به گزارش خبرگزاری مهر، نشریه نیوساینتیست در گزارشی به بررسی ایده ها، نظریات، طرحها و پیشگوییها پرداخته و در این گزارش پنج مورد از مشهورترین آنها را معرفی کرده است.
ورمور وینژ: ورمور وینژ از افرادی است که در زمینه نظریه پردازی درباره آینده فعال است. وی استاد دانشگاه سن دیه گو، فیزیکدان و متخصص علوم رایانه ای است.
وینژ در آثار خود از اثر آمارشناس و رمز گشایی به نام آیروین جان گود الهام گرفت. گود طی پژوهشی با عنوان "تفکر درباره اولین ماشین ابرهوشمند" اصرار داشت که انسان برای نجات نسل خود نیازمند خلق ماشینی خواهد بود که بسیار هوشمندتر از بشر باشد. چنین ماشینی قادر خواهد بود به صورت مداوم خود را ارتقا داده و بدون مواجه با هیچ محدودیتی دامنه هوشمندی خود را گسترش دهد.
این ایده توسط وینژ و در قالب مقاله ای در سال 1993 گسترش پیدا کرد. وی اعتقاد داشت یگانگی تکنولوژیکی در اواسط قرن 21 و بدون در نظر گرفتن بلایای گسترده بین المللی محقق خواهد شد. وی این ایده را در برخی از آثار علمی تخیلی خود نیز مورد بررسی قرار داده است.
والت دیزنی: این فیلم ساز مشهور، تاریخی و محبوب کودکان در سالهای آخر عمر خود به شدت به آینده نگری و چگونگی ساخت شهرها در آینده علاقمند شده بود. وی تلاش کرد عقاید خود را در طرحی با نام "نمونه آزمایشی جامعه آینده" ارائه کند. در این جامعه وی قصد داشت شهری را با جمعیت 20 هزار نفر طراحی کند. این شهر با تمامی تکنولوژیهای پیشرفته ترکیب شده و به تدریج و به منظور کشف بهترین شیوه های ساختاری تغییر خواهد کرد.
رویای دیزنی هیچ گاه به واقعیت نپیوست. وی تلاش بسیاری کرد تا با یافتن پشتوانه مالی این رویا را محقق کند. شمایل این طرح که در پارکی در دیزنی لند به چشم می خورد شباهتهای ناچیزی به آرمانشهر دیزنی دارد. وی همیشه ادعا می کرد که پس از مرگ بدن وی منجمد خواهد شد تا تمدنهای آینده روزی بتوانند وی را به حیات بازگردانند. با وجود اینکه فرایند انجماد دامنه واقعی از تحقیقات علمی است اما انجماد والت دیزنی از حد افسانه پا را فراتر نگذاشته است.
اچ.جی ولز: لیست افرادی که در دوران زندگی خود به پیشگویی درباره آینده پرداخته اند را می توان با نام بسیاری از نویسندگان علمی تخیلی پر کرد اما ولز یکی از معدود نویسندگانی است که پیشگوییهای صریح و دقیقی را با انتظار برآورده شدن ارائه می کرد. ولز در زمان حیات خود کتابهای غیر تخیلی را نیز منتشر کرده است اما بیشترین جاه طلبیهای او را می توان در کتاب " شمایل حقایق آینده" مشاهده کرد.
در این کتاب که در سال 1933 به چاپ رسیده است وی از شکل گیری جنگ جهانی دوم در دهه 1940 خبر می دهد که در آن از سلاحهای بسیار مخرب استفاده شده و اکثر شهرهای بزرگ جهان نابود خواهند شد. پیش بینی هایی که به شکلی باورنکردنی دقیق بودند.
وی در ادامه اعلام کرد که این جنگ جهانی به واسطه شیوع بیماری جهانی به اتمام خواهد رسید و پس از آن حکومتی مستبد بر جهان حکمفرما خواهد شد که افکار علمی را پرورش خواهد داد تا زمانی که یک آرمانشهر جهانی به وجود آید. پیشگویی ای که تنها زمان قادر به تایید یا رد آن خواهد بود.
باشگاه رم: در سال 1972 اندیشه کده باشگاه رم کتابی را با نام محدودیت رشد منتشر کرد که در آن از چگونگی تاثیر رشد جمعیت بشر و رشد مداوم اقتصادی بر جهان صحبت کرده است. بر اساس پیشگویی این کتاب قرن 21 زمانی خواهد بود که بشر با تخریب منابع طبیعی با گرسنگی گسترده و فروپاشی اقتصادی مواجه خواهد شد. این کتاب آشکارا با انتقادهای سنگین اقتصاد دانان مواجه شد.
اما مطالعه ای که در سال 2008 به انجام رسید نشان داد که پیش بینی این کتاب در زمینه تغییرات صنعتی، تولید غذا و جمعیت به شکلی حیرت آور درست از آب درآمده است.
آلوین تافلر: در سال 1970 رایانه ها همچنان در سطحی ابتدایی قرار داشتند و رایانه های خانگی و اینترنت افق دوردست دیدگاه بشر به شمار می رفت. طی این سال آلوین تافلر نویسنده و فیلسوف مشهور آمریکایی کتاب شوک آینده را منتشر کرد. وی در این کتاب اظهار داشت که موج تغییرات تکنولوژیکی به زودی به سطحی خواهد رسید که بشر را از خود بی خود، منفصل و ویران به جا خواهد گذاشت.
تافلر اعتقاد داشت بشر در این دوره از عصر صنعتی به عصر ابر صنعتی پا خواهد گذاشت که اکنون به عصر اطلاعات شهرت یافته است.
وی همچنین از ترکیب لبریزی اطلاعات برای توضیح پیامدهای روانشناسانه عصر اطلاعات استفاده کرده است. به گفته وی افراد در این عصر به صورتی ثابت بمباران اطلاعاتی خواهند شد که این پدیده آنها را در تصمیم گیری گیج و ناتوان خواهد ساخت.
نظر شما