به گزارش خبرنگار مهر، مراسم رونمایی از یکصد مجموعه شعر و یکصد مجموعه داستان عصر دیروز پنجشنبه (17 اردیبهشت) با حصور محسن پرویز معاون فرهنگی وزیر ارشاد، جلال ذکایی مدیر اداره چاپ وزارت ارشاد، سیدعلی موسوی گرمارودی، محمدرضا سرشار، محمد جواد محبت، محمد علی بهمنی و کامران پارسی نژاد با اجرای افشین علا در محل سرای اهل قلم مستقر در نمایشگاه کتاب برگزار شد.
محسن پرویز در این مراسم گفت: بدون اغراق میگویم یکی از بزرگترین آرزوهای من این بود که تعدادی زیادی از آثار شعرا و نویسندگان متعهد یکجا و با کیفیت بالا منتشر شود و امروز خوشحالم که این آرزو تحقق یافته است و باز هم برای به ثمر رسیدن این قبیل طرحها تلاش خواهم کرد.
انتقاد از بیتوجهی ناشران به آثار ادبی
وی افزود: متاسفانه حوزه نشر وابسته به مسائل اقتصادی است و اقتصاد نشر در کشور ما هنوز ضعیف است از طرفی دیگر کسانی که در در این حوزه و بهویژه نشر ادبی و دینی فعالیت میکنند نگاهشان معطوف به نویسندگان و شاعران متعهد نیست.
معاون فرهنگی وزارت ارشاد ادامه داد: ناشران ثروتمند توجهی به هنر ندارند و از سویی فعالیتهای هنری دغدغه ناشران مذهبی که در کشور ما زیاد هستند و کارهای خوبی میکنند، محسوب نمیشود. این ناشران ترجیح میدهند کتب دینی و احادیث منتشر کنند و ادبیات و هنر متعهد را نادیده میگیرند.
پرویز در ادامه تصریح کرد: کاری که امروز انجام میشود میتوانست ده سال پیش انجام شود. بسیاری از شاعران و نویسندگان متعهد که اوایل پیروزی انقلاب اسلامی میانسال بودند امروز به سن کهولت رسیدهاند و بسیاری که جوان بودن به دوره میانسالی رسیدهاند و آثارشان به بلوغ رسیدهاست. اما متاسفانه برخی تعمدا آثار آنها را ندیده میگیرند.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد، ادامه داد: ما تعداد زیادی نویسنده و شاعر داریم که دلشان برای این مردم میتپد و میسوزد، وقتیکه میگفتیم میخواهیم چنین طرحی را اجرا کنیم بعضیها میخندیدند، ولی امروز همانها به چشم خود میبینند که چطور ما به این هدفمان جامه عمل پوشاندهایم.
وی در ادامه گفت: چاپ کتابهای شاعران و نویسندگان جوان در کشور ما کار سادهای نیست، شاعران جوان برای چاپ اولین آثارشان راه سختی در پیش دارند چرا که کسی حاضر نیست به آنها بها بدهد. اما ما گفتیم آمادهایم از نویسندگان و شاعران جوان حمایت کنیم البته حمایت ما به این معنا نیست که هر اثری را که از روی سهل انگاری نوشته میشود، منتشر کنیم.
پرویز در ادامه گفت: شاعران و نویسندگان معتهد ما تازمانیکه ناشر مشخصی برای چاپ آنها وجود نداشته باشد به جایگاه واقعیشان دست پیدا نخواهند کرد به همین دلیل چاپ دویست مجموعه شعر داستان و مجموعه داستان کمکی به این نویسندگان و شاعران است.
اعتلای ادبیات کودک و نوجوان در سرلوحه برنامههای ارشاد
معاون فرهنگی وزیر ارشاد افزود: در جشنواره شعر فجر اعلام کردیم که از چاپ یک اثر از برگزیدگان این جشنواره حمایت میشود که 24 کتاب با کیفیت بالا چاپ شد و به بازار کتاب آمد. همچنین در حوزه شعر توانستیم با ثابت کردن ستاد جشنواره استانی کردن شعر فجر کمک زیادی به این حوزه کنیم. اما درباره ادبیات داستانی هنوز کاری نتوانستهایم انجام دهیم.
پرویز با اشاره به سخنان رئیس جمهور در مراسم افتتاحیه نمایشگاه کتاب گفت: ایشان با توصیههایی که در زمینه ادبیات کودک و نوجوان داشت، مسیر مسیر ما را باز کرد. ما قطعا برنامهریزیهایی را برای این حوزه خواهیم کرد چرا که چند سالی است این حوزه مغفول مانده و همین موجب شده تا آثار سویی در آن پیدا شود، امیدوارم با اقداماتی درست بتوانیم این حوزه را نیز اعتلا ببخشیم و به جایگاه واقعی خود برسانیم.
برخی نقصها را بزرگنمایی میکنند
وی گفت: انجام هر کاری در حوزه فرهنگ با نواقصی همراه باشد و ممکن است عدهای دلخور شوند اما بعضیها هستند که همه چیز را سیاه میبینند، مدام نق میزنند، گلایه میکنند و سعی در بزرگنمایی این نقطه ضعفها دارند.
معاون فرهنگی درباره دلایل انتخاب انتشارات تکا به عنوان ناشر این دویست مجموعه کتاب اذعان کرد: در ابتدا که این اندیشه طرح شد دنبال ناشر خصوصی بودیم تا کارمان ویژه باشد. اما این کار دو ایراد اساسی داشت اول اینکه انجام کاری به این گستردگی به دست یک ناشر خصوصی میتوانست با گلایه ناشران دیگر مواجه می شود و دوم اینکه ممکن بود کار از کنترل ارشاد خارج شود و نتایجش برای نویسندگان و شاعران رضایتبخش نباشد.
پرویز ادامه داد: هدف ما الگودهی در زمینه انتشار آثار ادبی بود که در نهایت نشر تکا برای این پروژه برگزیده شد؛ چرا که هم ناشری غیر دولتی است و هم تحت نظارت ارشاد قرار دارد.
کامران پارسی نژاد دیگر سخنران مراسم با ارائه گزارشی از نحوه گزینش آثار گفت: اهمیت انتشار یکجای دویست مجموعه داستان و شعر در این است که مثل یک دایره المعارف ادبی باشد چرا که در عین مجزا بودن آثار، این مجموعه برآیندی کلی از وضعیت ادبی دوران ما را نشان میدهد و آنرا ماندگار میکند.
تمجید از فعالیتهای فرهنگی پرویز و دولت نهم
محمدرضا سرشار دیگر سخنران این مراسم در ابتدای به تجلیل از محمد حسین صفار هرندی و محسن پرویز پرداخت و تصریح کرد: بزرگترین ابتکار وزیرارشاد این است که معاونی را برای خود برگزید که نویسنده و اهل فرهنگ است و تحولی که دولت نهم در عرصه فرهنگ ایجاد کرد مدیون ابتکارات جناب پرویز به حساب میآید.
وی افزود: باید از مقام معظم رهبری هم تشکر کنیم که در دیدار با وزیر ارشاد (اولین دیدار پس از انتصاب وی به سمت وزارت) بر توجه به ادبیات تاکید کردند. متاسفانه در سالهای بعد از انقلاب در میان هنرها شعر و داستان مظلوم مانده بودند.
وی سپس درباره گزینش این دویست مجموعه برای انتشار گفت: ما در انتخاب این دویست مجموعه هیچ دستوری از وزارت ارشاد نداشتیم و کاملا مستقل عمل کردیم.
سرشار در ادامه تصریح کرد: در انتخاب آثار مطلقا مسائل حزبی و جناحی را در نظر نگرفتیم و آثار اغلب نویسندگان و شاعرانی که عنادی با نظام نداشتند، انتخاب شد.
شعرخوانی محمدعلی بهمنی، سید علی موسوی گرمارودی، محمد جواد محبت، سعید یوسف نیا از دیگر بخشهای این مراسم بود.
در ادامه یکصد مجموعه شعر و یکصد مجموعه داستان که توسط انتشارات تکار منتشر شده بود با حضور محسن پرویز رونمایی شد.
نظر شما