلفات کلی منابع آب زیرزمینی، هماهنگی برای قطع برق مشترکین دارای برداشت غیرمجاز از منابع آب سطحی و زیرزمینی نیز از جمله کارهای است که برای مدیریت منابع آبی باید صورت گیرد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای گلستان هماهنگی در راستای عدم ارائه خدمات و تسهیلات به برداشت کنندگان غیرمجاز آب، کشت و برداشت آب بیش از میزان قید شده در متن قرارداد با شرکت‌ آب منطقه‌ای و شرکتهای بهره ‌برداری نیز از جمله وظایف این شورا است.

به گزارش مهر، برای پیشگیری و کاهش خسارات ناشی از خشکسالی، اطلاع‌ رسانی برای صیانت از منابع آب زیرزمینی، فرهنگسازی در مدیریت مصرف بهینه آب و نیز بهره ‌برداری بهینه از منابع آب زیرزمینی، راه ‌اندازی گروه ‌های گشت و بازرسی، شناسایی و انسداد چاه ‌های غیرمجاز، جلوگیری از اضافه برداشت چاه‌ های مجاز، خرید کنتورهای هوشمند آب و برق از جمله مواردی است که باید در زمینه مصرف و مدیریت بهینه آب مورد تاکید قرار گیرد.

کد خبر 864100

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha