به گزارش خبرنگار مهر، در ابتدای علیرضا غفاری عضو کانون ملی منتقدان ایران که اجرای این مراسم را بر عهده داشت از نبود هنرمندان تئاتر ایران به عنوان نامزدهای صدور پیام روز جهانی تئاتر ابراز گلایه کرد و خواستار پیگیری و حمایت مسئولین تئاتری برای رفع این امر شد.
در ادامه حسین راضی مدیر عامل انجمن هنرهای نمایشی ایران به ارائه گزارشی از فعالیت این انجمن پرداخت و گفت: انجمن از خردادماه گذشته کار خود را شروع کرد و در حوزههای مختلف از طریق دریافت کمکهای مالی از فصل 5 که از سوی وزارت به حساب انجمن واریز میشد موفق به اجرای برخی از برنامهها شد و امیدواریم با حمایت بیشتر طرحهای بیشتری را اجرا کنیم.
وی افزود: از ابتدای تأسیس انجمن در سال گذشته با نگاهی به سراسر کشور اقدام به گرفتن مجوز برای راهاندازی نمایندگیهای انجمن در کل شهرستان و استانها کردیم و در اواخر سال موفق شدیم تفاهمنامههایی با مدیران کل ارشاد استانها امضاء کردیم. نمایندگان انجمن نیز با این تفاهم نامهها اقدام به یاری گروههای تئاتر کرده و با آنها قراردادهایی را امضا کردند و نمایشها نیز در تاریخ مقرر در قرارداد به اجرای عمومی رسیدند.
مدیرعامل انجمن هنرهای نمایشی ایران خاطرنشان کرد: تلاش ما بر این است که پس از دریافت قسط سوم یارانههای نقدی مربوط به تئاتر شهرستان مبلغ قراردادهای مربوط به استانها را تا اوایل تیرماه تسویه کنیم. بر اساس اطلاعات دریافتی حدود 600 نمایش در استانها به اجرا درآمد. انجمن در سال گذشته 150 قرارداد برای اجرای عمومی در تهران که حدود چهار هزارو 500 اجرا در تالارهای مختلف نمایشی بوده، امضاء کرده است.
راضی ادامه داد: در زمینه آموزش و برگزاری جشنوارهها و حمایت از تولیدات ویژه در شهرستانها و اجرای گروههای شهرستانی در تهران در سال گذشته 146 هنرمند به صورت گروهی و فردی برای حضور در محافل آموزشی و جشنوارههای خارجی مورد حمایت قرار گرفتند و بالغ بر 40 گروه خارجی نیز از سایر کشورها برای حضور در جشنوارهها به ایران آمدند. در این راستا یک اثر برای بزرگسالان از لهستان در سالن اصلی تئاتر شهر و رپرتوآر آثار خارجی حاضر در جشنواره تئاتر کودک و نوجوان در خانه هنرمندان اجرا شد. همچنین سه کار مشترک "تهران- فرایبورگ" با مضمون شاهنامه، "تهران- تورنتو" با مضمون مقاومت و "تهران- لهستان" به شیوه تئاتر خیابانی در دست اقدام و تولید است.
وی با اشاره به انتشار فصلنامه و مجله نمایش در زمینه انتشارات نمایش انجمن هنرهای نمایشی ایران در سال گذشته گفت: 73 عنوان کتاب ترجمه و تألیف شده به بازار عرضه شد و غرفه انتشارات نمایش مرکز هنرهای نمایشی امسال با استقبال بسیار خوبی در بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران همراه بود.
وی با اشاره به پروژه چهار فصل تئاتر و همچنین اردیبهشت تئاتر ایران به عنوان برنامههای دیگر انجمن در طول یکسال گذشته توضیح داد: سال گذشته با اجرای طرح چهار فصل تئاتر ایران، بیش از 100 هنرمند تئاتر در حوزههای مختلف نمایشنامه نویسی مورد آموزش قرار گرفتند و تولیدات این پروژه برای انتشار در اختیار دفتر انتشارات و پژوهش مرکز هنرهای نمایشی قرار گرفت. همچنین در برنامه اردیبهشت تئاتر ایران نیز از 600 هنرمند تئاتر در استانهای مختلف تقدیر به عمل آمد.
راضی با اشاره به تغییرات ایجاد شده در سایت ایران تئاتر اظهار داشت: نگاهی تخصصی به این مسأله داشتیم و سایت ایران تئاتر در بین میلیونها سایت مشابه در دنیا رتبه هفتاد و چهار هزارمین را به خود اختصاص داده است. همچنین انجمن هنرهای نمایشی ایران در فعالیتهای دفاتر تخصصی گرایشهای مختلف نظیر تئاتر کودک و نوجوان، کانون ملی منتقدان، تئاتر عروسکی و خیابانی مشارکت داشته است. اسفندماه سال گذشته نیز برای نخستین بار سالنامه تئاتر ایران توسط انجمن منتشر شد.
مدیر عامل انجمن هنرهای نمایشی ایران تأکید کرد: هیئت مدیره انجمن از کارهایی که انجام شده راضی نیستیم زیرا توقعمان این است که میتوانستیم عملکرد بهتری داشته باشیم. امیدوارم با حمایت مدیران بتوانیم یارانههای بیشتری را استفاده کنیم. امیدوارم این نارضایتی باعث شود کارهای بیشتری برای تئاتر انجام داده و قدمهای بلندتری را در این راستا برداریم.
در ادامه این مراسم نمایش "هفت کودک یهودی" با طراحی و کارگردانی مریم معترف اجرا شد و سپس با حضور حسین راضی، ایرج راد مدیرعامل خانه تئاتر و پیمان مشاور اجرایی معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از عبید رستمی نماینده انجمن هنرهای نمایشی ایران در استان گلستان و سیدرحیم موسوی نماینده انجمن هنرهای نمایشی ایران در استان سمنان تقدیر شد.
منصور ایمانی مدیرکل ارشاد استان کردستان و محمداسماعیل رضایی مدیرکل امور هنری بنیاد شهید و امور ایثارگران نیز به عنوان مراکز فرهنگی برگزیده تئاتر در سال 87 معرفی شدند. در بخش گروههای نمایشی تجربی گروه "پان" به سرپرستی یاسر خاسب از مازندران برگزیده شد و احمد سلیمانی با گروه "ایده" از شهر قم گروه برگزیده نمایشی کودک و نوجوان شد.
در بخش عروسکی گروه "یاس تمام" به سرپرستی زهرا صبری به عنوان برگزیده معرفی شد و محمد مظفری سرپرست گروه "ایلیا" از بوشهر جایزه گروه برگزیده نمایشهای خیابانی را دریافت کرد. محسن میرزاعلی از تهران جایزه گروههای نمایشی آئینی سنتی را از آن خود کرد و در بخش گروههای آزاد نیز گروه "بازیسازان" به سرپرستی حسن عظیمی برگزیده شد.
گروه تئاتر "کولی" به سرپرستی میلاد اکبرنژاد از فارس و گروه تئاتر "لیو" به سرپرستی حسن معجونی برگزیدگان گروههای تئاتر دینی و تئاتر کارگاهی شدند. رضا بهبودی که به نمایندگی از حسن معجونی برای دریافت جایزه به روی صحنه رفته بود با اشاره به انتخاب گروه تئاتر "لیو" به عنوان گروه برگزیده توسط انجمن منتقدان و نویسندگان خانه تئاتر در سال گذشته گفت: این دو انتخاب نشاندهنده اهمیت پیدا کردن گروهها و تشکلهاست و اینکه جدی گرفته میشوند. بهتر است از اینگونه گروهها نظیر "بازی" و "پرچین" حمایتهای بیشتری شده و از پیشنهادات هنرمندان آنها استفاده شود.
در ادامه گروه تئاتر "کاوش" به سرپرستی احسان جانمی به عنوان گروه برگزیده تئاتر خصوصی معرفی شد و سپس گزارش تصویری عملکرد چهار ساله اداره کل هنرهای نمایشی وزارت ارشاد با صدای ایوب آقاخانی پخش شد.
در این بخش از مراسم محمدحسین ایمانی خوشخو معاون هنری وزیر ارشاد گفت: موفقیتهای به دست آمده از آن اهالی تئاتر و کسانی است که برای رونق بخشیدن به تئاتر فعالیت میکنند و هر چه کاستی است از آن ماست که نتوانستیم امکانات را برای به فعل درآوردن تمام ظرفیتها فراهم کنیم. در فضایی پرشور و با حس مسئولیت، همه هدفگذاری کردند تا هنرهای نمایشی ایران در جایی قرار گیرد که شایسته آن است.
وی ادامه داد: وقتی به لحاظ مضمون و سوژه ذهنیتی مناسب داریم و هنرمندانی که توانا هستند و مردمی که به عنوان یکی از پایههای اصلی هنرهای نمایشی با شور خاصی هنرنمایی هنرمندان را نظارهگر هستند میتوانیم این انتظار و خواسته را داشته باشیم که هنرهای نمایشی به جایگاه بالاتری دست پیدا کند.
معاون هنری وزیر ارشاد خاطرنشان کرد: به عنوان هدف و استراتژی مشترک باید در قضاوت ابتدا قسمت پر لیوان را ببینیم و در عین حال از قسمت خالی هم غافل نشویم. آنچه همه ما ارائه میدهیم ممکن است بنای قضاوتهای بعدی در دیدن این فضا و هنر باشد. اگر با غفلت آن قسمت خالی را بزرگ کنیم جایگاهمان را پایین نشان داده و در اختصاص بودجه و منابع و حمایتها با کمبود مواجه خواهیم شد.
ایمانی خوشخو یادآور شد: بودجه تئاتر در طول سالهای گذشته افزایش یافته و استقبال و فراهم کردن امکان اجرای برای گروهها باعث شده مخاطبان بسیاری به سالنها بیایند. این امر به حدی بود که در جشنواره با ازدحام علاقمندان و مخاطبان تئاتری مواجه بودیم. استقبال برای اجرا توسط گروهها به حدی شده که امکانات فعلی ما جوابگوی این تقاضاها نیست. خوشبختانه بازسازیهای مجموعههای تئاتر شهر و سنگلج و هنر انجام و بعد از مدتها تماشاخانههای ایرانشهر نیز افتتاح شد. امیدواریم شاهد افزایش امکانات و سالنهای تئاتری باشیم. همچنین ساخت و سازهای خوبی در شهرستانها انجام شده است.
وی اظهار داشت: توسعه تئاتر در هیچ جای دنیا تنها به دوش یک نهاد و سازمان دولتی نیست. شهرداریها در خیلی از شهرهای دنیا وظیفهشان حمایت از تئاتر است. تئاتر اگر خصوصی باشد تکیهاش به منابع عمومی تعریف شده است و تئاتر خصوصی به این معنی نیست که خود را از منابع عمومی جدا کند. در حداقل به لحاظ فضا نیاز به حمایت منابع عمومی دارد. توسعه هر کشوری بدون توسعه فرهنگ توسعهای پایدار نیست.
معاون هنری وزیر ارشاد درباره صدور پیام روز جهانی تئاتر توسط هنرمندان ایران گفت: برای صدور پیام روز جهانی تئاتر کشورهای مختلف کاندیدهایی را معرفی میکنند. در صدد معرفی سه هنرمند تئاتر ایران به ITI برای کاندیداتوری صدور پیام تئاتر برای سال 2010 هستیم تا در صورت تأیید هنرمندی از کشورمان صادرکننده این پیام باشد.
در بخش دوم معرفی برگزیده تئاتر در سال 87 با حضور معاون هنری وزیر ارشاد، سعید کشنفلاح مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری و محمدعلی خبری مدیر مرکز موسیقی وزارت ارشاد، خبرگزاری ایسنا به عنوان خبرگزاری برگزیده تئاتر در سال 87 معرفی شد و شیما غفاری دبیر تئاتر این خبرگزاری جایزه را دریافت کرد. وی در این بخش از فعالیت و تلاش ندا آلطیب و مریم رضازاده خبرنگاران تئاتر ایسنا تقدیر کرد.
روزنامه ایران، روزنامه برگزیده تئاتر در سال 87 شد و رامتین شهبازی دبیر سرویس تئاتر این روزنامه جایزه را دریافت کرد. در بخش رسانه ملی برنامههای "دو قدم مانده به صبح" با تهیهکنندگی سعید بشیری و شبکه خبر با حمیدرضا مدقق دبیر بخش هنر شبکه خبر به عنوان برگزیده معرفی شدند.
در بخش رادیو محمد اسماعیلپور از رادیو تهران و در بخش نشریات ماهنامه صحنه به سردبیری نصرالله قادری برگزیده شدند و مهدی نصیری نیز برگزیده منتقدان تئاتر در سال 87 شد. در بخش ناشران نیز جایزه برگزیده به نشر "افراز" به مدیریت اعظم کیانافراز رسید و فریبرز دارایی از خبرگزاری مهر نیز خبرنگار برگزیده تئاتر در سال 87 شد. فرید میرشکار پژوهشگر برگزیده تئاتر در سال 87 شد و اختر تاجیک نیز به عنوان عکاس برگزیده تئاتر در سال 87 معرفی شد.
در ادامه این مراسم تصاویری از هنرمندان فقید تئاتر در سال 87 نظیر زنده خسرو شکیبایی، احمد آقالو، ارحام صدر، نادعلی همدانی، رضا سیدحسینی و اسماعیل داورفر پخش شد و سپس رسول نجفیان به اجرای بخشهایی از داستان "زال و رودابه" از شاهنامه فردوسی پرداخت.
بخش پایانی مراسم اختتامیه آئین اردیبهشت تئاتر ایران نیز با حضور حسین پارسایی مدیر کل هنرهای نمایشی وزارت ارشاد، حسین مسافرآستانه و حمید مظفری برگزار شد. در این بخش از مریم فشندی مدیر سایت ایران تئاتر تقدیر ویژه به عمل آمد. وی در این بخش ضمن تشکر از همکاری مدیران تئاتری گفت: خوشحالم که سایت ایران تئاتر بعد از شش سال دیده شد.
همچنین از محمدحسین ناصربخت به دلیل فعالیت در بخش انتشارات نمایش مرکز هنرهای نمایشی، نادر رجبپور به دلیل فعالیت مستمر در بخش حرکات فرم، بهروز غریبپور به دلیل اجرای آثار عروسکی فاخر و ارزشمند، آتیلا پسیانی برای حضور مستمر و حرفهای در تئاتر تجربی، داریوش مؤدبیان به دلیل تدریس و حضور حرفهای در تئاتر، امیر دژاکام به دلیل حضور فعال در عرصه تدریس دانشگاهی و فعالیت حرفهای در تئاتر، سیدعظیم موسوی به خاطر فعالیت در عرصه تئاتر دینی و مرشد سعید بروجردی برای فعالیت در عرصه نقالی تئاتر تقدیر ویژه به عمل آمد.
مؤدبیان در این بخش یادآور شد: 44 سال پیش در شب نوزدهم مهرماه سال 1344، شانزده سال داشتم و در ردیف سوم تماشاخانه سنگلج نشسته بودم و مشتاقانه به صحنه نگاه میکردم. در آن زمان یک سال بود که در تئاتر و رادیو کار نمایش میکردم و در کنکاش بودم که وارد عرصه تئاتر بشوم یا نه. از آن شب تصمیم گرفتم وارد عرصه بازیگری تئاتر بشوم و بعد از آن بارها و بارها روی صحنه سنگلج حاضر شدم و امشب نیز برای بار دیگر این کار را انجام دادم.
این بازیگر، کارگردان و مدرس با سابقه تئاتر در ادامه از اساتید خود نظیر زندهیاد جمیله شیخی، فخری خوروش، مهین شهابی، پری صابری، زندهیاد رقیه چهرهآزاد و همچنین علی نصیریان، عباس جوانمرد، جعفر والی، عزتالله انتظامی، بهرام بیضایی، محمود دولتآبادی، رضا کرمرضایی، جمشید لایق، رکنالدین خسروی و زندهیاد غلامحسین ساعدی تشکر و قدردانی کرد.
پسیانی نیز یادآور شد که 44 سال پیش وقتی مؤدبیان در ردیف سوم سنگلج نشسته بود من در پشت صحنه مشغول نوشتن مشقهایم بودم. وی در ادامه سخنان خود تأکید کرد: 20 سال پیش گروه تئاتر "بازی" را به وجود آوردم و هنوز جای ثابتی نداریم. روز جهانی تئاتر برای ما و گروههای تئاتری دیگر زمانی است که جای معینی داشته باشیم و تئاتر تجربی را آنگونه که هست به مخاطبان نشان دهیم.
در ادامه مراسم و در بخش نمایشنامه نویسی، علیرضا نادری و حمیدرضا آذرنگ نمایشنامه نویسان برگزیده تئاتر در سال 87 و علی رفیعی و حسین کیانی نیز برگزیده کارگردانی تئاتر در سال 87 شدند. همچنین مهدی هاشمی و سیامک صفری نیز جایزه برگزیده بازیگری را از آن خود کردند و جایزه برگزیده بازیگری زن نیز به فریده سپاهمنصور و الهام پاوهنژاد اهدا شد.
پاوهنژاد با اشاره به حضور خود برای اولین بار در تماشاخانه سنگلج در سال 70 با اثری از اکبر زنجانپور تأکید کرد: وقتی میگوییم تئاتر مادر همه هنرهاست از دولتمردان میخواهیم مادر هنرها را به خانه سالمندان نسپارند و جا و مکان مناسبی برایش تأمین کنند.
محسن میرزایی در بخش موسیقی و آهنگسازی، ماریا حاجیها در بخش طراحی و چهرهپردازی، امیر ترحمی در بخش مدیر فنی و نورپردازی برگزیده شدند. نمایش "کرگدن" فرهاد آییش پرفروشترین نمایش در سال 87 شد و "شعله در زمهریر" هم پرمخاطبترین نمایش شناخته شد. در بخش خدمات فرهنگی در سالن تمرین طبقه هفتم تالار وحدت از عباس عباسزاده تقدیر به عمل آمد.
علیرضا غفاری مجری مراسم نیز در بخش پایانی خواستار همکاری راهنمایی و رانندگی تهران با تماشاخانه سنگلج شد تا زمینهای را برای امکان پارک ماشین مخاطبان در ساعات اجرای نمایش فراهم شود تا مخاطبان و علاقمندان به تئاتر با فراغ خاطر بیشتری به این سالن تئاتری بیایند.
نظر شما