۲ خرداد ۱۳۸۸، ۱۰:۲۱

سایه روشنهای کتابهای دینی - 4

مخاطب کتابهای دینی مشخص نیست

مخاطب کتابهای دینی مشخص نیست

حجت الاسلام محمد علی ایازی با تأکید بر ضرورت مشخص شدن مخاطب کتابهای دینی و انتخاب قالب و محتوا براساس دغدغه‌های مخاطب گفت: انتشار کتابهای بی‌پایه و اساس به سطحی‌گرایی و عوام‌زدگی جامعه دینی منتهی خواهد شد.

حجت الاسلام محمد علی ایازی قرآن پژوه و محقق در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: بی تردید شرایط کتابهای دینی در دهه اخیر تحول یافته و کیفیت آن بهتر شده اما در مجموع ضعفهای بسیاری وجود دارد.

وی افزود: بیش از مسائل صورت و ظاهر مـتأسفانه در استدلال و بنیانهای اعتقادی این دسته از کتابهای دینی ضعف داریم. کتابهای سطحی و کتابهای عامیانه که امروز افزایش یافته کتابهای دینی ما را خدشه دار می کند.

حجت اسلام ایازی با اشاره به انتشار کتابهایی مبتنی بر خوابها، خرافات و مسائل اثبات نشده گفت: متأسفانه این نوع کتابها دو نوع تأثیری منفی در میان مخاطبان کتابهای دینی به وجود می آورد.

وی گسترش عوام گرایی و سطحی نگری را یکی از آسیبهای این نوع کتابهای دینی عنوان کرد و اظهار داشت: دومین تأثیر منفی آن فراهم کردن زمینه های دین گریزی است .

این محقق و قرآن پژوه تصریح کرد: مهمترین آسیبی که در رابطه با کتابهای دینی وجود دارد عدم مشخص شدن مخاطب کتابهای دینی است. نویسنده کتاب را ارائه می کند اما اعلام نمی کند که مخاطب این کتاب چه قشری از جامعه هستند.

وی تأکید کرد: برای انواع قالبهایی چون ادبیات، شعر، رمان مخاطب خود را مشخص می کند اما این امر در رابطه با کتابهای دینی صدق نمی کند ؛ درحالی که باید مشخص شود این کتاب برای چه سطحی از تحصیلات، سن و شرایط اجتماعی نوشته شده است و نویسنده پس از توجه به این نکته باید با ادبیات متناسب با مخاطب خود ارتباط برقرار کند و بداند که مخاطب خود چه دغدغه هایی دارد و با توجه به این دغدغه ها محتوا و مضمون کتاب را ارائه کند.

این محقق و قرآن پژوه از دیگر آسیبهای این عرصه را توجه بیش از حد افراد به شایعات بی پایه و اساس دانست و گفت: با توجه افزایش ادعاهای مهدویت، ملاقات امام زمان و مرید و مرید پروری در اثر نوعی از ادبیات کتابهای دینی است که به طور سطحی مطرح شده اند و به دامن زدن عوام گرایی دینی توجهی نکرده است.

حجت الاسلام محمد علی ایازی گفت مهمترین اقدام در زمینه آسیب زدایی از عرصه کتابهای دینی گسترش فضای عقلانیت در کشور است، حتی کسانی که اهل عرفان هستند چون ابن عربی و شخصیت امام راحل (ره) وقتی ادعای ماورایی می کردند استدلالهای عقلی برای آن ارائه می کردند و این امر می تواند مانعی برای گسترش مسائلی بی پایه و اساس باشد.

کد خبر 883643

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha