۱۴ اردیبهشت ۱۳۸۸، ۱۱:۲۰

گزارش مهر از جزئیات طرح جامع خودکفایی 48 ساعته از واردات بنزین

گزارش مهر از جزئیات طرح جامع خودکفایی 48 ساعته از واردات بنزین

طرح خودکفایی 48 ساعته از واردات بنزین شامل یک بسته جامع متشکل از تولید مکمل‌های جدید با قابلیت افزایش درجه آرام‌سوزی بنزین، تولید بنزین از نفتای سبک و محصولات آروماتیکی 2 مجتمع پتروشیمی و شناسایی فرمول جدید برای تبدیل "نفتا" و "لایت اند" به بنزین با اکتان بالا است.

به گزارش خبرنگار مهر، برای نخستین بار طرح خودکفایی 48 ساعته از واردات بنزین سال گذشته از سوی غلامحسین نوذری وزیر نفت مطرح شد.

هر چند در این رابطه بسیاری از کارشناسان داخلی و خارجی این اظهار نظر را تنها یک "بلوف سیاسی" می دانستند، اما هم اکنون با نهایی شدن طرحهای پایلوت و آزمایشی، این قابلیت وجود دارد تا درصورت هرگونه محدودیت در فروش و واردات بنزین به کشور، ظرف مدت 48 ساعت با انجام تغییرات فنی و نرم افزاری، بدون نیاز به واردات و یا برداشت از ذخایر استراتژیک، بنزین با عدد اکتان بالای مورد نیاز مردم تامین شود.

تولید مکمل جدید برای تبدیل ضایعات پالایشگاهی به بنزین


در حال حاضر بر اساس استانداردهای شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی عرضه بنزین معمولی با عدد اکتان 87 است.

در این رابطه سال گذشته یک شرکت تحقیقاتی با حمایت یکی از شرکتهای زیر مجموعه شرکت ملی نفت موفق به تولید مکمل بالابرنده عدد اکتان بنزین از متانول تولیدی پتروشیمی و ضایعات پالایشگاهی شد.

این محصول که با یک نام تجاری در جنوب کشور تولید شده از این قابلیت برخوردار است تا با اضافه شدن به برشهای پایین و فرآورده های غیر قابل استفاده پالایشگاه های نفت، می تواند آنها را به بنزین قابل مصرف در خودروها  تبدیل کند.

در فاز اول این طرح، حدود 14 هزار تن در روز از این ماده افزودنی تولید می شود که 4 هزار تن آن به صورت روزانه برای مصرف پالایشگاه های نفت داخل کشور و مازاد آن به خارج از کشور صادر می شود.

برهمین اساس، در صورت هر گونه شرایط اضطراری امکان افزایش حجم تولید این محصول ظرف مدت کوتاهی وجود دارد.

در فاز دوم این طرح از این محصول ماده ای با اکتان بسیار بالا تولید می شود که این محصول جدید قادر است مواد ضایعاتی، " نفتا" و" لایت اند"را که جز پسماندهای پالایشگاه های نفت است، را به بنزین قابل مصرف در خودروها تبدیل کند.

به گزارش مهر، فن آوری این طرح جدید به صورت 100 درصد توسط متخصصان و دانشمندان ایرانی حاصل شده است.

همچنین میزان ارزآوری قابل توجه، ارزش افزوده بالای تولید مکمل جدید نسبت به متانول تولیدی پالایشگاه ها و سازگاری با محیط زیست از مزیت های منحصر به فرد این طرح به شمار می روند.

تولید بنزین در مجتمع های پتروشیمی

در کنار تولید افزاینده های عدد اکتان بنزین، یکی از طرح هایی که هم اکنون به طور کامل به نتیجه رسیده است، تولید بنزین و حتی گازوئیل با ایجاد تغییرات در بخشی از تولیدات محصولات آروماتیکی در دو مجتمع پتروشیمی در عسلویه و ماهشهر است.

همچنین در شرایط فعلی چند طرح موازی در مجتمع های تولید متانول با موفقیت اجرایی شده است که با در نظر گرفتن تولید روزانه 45 میلیون لیتر بنزین از 9 پالایشگاه داخلی، امکان خودکفایی از واردات بنزین در ظرف 48 ساعت وجود خواهد داشت.

جزئیات بیشتر تولید بنزین و گازوئیل از واحدهای پتروشیمی حاکی از آن است که هم اکنون بخشی از تولیدات دو مجتمع مورد اشاره شامل یکسری نفتای سبک، سنگین و محصولات آروماتیکی بوده که نفتای سنگین تولیدی دارای برش های گازوئیلی است.

همچنین نفتای سنگین این دو مجتمع در شرایط فعلی به عنوان خوراک تولید نفتگاز به شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی تحویل داده می شود که با توجه به کمبود گازوئیل و رشد مصرف آن در طی ماه های اخیر، ماهیانه حدود 100 هزار تن از این فرآورده تولید و در داخل کشور توزیع می شود.

از سوی دیگر، باید به این نکته اشاره کرد که برخی از محصولات آروماتیکی تولید شده در این 2 مجتمع پتروشیمی با مخلوط کردن یکسری از افزودنی ها به بنزین به درجه آرام سوزی مناسب خواهد رسید که با استانداردهای موجود در خودروهای بنزین سوز داخلی هم مغایرتی ندارد.

در حال حاضر ماهیانه تنها حدود 120 هزار تن بنزین از این طریق تولید می شود که در صورت وجود شرایط اضطراری این میزان تولید قابل افزایش است.

به گزارش مهر، در یک طرح تحقیقاتی و پژوهشی دیگر در وزارت نفت که هنوز مراحل آزمایشی خود را پشت سرمی گذارد، نیز امکان افزودن متانول به عنوان یک ماده افزودنی به بنزین وجود دارد.

از سوی دیگر، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران هم در طرحی  با همکاری انجمن تولید کنندگان اتانول ایران قصد تولید بنزین اتانول دار ( گیاهی ) را دارد  که در این پروژه  امکان افزودن اتانول به بنزین معمولی به میزان 8 تا 10 درصد وجود دارد که این 2 طرح جز پروژه های بلند مدت کشور برای خودکفایی از واردات بنزین است. 

کد خبر 872101

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha