به گزارش خبرنگار مهر، رور شنبه وقتی به تالار بتهوون خانه هنرمندان ایران نزدیک میشدیم با عروسکهایی مواجه میشدیم که شاید دوران کودکی و نوجوانی بسیاری از مردان و زنان امروز را شکل دادند. عروسکهایی که شاید روزی دیدن و لمس کردن آنها از نزدیک آرزوی خیلیها بود. "هادی و هدی"، "آق بابا" و "شنگول و منگول" از جمله عروسکهایی بودند که در گذشتههای نه چندان دور شخصیتهای دوستداشتنی مردم ایران بودند.
عروسکهایی که روزی میهمان بودند، دیروز میزبان افرادی بودند که قصد داشتند یاد استادی را گرامی دارند که بیوجودش هیچکدام از آنها فرصت زندگی بدست نمیآورد. این بار اردشیر کشاورزی میهمان دلهای مشتاقانی بود که تاب دوریاش را نداشتند و به بهانهای گردهم آمده بودند تا در کنارش باشند حتی در تخیل و رویای ذهنی خود.
شاید نسل جوان کمتر با اردشیر کشاورزی آشنا باشد و تنها مجموعه تلویزیونی "هادی و هدی" را دیده و یا در مورد آن شنیده است. از این رو شناختی از توانمندی و وجوه پنهان زنده یاد کشاورزی ندارد. این را هما جدیکار مدرس و کارگردان تئاتر عروسکی گفت و ادامه داد: متانت، نجابت و شرافت سه کلمهای است که اردشیر کشاورزی را با آن تعریف میکنم. مطمئنم اردشیر اینجاست و با تمام سکوتی که دارد، مهربانیاش را به ما ارائه میدهد.
آشنایی در کلاسهای اسکار باتک، مدرس ساخت و اجرای تئاتر عروسکی و همکاری در چهار پروژه دانشگاهی به عنوان زمینهای برای آشنایی با زندهیاد کشاورزی خاطراتی بود که یدالله وفاداری از دوستان و همراهان این هنرمند فقید، ذکر کرد و یادش را گرامی داشت.
اما کشاورزی با سکوت خود باز هم نقش میزبان را برای حاضران ایفا کرد و آنها را به تماشای بخشهایی از نمایش "حسن و لوبیای سحرآمیز" برد که روزی در سالن اصلی مجموعه تئاتر شهر به روی صحنه رفته و انگیزهای شده بود برای بسیاری از فعالان حاضر تئاتر برای فعالیت و حضور در این هنر نمایشی.
رضا بابک و بهرام شاهمحمدلو دو دوست و یار دیگر کشاورزی نیز به ذکر خاطراتی از آن مرحوم پرداختند. شاه محمدلو حاضران را به سال 50 و تأسیس و راهاندازی مرکز تئاتر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان توسط دان لافون برد. در آن زمان بابک و شاه محمدلو به همراه مرضیه برومند در این مرکز با مدیریت اردوان مفید و دان لافون کار میکردند و گروه تئاتر حرفهای کانون را شکل دادند.
به گفته شاهمحمدلو کارهای جدیدی در این مرکز انجام میشد. تا اینکه روزی به کارگاهی برای ساخت و اجرای عروسکهای دستکشی رفتند و آنجا بود که با اسکار باتک و مترجم و دستیارش اردشیر کشاورزی آشنا شدند و پس از آن نمایش "حادثه در شهر عروسکها" را به مدت یک ماه در تماشاخانه سنگلج به صحنه بردند.
شاه محمدلو ادامه داد: قرار شد زیرزمین دفتر کانون در پارک لاله به اردشیر کشاورزی برای ساخت عروسک اختصاص پیدا کند. وقتی صورتکهای ساخت عروسک آورده شد دنیای جدید پیش روی اردشیر قرار گرفت. او به معنای واقعی کلمه مظلوم، هنرمندی بالفطره و کارگردانی تمام عیار بود و میتوانست شاهکارهایی خلق کند.
رضا بابک نیز با اشعاری زیبا محمدلو را در یادآوری این نکات و خاطرات از اردشیر کشاورزی همراهی میکرد و لحظهای هر دو به یاد دوست و همراه خود بغض کردند.
در ادامه هنگامه مفید، عادل بزدوده، شکرخدا گودرزی و مسلم قاسمی به ذکر خاطراتی از اردشیر کشاورزی پرداختند و مراسم بزرگداشت این هنرمند فقید به اتمام رسید. مرحوم کشاورزی سوم فروردین امسال بر اثر ابتلا به سرطان ریه در 63 سالگی درگذشت.
نظر شما