۲۰ اردیبهشت ۱۳۸۸، ۱۳:۲۷

فرمان‌آرا:

جایگاه تئاتر فراتر از برخوردهای شخصی با هنرمندان است

جایگاه تئاتر فراتر از برخوردهای شخصی با هنرمندان است

کارگردان نمایش "مردی برای تمام فصول" صبح امروز یکشنبه با اشاره به بلاتکلیف بودن وضعیت تمرین و اجرای این نمایش، از برخورد دوگانه با هنرمندان انتقاد کرد و تئاتر را دارای اهمیت و جایگاهی بالاتر از برخوردهای شخصی دانست.

به گزارش خبرنگار مهر، بهمن فرمان‌آرا در ابتدای نشست خبری امروز یکشنبه 20 اردیبهشت با اشاره به درخواست‌ امکان استفاده از سالن تمرین برای نمایش "مردی برای تمام فصول" در تالار وحدت گفت: با خانم اسکندرفر مجوز اجرای نمایش را از اول مهر تا 15 آبان دریافت کردیم و تنها نیازمند تأیید اداره کل هنرهای نمایشی برای داشتن مکان تمرین نمایش بودیم. این روند برای نمایش‌های "افرا" و "شکار روباه" نیز طی شده بود و این دو گروه در سالن تمرین تالار وحدت تمرین کردند.

وی ادامه داد: اولین پاسخی که در زمان درخواست برای سالن تمرین به ما داده شد این بود که تالار وحدت زیرمجموعه اداره کل هنرهای نمایشی نیست. شایع شده بود که مسئولی گفته نباید پای فرمان‌آرا به تئاتر باز شود. از این رو در نامه‌ دومی که برای درخواست سالن تمرین به اداره کل هنرهای نمایشی نوشتم این را قید کردم. بعد از این مراحل ما را به آقای امیرنیا مدیر بنیاد فرهنگی هنری رودکی ارجاع دادند و ایشان نیز گفتند تالار وحدت از این پس میزبان اجرای موسیقی خواهد بود.

این کارگردان باسابقه سینما اظهار داشت: اینکه به فرمان‌آرا اجازه نمی‌دهند تئاتر کار کند مهم نیست زیرا هدف من این بود که نشان دهم می‌شود با گروهی بزرگ بدون استفاده از سرمایه دولت کاری بزرگ به صحنه برد که در عین استقلال، سودآوری نیز داشته باشد. نکته مهم اینکه نباید از یک طرف رفتار خود را آزادمنشانه نشان دهیم و از طرفی دیگر به صورت فرسایشی عمل و هنرمند را ناامید کنیم. البته قرار نیست من ناامید شوم، زیرا بعد از 10 فیلمنامه پذیرفته‌نشده فیلمنامه یازدهم خود را ارائه دادم که مورد قبول قرار گرفت.

فرمان‌آرا با اشاره به دوگانگی نظرات حقیقی و حقوقی افراد مسئول در تئاتر گفت: من امیدوارم شخصیت حقیقی و حقوقی این افراد همگام شود. بنده در نامه‌ای از مدیر کل هنرهای نمایشی درخواست کردم مجوزی برای تمرین و اجرا در سالن اصلی تئاتر شهر به ما بدهد که متأسفانه هنوز جوابی به ما داده نشده است. اگر مجوز صادر شود ما می‌توانیم با افراد قرارداد ببندیم در غیر این صورت نمی‌توان ریسک کرد. در زمان حضور دکتر نشان در مرکز هنرهای نمایشی هم قرار بود این متن اجرا شود که بر سر گروه نمایشی به توافق نرسیدیم.

وی با اشاره به مجوزدار بودن نمایشنامه "مردی برای تمام فصول" درباره رایزنی برای اجرای نمایش در تماشاخانه‌های ایرانشهر گفت: به دلیل ظرفیت کم دو سالن ایرانشهر اجرا در آنها بازدهی مالی مناسب برای نمایش ندارد و از طرفی گروه نیز نمی‌تواند چند ماه به اجرای نمایش بپردازد. تالار وحدت و سالن اصلی تئاتر شهر به دلیل ظرفیت موجود سرمایه را برای حامیان مستقل مالی مصون می‌کند.

وی تأکید کرد: اگر اشکال من هستم باید عنوان شود زیرا در اینجا تئاتر مهمتر از فرد است. من دوست دارم این کار اجرا شود زیرا نشان می‌دهد یک گروه بزرگ می‌تواند با استقلال کاری بزرگ بکند. همه عوامل نمایش حاضر هستند. بعید می‌دانم که مخالفتی با متن وجود داشته باشد. ما در اینجا به بن‌بست رسیده‌ایم.

رضا کیانیان یکی از بازیگران اصلی نمایش "مردی برای تمام فصول" با اشاره به اینکه از وی سئوال می‌کنند چرا کمتر روی صحنه حاضر می‌شود گفت: من در جواب این سالن مدیران تئاتری می‌گویم که من سال‌هاست روی صحنه نرفته‌ام. در صورتی که علاقه به حضور در تئاتر دارم. پنج سال است منتظر اجرای نمایش "مردی برای تمام فصول" هستم ولی هنوز میسر نشده است. مگر نه اینکه ما سرمایه‌های هنری ایرانیم، چرا توجهی به این امر نمی‌شود؟ به نظر من قواعدی وجود ندارد و همه چیز شخصی است.

این بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون خاطرنشان کرد: پنج سال است مایل به حضور روی صحنه تئاتر با این نمایش هستم ولی این امکان فراهم نشده است. چند سال پیش با محمد حامد با یون فوسه از نمایشنامه‌نویسان برجسته دنیا ارتباط برقرار کرده و سفارش متنی با موضوع مولوی را دادم که این نمایشنامه‌نویس برجسته آن را نوشت و قرار شد من به همراه بازیگری سوئدی این نمایش را با حمایت مالی دانشگاههای سوئد ابتدا در جشنواره بیست و ششم تئاتر فجر و داخل کشور اجرا کنیم. همچنین قرار شد فوسه به صورت رایگان در دانشکده هنرهای زیبا کارگاه برگزار کند. اما مدیر کل هنرهای نمایشی گفت بیر جشنواره تئاتر بیست و ششم فجر مانع این امر شده و کاری به این معتبری و حضور نمایشنامه‌نویسی به این بزرگی در ایران به این راحتی منتفی شد.

کیانیان افزود: من باید به عنوان بازیگر چه کاری انجام دهم؟ من نمی‌توانم در هر نمایشی حضور داشته باشم و بعد از این همه سال حضور در عرصه بازیگری حق انتخاب دارم. به نظر من این دو اثر به دلیل مخالفت افراد تا به امروز اجرا نشدند. پس تکلیف اصل 44 قانون اساسی مبنی بر خصوصی‌سازی چه می‌شود؟ حرف‌های کلی زدن مدیران معنی ندارد و زمانی معنی پیدا می‌کند که بنده بتوانم روی صحنه تئاتر بروم و کرامت انسانی‌ام حفظ شود. امیدوارم مدیران تئاتر از من سئوال نکنند چرا روی صحنه تئاتر نمی‌روم. چند سال قبل برای اجرای نمایش سه نفره "حرفه‌ای‌ها" 9 ماه منتظر اجرا بودم. پس فرق بین بنده و افراد آماتور چیست؟ من کار به اندازه کافی دارم و آنقدر بیکار نمی‌مانم که به خاطر یک اجرا ماهها در انتظار باشم.

وی با اشاره به حضور در افتتاحیه سینما آزادی گفت: آن زمان از من پرسیده شد احساسم درباره افتتاح این سینما چیست و من در جواب گفتم افتتاح سینما در کشورهای دیگر کاری معمولی است. اداره کل هنرهای نمایشی بارها ادعا کرده بزرگانی چون رفیعی، بیضایی و سمندریان فرصت اجرای آثار خود را به دست آورده‌اند. در صورتی که این امر و ایجاد فرصت برای این عزیزان وظیفه اداره کل هنرهای نمایشی است. آقای فرمان‌آرا باید اجرا کند و این امری طبیعی است زیرا ما سرمایه‌های ملی ایران هستیم.

در ادامه نگار اسکندرفر سرمایه‌گذار خصوصی پروژه نمایشی "مردی برای تمام فصول" با اشاره به نامه‌نگاری‌های صورت گرفته و بازدیدهای حضوری با مدیر کل هنرهای نمایشی و مدیر بنیاد فرهنگی هنری رودکی و بلاتکلیف ماندن جریان تمرین و اجرای نمایش اظهار داشت: گویا این علاقه وجود ندارد نهادی فرهنگی بدون تکیه بر دولت روی پای خود بایستد. این اتفاق برای جشنواره تئاتری کارنامه هم افتاد و ما بعد از یکسال هنوز نتوانسته‌ایم مکانی را برای این جشنواره در اختیار داشته باشیم.

کد خبر 875704

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha