۵ اردیبهشت ۱۳۸۸، ۹:۲۶

گزارش خبری مهر/

آیین چندصد ساله "ورف چال"؛ در آستانه فراموشی و تحریف

آیین چندصد ساله "ورف چال"؛ در آستانه فراموشی و تحریف

ساری - خبرگزاری مهر: مراسم سنتی و ملی "ورف چال"یا "برف چال" آمل که نمادهای یک سنت حسنه و کم نظیر با بیش از چندصد سال قدمت است اکنون در آستانه فراموشی قرار گرفته و در این وادی برخی تحریفات نیز به این سنت وارد شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، این مراسم همه ساله در نیمه دوم اردیبهشت ماه در روستای زیبای "اسک" بخش لاریجان که در فاصله 85 کیلومتری شهرستان آمل در مسیر جاده هراز واقع شده است، برگزار می شود.

در روزگاران گذشته به منظور تامین آب دامها و حتی انسان به درایت "سید حسن ولی" چاله ای عمیق در دامنه کوه دماوند حفر شد تا با پر شدن برفهای دامنه های قله، مشکل کم آبی تابستان که گریبانگیر مردم منطقه می شد، برطرف شود.

این مراسم همه ساله و قبل از ذوب شدن آخرین برف های زمستانی با شکوهی خاص و با حضور چند هزار نفری مردم منطقه برگزار می شود و دوستدارانی از سراسر کشور برای تماشای این مراسم به روستای اسک می آیند.

تاریخ اجرای این مراسم از قبل توسط بزرگان محل به عموم اطلاع داده می شود تا در این روز تمامی مردان روستای اسک در مراسم ورف چال حضور داشته باشند.

در روز مراسم مردان اسک صبح زود با در دست داشتن ناهار و میوه و چای از روستا بیرون می آیند و امور و زمام روستا را موقتا به زنهای روستا می دهند تا مراسم زن سالاری را با برنامه هایی همچون "عروس و داماد" و "شاه و وزیر" برگزار کنند.

زنان روستا برای تحقق بخشیدن به هدف خویش از میان خود، زنی "حاآمی" را بر می گزینند تا وی به نظام حکومتی که به طور موقت در روستا ایجاد شده سر و سامان بدهد. حکومت زنان را در قدیم "مادرشاهی" هم می گفتند.

در این روز از ورود هر مردی به داخل روستا جلوگیری می شود در صورتی که مردی به تذکرات و اخطارهای زنان توجهی نکند و داخل روستا شود به شدت با چوب دستی زنان روستا تنبیه می شود.

مردان روستا پس از رسیدن به محل ورف چال با رفتن به سمت مناطق پوشیده از برف و آوردن قطعه های بزرگی از برف و ریختن در چاهی مورد نظر که عمق و ارتفاعی زیاد هم دارد بخشی از مراسم خود را برگزار می کنند و پس از پرشدن چاه از برف و پوشاندن درب آن، مردان در پذیرایی گروهی غذای خود را می خورند، نماز جماعت می خوانند و پس از یک روز شاد و خاطره انگیز به روستا برمی گردند.

البته نکته قابل توجه در برگزاری این مراسم در سالهای اخیر حضور برخی گروه های غیربومی و به ظاهر هنرمند است که بزرگان روستا و اعضای شورای اسلامی روستای اسک را با چالش جدی مواجه کرده است.

بزرگان روستا و اعضای شورای اسلامی روستای اسک معتقدند: این گروهها که متاسفانه بدون هماهنگی در مراسم حضور پیدا می کنند با اجرای موسیقی و فروش سی دی ها و دیگر آثار کاری خود شرکت کنندگان در مراسم ورف چال را از هدف اصلی که آوردن برف و ریختن در چاه مورد نظر بوده است، دور می کنند.

به اعتقاد مسئولان شهری با وجود گفتگو با این گروهها و درخواستهای مکرر که در خصوص برگزاری مراسم سنتی ورف چال و جلوگیری از تحریف آن اقدام کنند، متاسفانه اثربخش نبوده و این میهمانان ناخوانده حرمت میزبان خود را رعایت نمی کنند.

مرتضی کوهی یکی از اعضای شورای روستای اسک اشاره کرد: تاکنون بزرگان و ریش سفیدان این مراسم از وقوع هرگونه درگیری های فردی و گروهی در جهت وحدت و همدلی در برگزاری این آئین گذشتگان جلوگیری و همکاری داشتند.

وی خاطرنشان کرد: اگر مسئولان و متولیان این امور در این خصوص رسیدگی و برای مراسم در دست اجرا چاره جویی نکنند، احتمال برخوردهای فیزیکی و گروهی وجود دارد که در صورت کنترل امور از دست مسئولان و عوامل محلی خارج شده و خدای ناکرده شاهد عواقب زیان بار و جبران ناپذیر آن خواهیم بود.

کد خبر 866362

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha