به گزارش خبرنگار مهر، مراسم تشییع پیکر بیژن ترقی صبح روز دوشنبه 7 اردیبهشت با حضورجمعی از هنرمندان عرصه شعر و موسیقی و برخی از مسئولان فرهنگی از جمله معاون هنری وزارت ارشاد و مدیر کل دفتر موسیقی برگزار شد.
در ابتدای این مراسم رحیم معینی کرمانشاهی ترانه سرای پیشکسوت به دعوت مجری برنامه (عباس سجادی) به پشت تریبون رفت وضمن اشاره به سجایای اخلاقی ترقی گفت: هیچ کسی صورت ترقی را بدون خنده ندید .او خیلی خوش اخلاق و بسیار فروتن، بیآزار و بی ادعا بود. زمانی که خبر درگذشت او را شنیدم دلم سوخت.
وی سپس با بیان اینکه هنرمندان ضعیف ترین طبقه در این کشور هستند، افزود: از خدا که به ما کلام و سخن داده تا زیبا سخن بگوئیم می خواهم به این طبقه ضعیف و بینصیب ایران که اسمش را هنرمند گذاشتهاند یک جای پر از گلی را در بهشت نصیب کند.
معینی کرمانشاهی همچنین با اشاره به پیشینه تصنیفسرایی در ایران به ماجرای اختلاف ایرج میرزا با عارف پرداخت و گفت: بسیاری از شاعران تصنیف سرایی را به رسمیت نمیشناختند اما بهترین آثاری که از خود آنها به جا ماند تصنیف بود .مثلا ایرج میرزا در عارفنامه عارف را به طعنه تصنیفسرا خطاب قرار داد،درحالیکه وقتی ایرج فوت کرد بهترین اثری که از او ماند تصنیف امیر جاهد بود.
همایون خرم دیگر سخنران این مراسم تصریح کرد: موسیقی و شعر هنرهایی توامان هستند. اگر شاعر بتواند این دو هنر را توامان در آثارش به کار برد شاعر بی نظیری است و بیژن ترقی از شاعران و ترانهسرایان این رده بود. او با احساس، موسیقی را نه با دل بلکه با زبان و صدا زمزمه کرد.
وی افزود: ترقی شوق سازندگی داشت. در این راه اگر ترانه سرایی عاشق نباشد راه بیجا پیموده است . ترانهسرایی معشوق ترقی بود . قصیده سرایان و غزلسرایان شعرهای زیادی در قالب های دیگر می سرایند اما کمتر شعر آنها ماندگار میِشود ، ولی ترانههای ترقی برای همیشه در ذهن مخاطبان این سرزمین ماندگار خواهد بود.
خرم ادامه داد: در اکثر کارهایی که با بیژن داشتم، شاهد بودم که او آنچنان عاشقانه کار می کرد که کارهایش ماندگار شد. او به همین دلیل مانا شده است .ترانههای او از دل بر میآمد و لاجرم بر دل نیز مینشست. بنابراین بنده فکر نمی کنم نام مرگ را بر بیژن ترقی بگذاریم؛ بیژن ترقی تازه بیژن ترقی شده است چرا که تمام هنرمندان که عاشقانه راه پیمودند هر چه از عدم وجود ظاهریشان میگذرد بیشتر شناخته می شوند.امثال ترقیها، یاحقیها، تورج نگهبانها، بدیعیها همه بعد از مرگ مراتب خود را پیدا خواهند کرد. زبان حال همه ما که خبر درگذشت بیژن ترقی را شنیدم این است " اشک ما هویدا شد".
خرم در ادامه با تجلیل از زحمات همسر زندهیاد بیژن ترقی عنوان کرد: همسر هنرمندان یک نقش سازنده در کار هنرمندان دارند و بانو منیژه یزدانمنش این نقش را به خوبی ایفا کرد. ایشان در دوران بیماری ترقی با فداکاری و ایثار تمام از وی پرستاری کردند و جا دارد از این فداکاریهای ایشان تشکر کنم.
ایمانی خوشخو معاون هنری وزیر ارشاد نیز که در این مراسم حضور داشت گفت: هنرمندان ما حق بزرگی بر ادبیات و هنر و موسیقی کشور دارند و چه سخت است ساعاتی که در این مکان ـ که به رسم سنت گذشته محل وداع با هنرمندان است ـ با عزیزانی چون ترقی در آخرین لحظات عروجشان وداعی جانسوز کنیم.
وی افزود: حقیقتا بیژن ترقی حق بزرگی به گردن هنر این سرزمین دارد چرا که او از نسل هنرمندانی بود که حلقه اتصال هنر و ادبیات بودند و مخصوصا فاصله زیادی که میان موسیقی و کلام وجود داشت از بین بردند. اگر امروز موسیقی و کلام را همپای هم میبینیم دلیلش این است که استادانی چون ترقی تلاش زیادی برای پیوند این دو کردند. اگر نبود این تلاش ما میان این دو هنر فاصله عمیقی می دیددیم.
ایمانی خوشخو با بیان اینکه آثار ترقی جای خالی او را پر خواهد کرد اظهار داشت: مردم نیز با زمزمه این ترانهها بعد از درگذشت ترقی با او احساس هم نشینی خواهند داشت.
وی همچنین از برگزاری جایزه ترقی در جشنواره بینالمللی موسیقی فجر خبر داد و گفت: پیشنهاد میکنم برای تجلیل از زحمات زندهیاد بیژن ترقی و زندهنگهداشتن یاد او در اذهان مردم این کشور هر سال جایزه بیژن ترقی را برگزار کنیم تا در این جایزه به بهترین آثار در حوزه ترانه جایزه بدهیم.
وی افزود: این جایزه میتواند هر سال به عنوان یکی از بخشهای جشنواره بینالمللی موسیقی فجر برگزار شود تا همه بزرگان و هنردوستان راه امثال ترقی را ادامه دهند. با برگزاری این جایزه میتوان انتظار داشت که هنرمندان جوان راه این هنرمند عزیز را ادامه دهند.
شاهرخ نادری از دوستان بیژن ترقی دیگر سخنران این مراسم ضمن تشریح برنامههای مراسم تشییع بیژن ترقی فهرستی از ترانهسرایان بزرگ کشور را قرائت کرد.
در ادامه مراسم قاسم رفعتی با درخواست نادری ترانه "به رهی دیدم برگ خزان" را با سوز و گدازی تمام اجرا کرد.
در این مراسم برخی از اعضای هیئت مدیره خانه موسیقی و همچنین شاعران و هنرمندانی چون فخری ملک پور،داود گنجه ای،نصرالله ناصح پور،صدیق تعریف، تقی ضرابی،عباس تهرانی، بهمن فرمانآرا،سهیل محمودی، مظفر شفیعی، خلیل جوادی، جواد لشکری، سالار عقیلی،اسماعیل آذر، فریدون حافظی و... حضور داشتند.
آئین ترحیم و سومین روز درگذشت بیژن ترقی روز چهارشنبه 9 اردیبهشت از ساعت 15:40 تا 17:15 در مسجد جامع شهرک غرب برگزار میشود.
نظر شما