به گزارش خبرگزاری مهر، محققان موسسه سلولهای بنیادی هاروارد و بیمارستان کودکان بوستون کشف کرند که چرا ضربان قلب در جنین خیلی زود شروع به نواختن می کنند.
این تحقیقات که نتایج آن در مجلات سل و نیچر منتشر شده است نشان می دهد که بافتها و نسوج برای ساخته شدن نیاز به یک عامل محرک دارند.
محققان مطالعاتی را روی جنینهای ماهی راه راه انجام دادند. در این آزمایشات با استفاده از مهندسی ژنتیک این جنینها شفاف شده بودند. جنینهای شفاف شده امکان مشاهده مستقیم توسعه بافتها را فراهم می کردند.
نتایج این تحقیقات نشان می دهد موادی که جریان خون را متعادل می کنند ارتباط محکمی با بیان ژن Runx1 دارند. این ژن مهترین تنظیم کننده بلوغ خون است. در تائید این فرضیه، توسعه جنینهایی که ضربان قلب زودرس نداشتند تحت کنترل قرار گرفتند. جنینهای ماهی بدون ضربان قلب زودرس جریان خون را همزمان با جنینهای عادی نشان ندادند و همچنین میزان سلولهای بنیادی خون ساز در این محققان به شدت کاهش یافت.
در ادامه این تحقیقات، اثر تحریکات مکانیکی روی سلولهای بنیادی خون ساز در جنینهای موش کشت داده شده بررسی شد.
این محققان کشف کردند که فشار وارد شده روی سطح دیوارهای آئورت منجر به بیان بیشتر ژنهای تنظیم کننده تشکیل خون از جمله ژن Runx1 می شود.
همچنین استرس مکانیکی تشکیل سلولهای وابسته به سلولهای خون به ویژه لنفوسیتها، گلبولهای قرمز و ... را تحریک می کند.
نتایج این یافته ها که پیوند محکم میان تشکیل سیستم قلبی عروقی و دستگاه گردش خون را نشان می دهد می تواند به ارائه راههای جدید در درمان بیمارانی که از بیماریهای خونی رنج می برند و یا به پیوند مغز استخوان نیاز دارند منجر شود.
نظر شما