۲۶ اردیبهشت ۱۳۸۸، ۸:۵۷

هیئت رسانه ای ایران درجاکارتا/ رسانه های اندونزی؛ نوپا، تاثیر پذیر و در حال رشد

هیئت رسانه ای ایران درجاکارتا/ رسانه های اندونزی؛ نوپا، تاثیر پذیر و در حال رشد

جاکارتا - خبرگزاری مهر : سفر هیئت رسانه ای ایران به جاکارتا فرصتی پدید آورد تا علاوه بر آشنایی با ساختار و کارکرد رسانه ها در اندونزی، زمینه همکاری های فرهنگی و مطبوعاتی بین دو کشور افزایش یابد.

ورود به جاکارتا

ساعت 17 روز چهارشنبه 16 اردیبهشت به وقت محلی وارد جاکارتا شدیم و بعد از یک ترافیک سنگین مسیر حدودا 50 دقیقه ای را در دو ساعت پیمودیم و به محل اقامت مان که هتل "گرن ملیا جاکارتا" نام داشت، رسیدیم، آنچه بیشتر از همه در هنگام ورود به هتل جلب توجه کرد تدابیر امنیتی شدیدی بود که اعمال می شد.

و اما صبح پنجشنبه هفتم می 2009 حدود ساعت 9:30 به سفارت ایران رفتیم و به همراه هیئت با بهروز کمالوندی سفیر جمهوری اسلامی ایران در جاکارتا به گفتگو نشستیم؛ وی در آغاز بر اهمیت نقش رسانه ها در دیپلماسی در جهان امروز تاکید کرد و گفت که نقش رسانه ها در روابط بین کشورها تا حدی زیاد شده است که اکثرکشورها معاونت دیپلماسی عمومی را در وزارت خارجه ایجاد کرده اند که هدف آن تقویت روابط رسانه ای بین کشورها است.

کمالوندی در بخش دیگری از سخنان خود به روابط ایران و اندونزی اشاره کرد که رو به پیشرفت است و گفت زمانی که اندونزی از یکی از قطعنامه های ضد ایرانی شورای امنیت حمایت کرد این مسئله سر و صدای زیادی در محافل سیاسی جاکارتا ایجاد کرد و مجلس این کشور در پی استیضاح دولت برآمد که نشان دهنده توجه محافل سیاسی این کشور به روابط با ایران است.

وی در ادامه به زمینه های همکاری دو کشور در سطح بین المللی از جمله بحث اصلاح ساختار شورای امنیت، مسائل امنیتی و امور زیست محیطی اشاره کرد و گفت: همکاری بین دوکشور ایران و اندونزی جایگاه بین المللی هر دو را افزایش می دهد.

سفیر کشورمان در ادامه به تاریخچه روابط کشور از قبل از انقلاب تاکنون اشاره کرد و از پتانسیل بالای دو کشور برای توسعه روابط به ویژه در سطح اقتصادی و فرهنگی اشاره کرد و کارکرد رسانه ها را در گسترش این روابط بسیار مهم دانست.

وی نگاه مردم اندونزی به ایران را مثبت دانست و گفت که اکثر مردم اندونزی با توجه به سیاست های ضد استکباری ایران به رابطه با این کشور افتخار می کنند و چاپ یک کتاب درباره احمدی نژاد با استقبال زیاد مردم مواجه شد و حتی به چاپ هشتم و نهم هم رسید و بیش از 150 هزار نسخه از آن به فروش رفت.

دیدار با "اسوین ساسنکگو" مدیر کل وزارت ارتباطات و فناوری اندونزی

دیدار با آقای ساسنکگو در ساختمان وزارت ارتباطات انجام شد وی با لباس سنتی این کشور که بر مبنای آب و هوای گرم و مرطوب این کشور طراحی شده است در دیدار حاضر شد و درابتدا به تاریخچه شکل گیری این وزارت خانه اشاره کرد و گفت: در ابتدا عنوان این وزارتخانه، وزارت شفاف سازی بود که در سال 1999 منحل شد و در سال 2005 وزارت ارتباطات و فناوری اندونزی ایجاد شد که هدف و کارکرد آن فراهم آوردن امکانات و زیرساختها برای مطبوعات است.

وی در ادامه افزود که این وزارتخانه امر نظارت بر مفاد رسانه ها و همچنین ارائه اطلاعات به مردم را برعهده دارد که این وظیفه را از طریق دو سازمان زیر مجموعه خود انجام می می دهد؛ مجمع خبرنگاران اندونزی که مسئول نظارت بر رسانه های مکتوب است و دیگری کمیسیون نظارت بر شبکه های اندونزی که وظیفه نظارت بر برنامه های تلویزیونی را برعهده دارد.

وی در ادامه به میزان انتشاراتی ها و رسانه های اندونزی اشاره کرد و افزود که بر اساس آمار سال 2008، بیش از هزار انتشاراتی در اندونزی فعال است که تاکنون 20 میلیون نسخه کتاب چاپ کرده اند.

همچنین بیش از 255 شبکه تلویزیونی و بیش از 2600 شبکه رادیویی فعال است.

در ادامه هیئت ایرانی گزارشی را از وضعیت رسانه ها در ایران ارائه کردند و از مطبوعات اندونزی برای شرکت در جشنواره مطبوعات در ایران دعوت به عمل آمد.

در ادامه اسوین ساسنکگو به اشتراکات دینی دو کشور اشاره کرد و بر ضرورت فعال شدن رسانه های جهان اسلام تاکید کرد و گفت این امر باعث می شود که رسانه ها کشورهای اسلامی اطلاعات را از رسانه های غربی اخذ نکنند و بازیچه دست غولهای رسانه ای غرب نشوند.

نکته بعدی که این مقام اندونزیایی به آن اشاره کرد به بحث نظارت بر رسانه ها در اندونزی بود که از مجموع سخنان وی می توان فهمید که این امر در این کشور توسط خود رسانه ها انجام می شود و یک "خود کنترلی" بر رسانه ها حاکم است و دولت در این امر دخالتی ندارد.

وی در توضیح روند نظارت بر رسانه های اندونزی گفت که مجمع خبرنگاران و کمیسیون نظارت بر شبکه های تلویزیونی که خود ساختاری رسانه ای دارند به صورت مستقل و خودکار بر محتویات رسانه ها نظارت می کنند و فقط دولت زمینه و بودجه فعالیت آنها را فراهم می کند اما ساختار آنها به صورت مستقل از خبرنگاران، فعالان مطبوعاتی و انتشاراتی و اساتید دانشگاهها تشکیل می شود.

وی در ادامه از نفوذ رسانه های غربی در این کشور ابراز نگرانی کرد و گفت: دولت اندونزی با توجه به دغدغه های خود در این باره یک برنامه ملی دارد که آن حمایت از رساندن اطلاعات درست به مردم است و این امر از طریق شبکه ملی اندونزی و خبرگزاری ملی اندونزی انجام می شود.

وی افزود: در همین راستا شبکه های خصوصی هم باید بخشی از برنامه های خود را به اطلاع رسانی اختصاص دهند و طرفهای خارجی نمی توانند بیش از 20 درصد از سهم شبکه های خصوصی را در اندونزی صاحب شوند.

روابط رسانه ای ایران و اندونزی

این مقام اندونزیایی درباره روابط رسانه ای ایران و اندونزی گفت که در سال1991 توافق نامه ای بین دو کشور امضا شد که درباره روابط رسانه ها در بخشهای مختلف از روزنامه ها تا شبکه های تلویزیونی بود.

وی همچنین به تبادل استاد و دانشجو بین دو کشور اشاره کرد و این امر را در گسترش روابط فرهنگی بین دو کشور مهم دانست و رفت و آمد خبرنگاران را نیز عاملی برای گسترش این روابط دانست.

ساسنکگو در ادامه با اشاره به اینکه اندونزی بیشترین میزان جنگل ها را در جهان بعد از برزیل دارد گفت که اندونزی شش جهان است و این پتانسیل می تواند به گسترش روابط گردشگری بین دو کشور کمک کند.

وی در ادامه افزود که متاسفانه روابط توریستی دو کشور کم است و رفت و آمد گردشگران بین ایران و اندونزی با توجه به پتانسیل بالای دو کشور در حد مطلوب نیست.

بازدید از شبکه ملی اندونزی (TVRI)

تلویزیون اندونزی در سال 1962 توسط سوکارنو برای پوشش بازیهای آسیاسی تاسیس شد و از سال 2001 به عنوان رسانه ملی شناخته شد؛ این شبکه از 26 ایستگاه دائمی و 376 ایستگاه غیر دائم برخوردار است.

شبکه TVRI با توجه به وجود اقوام مختلف در اندونزی سعی کرده است که ملاحظات تمام قومیتها را در نظر بگیرد.

رئیس شبکه ملی اندونزی در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر درباره استفاده از رسانه های ایرانی برای پوشش اخبار خاورمیانه به ویژه ایران گفت که ما بیشتر از شبکه CNN و رویترز اخبار ایران را دریافت می کنیم، اما سعی بر آن است که اخبار با منابع دیگر مقایسه شود و به طوری اخبار پوشش داده شود که به روابط دو جانبه ضربه وارد نشود.

دیدار با مدیر کل دیپلماسی وزارت خارجه اندونزی

این مقام اندونزیایی به پروژه های مشترک اقتصادی دو کشور اشاره کرد و افزود که دو کشور یک طرح مشترک برای تولید کود شیمیایی در عسلویه را در نظر دارند و همچنین ساخت پتروشیمی در اندونزی با مشارکت مالزی از دیگر طرحهای مشترک با ایران است که این پروژه ها نشان می دهد که روابط دو کشور رو به رشد است.

معاون دیپلماسی عمومی وزارت خارجه اندونزی در ادامه افزود که جاکارتا معتقد است که استفاده از انرژی هسته ای حق همه کشورها است و ایران نیز بر اساس NPT مانند همه کشورها حق استفاده از انرژی هسته ای را دارد.

وی همچنین رفت و آمد خبرنگاران را بین دو کشور مهم و تاثیرگذار دانست و بر این نکته تاکید کرد که رسانه های دو کشور باید نکات مثبت کشورهای خود را برای همدیگر منعکس کنند .

دیدار از روزنامه رعیت مردکا

این روزنامه یک رسانه اپوزیسیون است که نگاه انتقادی به دولت دارد. رئیس گروه رعیت مردکا مهمترین محور فعالیتهای روزنامه را مباحث مبارزه با فساد مالی در دولت دانست و این امر را در خدمت به قشر فقیر دانست.

رئیس گروه رعیت مردکا همچنین گفت که ما صرفا انتقاد نمی کنیم بلکه برای حل مسائل راهکار هم ارائه می کنیم و مهمترین هدف این روزنامه را رساندن خواست و حرف مردم به گوش دولتمردان دانست.

دیدار از گروه مدیا اندونزی و شبکه مترو TV

شبکه مترو TV یک شبکه کاملا خبری است که البته بر پاسخ دادن به خواست طبقات مختلف مردم تاکید دارد و سعی دارد به مردم نگاه برابر داشته باشد.

یکی از مقامات گروه مدیا اندونزی در راستای گسترش روابط رسانه های گروهی پیشنهاد نشست سالیانه خبرنگاران دو کشور را مطرح کرد و سفر هیئت خبرنگاران غیر دولتی ایران به جاکارتا را مثبت دانست.

دیدار از انجمن روزنامه نگاران اندونزی

رئیس این انجمن در ابتدا در اشاره به وضعیت سیاسی و اقتصادی اندونزی گفت: با وجود بحران مالی در دنیا، اندونزی توانسته با این مسئله خوب برخورد کند و در سال 2008 رشد اقتصادی بین 4 تا 5 درصد را تجربه کرده است و این نشان می دهد که اندونزی بعد از چین و هند سومین رشد اقتصادی را در آسیا داشته است.

مارگیانا افزود که اندونزی خیلی از بحران جهانی تاثیر نپذیرفته و موج اخراج کارگران که در جهان راه افتاده است در اندونزی رخ نداده است.

وی در ادامه درباره اشتراکات دو کشور ایران و اندونزی گفت که با وجود فاصله زیاد جغرافیایی و تفاوت شکل و قیافه مردم دو کشور ملت ایران و اندونزی اشتراکات زیادی دارند.

آقای مارگیانا در ادامه افزود که مردم اندونزی در زمان انقلاب اسلامی و مسئله هسته ای با مردم ایران احساس مشترکی داشتند.

در ادامه این دیدار آقای آزاد نفر دوم سفارت ایران به اشتراکات دو کشور اشاره کرد و افزود: بیش از 400 کلمه فارسی در زبان اندونزیایی وجود دارد که از جمله کلماتی چون پهلوان، بندر و کی حاجی هستند.

وی در ادامه افزود: در زمان پادشاهی اندونزی مشاوران شیرازی و اصفهانی در دربار پادشاهان این کشور بوده اند، اما روابط جدید از 60 سال پیش از سال 1951 شروع شد که اوج این روابط بعد از انقلاب بوده است و سفر محمود احمدی نژاد به جاکارتا نقطه عطف آن است.

در ادامه این جلسه آقای مارگیانا به اختلاف طبقاتی در اندونزی اشاره کرد و افزود: اختلاف طبقاتی در اندونزی یک واقعیت است اما تلاش دولت برای افزایش رفاه عمومی بوده و سعی کرده است به قشر فقیر و آسیب پذیر بیشتر توجه کند و مبارزه با فساد و فقر را در اولویت های سیاست های خود قرار داده است.

وی همچنین به چالش مهاجرت روستائیان به شهرهای بزرگ و افزایش حاشیه نشینی و فقیران در کشور اشاره کرد و گفت: این مسئله مبارزه با فقر را مشکل کرده است .

آقای مارگیانا در ادامه به ساختار انجمن روزنامه نگاران اشاره کرد که دارای سه بخش انجمن مشاوران، شورای نزاکت و نظارت و کمیته های موقت است.

وی تلاش این انجمن برای رفاه خبرنگاران را کم و ناموفق دانست و این امر را مربوط به خود رسانه ها دانست.

دیدار از روزنامه رپویلیکا

دیدار از رپوبلیکا آخرین برنامه رسمی ما بود که در روز دوشنبه ساعت 2 بعد از ظهر انجام شد این روزنامه به رسانه اسلامگرایان مشهور است که 16 سال پیش توسط بهار الدین حبیبی از نزدیکان سوهارتو تاسیس شد این روزنامه یکی از زیر مجموعه های گروه "مهاکامدیا" است که در این گروه دارای رادیو، تلویزیون، روزنامه و مجله است.

روزنامه رپوبلیکا بر محور توجه به امور مسلمانان فعالیت می کند و برنامه های سیاسی خود را نیز در راستای حمایت اززوج ریاست جمهوری قرار داده که منافع مسلمانان را مد نظر قرار می دهد.

سر دبیر رپوبلیکا، این روزنامه را رسانه مسلمانان و مقاومت نامید که از کشورهایی چون ایران و مردم فلسطین حمایت می کند و به عنوان بزرگترین روزنامه اسلامی در اندونزی خوانده می شود و بعد از روزنامه "کمپس" بیشترین تیراژ را دارد که چیزی در حدود 120 هزار نسخه است و روزهای جمعه با افزایش 10 هزار نسخه ای منتشر می شود.

در پایان می شود گفت که دیدار از رسانه های اندونزی نشان داد که مطبوعات و رسانه های اندونزی دارای ساختاری آزاد، خود کنترلی، متمایل به غرب و بر مبنای فعالیت شخصیتهای مهم سیاسی کار می کنند، اما در مجموعه قدرت رسانه ها در اندونزی روز به روز بیشتر می شود و تاثیرگذاری آنها بر مردم و دولت افزایش می یابد.

کد خبر 879117

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha