۱۹ اردیبهشت ۱۳۸۸، ۱۷:۳۴

در یک پژوهش بررسی شد؛

موانع بهبود روابط عربستان و عراق

موانع بهبود روابط عربستان و عراق

یک مرکز پژوهشی تحقیقاتی آمریکا در گزارشی اعلام کرد بهبود روابط عراق و عربستان به حمایت ریاض از دولت بغداد،حل مشکلات مرزی،بدهی ها و همچنین همکاری تجاری مشترک بستگی دارد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه خبری "المرصد العراقی"،مرکز صلح آمریکا با همکاری مرکز مطالعاتی"هنری استیمسون"، پژوهش و تحقیقی را با عنوان "عراق،کشورهای همسایه و دولت اوباما : نگاه سوری - سعودی" منتشر کرد که گروهی از کارشناسان این مرکز به عنوان تلاشی برای بررسی مسائل مشترک میان عراق و کشورهای همسایه و همچنین بررسی دلایل تغییر مواضع آنها در قبال این مسائل آماده کرده اند.

در این پژوهش آمده است بهبود روابط عربستان و عراق به مسائل اساسی از جمله حمایت ریاض از دولت عراق،حل مشکلات مرزی و بدهی و همچنین حل مسائل تجاری و اقتصادی میان دو کشور بستگی دارد.

این پژوهش و تحقیق مبتنی بر یک فرضیه اساسی است مبنی بر اینکه موضع کشورهای همسایه در قبال مسئله عراق و موضع ایالات متحده آمریکا در قبال کشورهای همسایه عراق،تغییر بزرگی را بین سه سال نخست جنگ آمریکا بر ضد عراق و دوره بعدی یعنی از آغاز سال 2007 ایجاد کرده است.

این پژوهش تاکید کرده است عربستان از بی اعتنایی آمریکا به توصیه های این کشور درباره مسائل دشوار و پیچیده مربوط به عراق به شدت ناراضی است،به گونه ای که این پژوهش اشاره کرده دولت بوش تمایلی به هیچ گونه همکاری درباره مسائل حیاتی(با کشورهای همسایه از جمله عربستان) نداشت و در این چارچوب،محافل مختلف سعودی می گویند دولت آمریکا با مسئله عراق به صورت تک محوری و جداگانه به دور از منافع کشورهای همسایه تعامل می کند.

این پژوهش از این منظر،اقدام آمریکا در جلوگیری از مشارکت عربستان در عراق پس از سرنگونی صدام حتی در سطوح اقتصادی و تجاری را بی پروایی بزرگ توصیف کرده است که این موضوع، فرصت را برای افزایش نفوذ ایران در عراق به عنوان نتیجه خلاء سیاسی به جا مانده از جنگ فراهم کرد.

مسائل اصلی در روابط عربستان و عراق 

این پژوهش در چارچوب بررسی مهمترین مسائل و موانع پیش روی روابط عربستان و عراق،به برخی مسائل اشاره کرد که شاید مهمترین آن حمایت سیاسی از دولت عراق،مسئله تامین امنیت مرزها،خارج کردن عراق از انزوا و مسائل تجاری و اقتصادی به ویژه مسئله کاهش بدهی ها باشد.

در این گزارش تاکید شده است که محافل مختلف سعودی در تعامل با نخبگان سیاسی پس از صدام، صرف نظر از طایفه ای که به آن وابسته هستند، تا زمانی که دولت عراق دربرگیرنده طیفهای اصلی جامعه عراق باشد،مشکلی ندارند.

بر اساس این پژوهش،عربستان هیچ اعتراضی به حمایت از دولت عراق حتی اگر دارای گرایشهای شیعی باشد تا زمانی که منافع همه عراقی ها را بدون تبعیض رعایت می کند،ندارد.

این پژوهش ناآگاهی بسیاری از سعودی ها از آخرین تحولات سیاسی عراق حتی در مسائلی که مربوط به اقلیت اهل سنت است، را نتیجه خشونت و هرج و مرجی دانسته است که اشغالگری آمریکا در عراق به وجود آورده است.

در این گزارش درباره بعد اقتصادی روابط عراق و عربستان آمده است : با وجودی که عربستان آمادگی خود را برای گشودن کانالهای اقتصادی و تجاری جدید با عراق و همچنین بخشش بدهی های رژیم سابق اعلام کرده،اما این موضوع تا زمانی که اختلافات سیاسی میان دولت مالکی و ریاض ادامه داشته باشد،بعید است.

کد خبر 875214

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha