دکتر سید یحیی یثربی که با خبرنگار مهر گفتگو میکرد، در پاسخ به این سؤال که شرح و بررسی استاد مطهری در مورد فلسفه اسلامی را چگونه ارزیابی میکنید؟ گفت: استاد مطهری به عنوان مدرس و مدافع فلسفه مشایی و حکمت متعالیه و حکمت اشراق هر سه را تدریس کرده است. ایشان کوشیده است تا از مبانی و مسائل این فلسفهها دفاع کند و انصافاً هم اینها را با بیان روشن توضیح داده است.
وی افزود: مثلاً شرح ایشان بر منظومه سبزواری بهترین کتاب برای آموزش و بیان حکمت متعالیه است و تا حدودی هم از این مکتب دفاع کرده است اما به نظر من استاد مطهری بیشتر گزارشگر و مدافع فلسفه اسلامی است و نگرش انتقادی به اصول و مسائل منطق و معرفتشناسی و شعبههای فلسفه اسلامی نداشته است.
استاد فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی تصریح کرد: این کار نقد کاری است که باید انجام پذیرد برای اینکه ما اگر به موجودی خودمان دل خوش کنیم و از آنها دفاع کنیم و از هرگونه نقد و حرکت جلوگیری کنیم عملاً راه را بر رشد و توسعه فکر و فرهنگ خود میبندیم.
این نویسنده و پژوهشگر اظهار داشت: من استاد مطهری را به عنوان مدرس، شارح و مدافع فلسفه اسلامی یک فرد برجسته میدانم اما دریغا که ایشان زود و نابهنگام در گذشتند و فرصت تألیفهای بنیادین و نگرش نقادانه و تحلیلی به فلسفه خودمان را نیافتند و در نتیجه فرصتی برای نظریهپردازیهای بیشتر نیافتند. ما البته باید فرصت را از دست ندهیم و این خلأ را پر کنیم.
این استاد فلسفه و عرفان اسلامی در پایان خاطرهای از استاد مطهری بیان کرد: یکروز با ایشان در دانشگاه درس فلسفه اسلامی داشتیم که ایشان امتحان شفاهی میگرفتند. یکی از شاگردان از جلسه امتحان بیرون آمد و طبق معمول شاگردان دور او را گرفتند و پرسیدند سؤالها چطور بود؟ او گفت که استاد مطهری از من موضوع زیادت وجود را پرسیدند و من همه را جواب دادم اما نمره 13 گرفتم. بچهها تعجب کردند که چرا 13 ؟ آن شاگرد گفت من هم از استاد پرسیدم که چرا 13 من که همه را جواب دادم؟ استاد گفتند برای اینکه تو مطلب را حفظ کردهای اما نفهمیدهای.
نظر شما