۱۱ اردیبهشت ۱۳۸۸، ۱۴:۵۷

ارزیابی توان دانشگاههای کشور در تحقق دو جریان علم و آرمانگرایی

ارزیابی توان دانشگاههای کشور در تحقق دو جریان علم و آرمانگرایی

رهبر معظم انقلاب سال گذشته تاکید کردند از دانشگاه همیشه و در همه جا این انتظار هست که محل جوشش و اوج دو جریان حیاتى در کشور باشد. اول، جریان علم و تحقیق و دوم، جریان آرمان‏گراییها و آرمان‏خواهیها و هدفگذاریهای سیاسى و اجتماعى. گروه حوزه و دانشگاه مهر در سلسه گفتگوهایی پیگیری و تحقق این رهنمود رهبری در دانشگاهها را مورد بررسی قرار داد.

به گزارش خبرگزاری مهر، حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی  24 آذر ماه سال گذشته در جمع هزاران نفر از دانشجویان پرشور دانشگاه علم و صنعت با تبیین ویژگی­ها و کارکردهای جنبش دانشجویی، دانشگاه را محل جوشش و اوج گیری دائم دو جریان حیاتی «علم و تحقیق» و «آرمانگرایی و آرمانخواهی» خواندند و تأکید کردند: اگر ملت و مسئولان شاخص های اصلی هویت اسلامی نظام را حفظ کنند هیچ دشمنی قادر به آسیب رساندن به این کشور نخواهد بود.

دانشگاهها پاسخگوی جامعه نیستند/ آرمانخواهی مطلوب دردانشگاهها وجودندارد

قائم مقام وزیر علوم با بیان اینکه دانشگاههای کشور با آرمانخواهی و آرمانگرایی سیاسی و اجتماعی مد نظر مقام معظم رهبری فاصله دارند، گفت: در بین دانشجویان گرایش آرمان گرایی و عدالت خواهی را شاهد هستیم اما می توان کارهای فرهنگی بهتری را اجرا کرد.
سید محمد حسینی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: در زمینه جریان علم و تحقیق، مباحث علمی در دانشگاهها مورد توجه بوده و گامهای خوبی در این زمینه برداشته شده است ضمن اینکه ظرفیت بالایی در دانشگاهها برای این منظور وجود دارد.

وی اظهار داشت: البته دانشگاهها باید به سمتی حرکت کنند که تحقیقات علمی برای کشور مفید باشد و پایان نامه ها مطابق با نیاز کشور ارائه شوند. در واقع دانشگاه باید پاسخگوی نیازهای کشور باشد که در این خصوص هنوز به جایگاه مطلوبی نرسیدیم.

قائم مقام وزیر علوم با بیان اینکه توان و ظرفیت اعضای هیئت علمی دانشگاههای ما بیش از آن است که تاکنون تجلی یافته گفت: برای رسیدن به قله و وضعت مطلوب، اساتید و دانشجویان باید به مسایل حاشیه ای کمتر بپردازند.

وی با اشاره به دومین جریان مورد انتظار مقام معظم رهبری در دانشگاهها یعنی آرمان‏گراییها و آرمان‏خواهیها و هدفگذاریهای سیاسى و اجتماعى اظهار داشت: در جریان دوم یعنی آرمانخواهی و آرمانگرایی سیاسی و اجتماعی در دانشگاهها نیز با وضعیت مطلوب فاصله داریم. در بین دانشجویان گرایش آرمان گرایی و عدالت خواهی را شاهد هستیم اما هنوز می توان کارهای فرهنگی بهتری در این زمینه انجام داد.

حسینی اضافه کرد: دانشجویان در مسائل مربوط به نظام و کشور حساس هستند و در عرصه های مختلف حضور دارند اما در هر حال هنوز جای کار فرهنگی بیشتری وجود دارد.

وی گفت: دانشجویان در قالب تشکلها و انجمنها به صورتی خودجوش در برنامه ها و جریانهای اجتماعی و سیاسی فعال هستند به عنوان مثال در قالب فعالیتهای هنری به مباحثی همچون اعتیاد می پردازند.

قائم مقام وزیر علوم افزود: در گذشته شاهد چنین تلاشهایی با این وسعت توسط دانشجویان نبودیم بیشتر فعالیتهای دانشجویان در سالهای گذشته بیشتر در قالب تشکلهای سیاسی بود اما هم اکنون کانونهای فرهنگی، سیاسی و انجمنهای علمی نیز فعال هستند.

جریان علم با اجرای برنامه چهارم محقق می‌شد/ برنامه طبق مصوبات پیش نرفت

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه دانشگاهها با دو جریان مورد تاکید یعنی جریانهای علم و آرمانخواهی فاصله دارند بر اجرای مصوبات برنامه توسعه توسط دولتهای تاکید کرد و گفت: متاسفانه برنامه چهارم در ابعاد علم و تحقیقات مطابق برنامه پیش نرفت.

محمد هاشمی در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره تحقق دو جریان علم و تحقیق و آرمان‏گراییها و هدفگذاریهای سیاسى و اجتماعى که از سوی مقام معظم رهبری به عنوان دو جریان مورد انتظار دانشگاهها مورد تاکید قرار گرفته است، گفت: این دو جریان در حال حاضر به طور کامل در دانشگاهها محقق نشده اند.

وی با ارائه راهکارهایی برای تحقق جریان اول یعنی علم و تحقیق در دانشگاهها گفت: رسیدن به قله های علمی نیاز به بودجه های تحقیقاتی، حوزه های آزاد علمی، امکانات و ریسک بالا دارد.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: هر تحقیقی به فناوری تبدیل نمی شود مگر با تزریق بودجه و قبول ریسک پذیری در امر تحقیقات.

وی با اشاره هدفگذاری های برنامه چهارم توسعه برای پژوهش گفت: آنچه در برنامه برای تحقیقات در نظر گرفته شده رسیدن به سه درصد تولید ناخالص داخلی است اما سهم تحقیقات در کشور کاهش یافته و این اهداف تحقق نیافته است.

هاشمی با تأکید بر اینکه دولتهای مجری باید به مصوبات برنامه ریزی شده برای برنامه توسعه عمل کنند به مهر گفت: امیدواریم شرایط مطابق با آنچه در برنامه چهارم توسعه برای علم و تحقیقات در نظر گرفته شده باشد، پیش رود.

وی با اشاره به میزان تحقق جریان دوم یعنی آرمان‏گراییها و هدفگذاریهای سیاسى و اجتماعى در دانشگاهها اظهار داشت: آرمان خواهی پس از پیروزی انقلاب اسلامی در راستای تحقق فرهنگ اسلامی، رفتار و آداب اسلامی در جامعه در چارچوب جمهوریت نظام شکل گرفته است اما کمتر در دانشگاهها به این مسائل توجه شده است.

این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: مسئولین دانشگاه باید در زمینه ارزشهای اسلامی برای دانشجویان الگوهای خوبی باشند و از روشهای نادرست استفاده نکنند.

هاشمی گفت: نیروهای مسئول در دانشگاهها نیز باید رفتار اسلامی داشته باشند و دین را وسیله رسیدن به اهداف شخصی خود قرار ندهند.

تحقق جریان علم امکانات می‌خواهد/ احزاب مانع آرمانخواهی دانشجویان نشوند

رئیس دانشگاه شیراز با بیان اینکه جریان علم در دانشگاهها در حال تحقق است، گفت: به نظر می رسد قابلیتها و استعدادهایی که در مراکز علمی موجود هستند بیش از بسترها و تمهیدات فراهم شده است.

محمد هادی صادقی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: روند حرکت جامعه علمی کشور در جهت تولید علم و پژوهشهای موثر و مورد نیاز جامعه نه تنها رو به رشد بلکه جهشی است.

وی ادامه داد: حمایتهای بی دریغ مقام معظم رهبری از این روند موجب تحرک بیشتر مدیریت کلان کشور در حوزه های علم و پژوهش شده ست. اما به نظر می رسد قابلیتها و استعدادهایی که در مراکز علمی موجود هستند بیش از بسترها و تمهیدات فراهم آمده است. به عبارت دیگر توانمندی انجام پژوهش و تحقیق در مراکز دانش بسیار فراگیرتر از امکانات موجود است.

وی اظهار داشت: در جهت اجرایی شدن فرمایشات مقام معظم رهبری و تثبیت استقلال علمی کشور و حفظ عزت مندی و سرافرازی ایران اسلامی باید امکانات و بودجه بیشتری به منظور تحرک بیشتر آموزشی و اجرای تحقیقات علمی فراهم شود.

صادقی ادامه داد: علاوه بر اینها به نظر می رسد وجود موسساتی که نظارت محتوایی و جهت گیری های آموزشی و پژوهشی دارند می تواند اصلاح رفتار علمی و تحقیقاتی مراکز در رفع نیازهای کشور در راستای سند چشم انداز جمهوری اسلامی را بیش از پیش محقق کند.

وی در رابطه با فرمایش مقام معظم رهبری در زمینه آرمان خواهی اجتماعی و سیاسی در دانشگاهها نیز به مهر گفت: یکی از مشکلاتی که در دانشگاهها داریم ضعف شناخت جوانان نسبت به مبانی فلسفی و اعتقادی انقلاب است.

رئیس دانشگاه شیراز افزود: آرمان گرایی ویژگی خاص جوانان و دانشجویان است. دانشگاه باید فرصت مناسب را برای بروز تمایلات آرمان خواهانه دانشجویان فراهم کند. در عین حال باید به شدت مراقب باشیم که جریانهای خاص سیاسی و قدرت طلبی احزاب، دانشجویان را منحرف نکنند.

صادقی خاطرنشان کرد: نباید اجازه دهیم که گروههای سیاسی خارج از دانشگاه اقدام به یارگیری سیاسی با هدف کارکرد حزبی در دانشگاهها کنند چرا که تعلقات حزبی مانع بزرگی برای آرمان خواهی و آرمان طلبی است.

عمده بودجه پژوهش به دانشگاهها نمی‌رسد/نقش کمرنگ دانشگاه درسیاستگذاریها

رئیس دانشگاه صنعتی اصفهان با بیان اینکه زمینه تحقق جریان علم در دانشگاهها فراهم شده است، گفت: یکی از دلایل عدم تحقق این جریان هزینه عمده بودجه تحقیقاتی کشور در جایی غیر از دانشگاه است.

غلامرضا قربانی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: دانشگاه مهممترین مرکز برای جریان علم و تحقیق در کشور است با این وجود تا رسیدن به فرمایش مقام معظم رهبری در این زمینه فاصله زیادی وجود دارد.

وی موفقیت در این بخش را وابسته به سیاستهای دولت دانست و گفت: در حال حاضر عمده بودجه های تحقیقاتی کشور در جایی غیر از دانشگاه هزینه می شود در صورتی که در تمام دنیا این بودجه در دانشگاهها هزینه می شود.

رئیس دانشگاه صنعتی اصفهان افزود: خوشبختانه دولت با مصوب کردن قانون تخصیص یک درصد از درآمد شرکتها به تحقیقات، حرکت خوبی در راستای اهمیت به امر پژوهش انجام داده است.

وی اظهار داشت: دانشگاهها باید به سراغ تحقیقاتی بروند که نیاز روز جامعه هستند. زمانی که یک استاد و یا دانشجو توانست نیاز روز جامعه را بشناسد آن زمان می توان گفت که یک آموزش پژوهش محور است.

قربانی ادامه داد: متاسفانه در حال حاضر آموزش در دانشگاههای ما بر اساس آموزش نیست بلکه بر اساس تئوری فرد است، البته این گفته کلی است و استادانی نیز داریم که شیوه پژوهش محور را اعمال می کنند.

وی افزود: در دو سال اخیر پیشرفت زیادی در عرصه علم و فناوری داشته ایم اما به جرأت می توانم بگویم که هنوز با جهان پیشرفته فاصله زیادی داریم.

رئیس دانشگاه صنعتی اصفهان در رابطه با راه رسیدن به کشورهای پیشرفته گفت: البته با توجه به توانمندیهایی که در دانشگاهها و دانشجویان ما وجود دارد با حمایت دولت و بخش خصوصی این امر دور از دسترس نیست.

وی در رابطه با هدف گرایی و آرمانگرایی اجتماعی و سیاسی در دانشگاهها ادامه داد: هدف نظام این است که جوانان اهداف بزرگی را دنبال کنند و در بحثهای سیاسی حضور فعال داشته باشند اما متاسفانه این امر در حال حاضر کمرنگ است.

قربانی بیان کرد: زمانی که جوانان دانشجو را با کل جامعه مقایسه می کنیم مشارکتشان بسیار بهتر از کلیت جامعه است اما با هدف آرمانی فاصله داریم.

رئیس دانشگاه صنعتی اصفهان در رابطه با راهی که می تواند به محقق شدن این امر کمک کند گفت: پذیرش اصل 44 و جدی گرفتن قانون اختصاص یک درصد از درآمد موسسات به کارهای تحقیقاتی می تواند به ایجاد دانشگاههایی با داشتن پتانسیل تبدیل شدن به مرکز علم و تحقیق کمک کند.

وی تاکید کرد: دانشگاه باید مرکز سیاستگذاری باشد و مسئولیت بیشتری در حوزه های علمی، اقتصادی و سیاسی بر عهده گیرد چرا که نخبگان ما در دانشگاهها جمع شده اند و این بی مهری است که دانشگاه مهد سیاستگذاری و تحول در جامعه نباشد.

کد خبر 870388

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha