به گزارش خبرگزاری مهر، گروهی از محققان دانشگاه جرج میسون با استفاده از تصاویر کاوشگرهای دو قلوی استریو تصاویری از فورانهای گازهای یونیزه شده ای را مشاهده کردند که از سطح خورشید بدون هیچ حرارتی به فضای خارج فوران می کنند.
به گفته اخترشناسان این انفجارهای پنهانی یا فورانهای توده ای هاله ای در صورتی که از انرژی کافی برخوردار شده و به مستقیما به سوی زمین حرکت کنند می توانند ماهواره ها را از کار انداخته، فضانوردان را تهدید کند و حتی در شرایط وخیم تر شبکه های الکتریکی را در زمین غیر فعال سازد.
خورشید معمولا قبل از آغاز فورانهای توده ای هاله ای که طی آن حبابی بزرگ از مواد مذاب درونی به بیرون پرتاب می شود، علائم هشداری از خود نشان می دهد. با این حال مطالعات جدید نشان می دهد انتشار این گازها کاملا پنهانی بوده و هیچ نشانه اولیه ای از خود بروز نمی دهد.
محققان معتقدند فورانهای توده ای هاله ای یا CME به این دلیل پنهانی رخ می دهند که از سطوح بیرونی خورشید نشات می گیرند. در مقابل فورانهای کم عمق مواد را در سطحی وسیع تر گرد هم آورده و اختلال کمتری در ظاهر سطحی خورشید به وجود می آورند.
بر اساس مطالعات جدید بر روی تصاویر استریو، انفجار به ثبت رسیده بیش از سه بیلیون تن از مواد خورشیدی را به بیرون پرتاب کرده است اما به دلیل ضعیف بودن انفجار سرعت حرکت مواد تنها 300 کیلومتر بر ساعت بوده است. در صورتی که چنین پدیده ای در زاویه قرار گیری زمین رخ دهد می تواند طوفان ژئومغناطیسی کوچکی را به وجود آورد که بر حیوانات مهاجر و شبکه های الکتریکی زمین آثار مخربی خواهد گذاشت.
بر اساس گزارش نیوساینتیست، با این حال متخصصان فیزیک خورشیدی در مرکز فضایی مارشال ناسا بر این باورند که این پدیده های خورشیدی در قدرتمندترین حالت ممکن تنها قادر به ایجاد تغییر در ظاهر خورشید بوده و هیچگاه به اندازه ای از قدرت دست نیافته اند که آسیبی به زمین برسانند.
نظر شما