به گزارش خبرنگار مهر از محل اجلاس منطقه ای مجمع جهانی اقتصاد در اردن ، در این میز گرد "عمرو موسی" دبیر کل اتحادیه عرب ، "عادل عبدالمهدی" معاون رئیس جمهور عراق و "شیخ خالد بن احمد بن محمد آل خلیفه" وزیر خارجه بحرین در خصوص موضوع عراق شرکت داشتند.
در ابتدای این جلسه "طالب کنعان" مجری جلسه که از شبکه العربیه بود ، از باقی ماندن 35 هزار نفر از نیروهای آمریکایی حتی پس از خروج آنها از عراق (بر اساس توافقنامه امنیتی) ذکر کرد که عادل المهدی بلافاصله با رد این مطلب تاکید کرد: این حرف درستی نیست. اگر قرار باشد هر نیروی آمریکایی بعد از مهلت توافق شده در عراق بماند این مسئله باید طی توافقنامه ای مشخص شده باشد.
معاون رئیس جمهور عراق امنیت را مهمترین چالش فعلی این کشور خواند و افزود: این چالش در طول خروج تدریجی نیروهای خارجی از عراق نیز ادامه خواهد یافت. وی توازن در میان گروههای سیاسی این کشور و نیز چگونگی و سطح روابط خارجی را دو چالش مهم دیگر دولت عراق در موقعیت فعلی خواند.
در عین حال "عمرو موسی" دبیر کل اتحادیه عرب گفت: موافقم که آنی ترین چالش فعلی در عراق امنیت است اما به عقیده من چالش اصلی چالش اجتماعی در عراق خواهد بود که بعد از اشغال این کشور توسط نیروهای خارجی پدید آمده است.
وی گفت: اتحادیه عرب اکنون باید از روند آشتی که دولت عراق آغاز کرده حمایت فعال کند. وی موضوع بازسازی را چالش اصلی دیگر عراق عنوان نمود.
وزیر خارجه بحرین نیز حل چالش های امنیتی را در گرو حل چالش های سیاسی درون و بیرون عراق دانست و گفت: در این زمینه همسایگان عراق می توانند نقش بسیار مهمی ایفا کنند.
"عادل المهدی" در رمینه چالش های اجتماعی و تجزیه طلبی در عراق گفت: این مشکلات با تهاجم آمریکا شروع نشده ، بلکه تهاجم آمریکا آنها را آشکار کرده است.
معاون رئیس جمهور عراق قانون اساسی این کشور را مورد توافق همه گروهها و طبقات اجتماعی دانست و خواستار خروج نیروهای آمریکایی از کشورش شد.
اشغال عراق اشتباه بزرگ آمریکا بود و موجب امنیت بیشتر در این کشور و منطقه هم نشد. آمریکا اشتباهات بزرگ دیگری هم کرده که مردم عراق سالها از آن رنج خواهند برد. |
عمرو موسی: |
وزیر خارجه بحرین هم ادامه حضور آمریکا در عراق را نگران کننده توصیف کرد و گفت: لازم است قبل از خروج نیروهای آمریکایی ، یک نظام قدرتمند سیاسی در عراق پایه گذاری شود. در این صورت نگرانی از آینده عراق بی مورد است.
در ادامه ، مجری جلسه از تاثیر دخالت های ایران و سوریه در امور عراق سوال کرد.
ما به عنوان اتحادیه عرب همه باید روابطمان با ایران را بهبود بخشیم و به این کشور نزدیک شویم . |
وزیر خارجه بحرین هم با تاکید بر تلاش کشورش برای بهبود روابط با عراق و افتتاح سفارت در بغداد گفت: همه خواهان عراقی آزاد و قدرتمند هستیم. عراق در 5 سال اخیر موقعیت فاجعه باری داشته ، گرچه عراق از سال 1958 که شروع به دخالت در امور کشورهای منطقه کرد مشکلاتی را برای خود پایه گذاری کرد.
"عادل عبدالمهدی" در مورد موضع عراق در زمینه مناقشه اسرائیل با فلسطینی ها گفت: موضع ما هماهنگ با جهان عرب است. آمریکا فشار زیادی به ما وارد کرد که در کنفرانس دمشق شرکت نکنیم اما ما شرکت فعالی در آن داشتیم.
"شیخ خالد بن احمد بن محمد آل خلیفه" وزیر خارجه بحرین ایران را کشوری بزرگ و قدرتمند در منطقه خواند و بر همکاری کشورهای منطقه برای حل مشکلات عراق تاکید کرد.
وی در پاسخ به سوالی در مورد برخی تنش ها بین تهران و منامه افزود: وقتی با مقامهای ایرانی گفتگو کردیم سوء تفاهمات فوق حل شد و کدورتی بین تهران و منامه نیست. ما در پی بهبود روابط با تهران هستیم.
عمرو موسی در پایان یادآور شد که تاخیر در افتتاح سفارت برخی کشورها در عراق مسئله ساز خواهد شد.
طبق برنامه اعلام شده در محل این نشست ، قرار بود دکتر منوچهر متکی وزیر امور خارجه کشورمان نیز در این نشست حضور داشته باشد.
نظر شما