به گزارش خبرنگار مهر، سیاست "مشارکت به جای رقابت" یکی از برنامه های شرکت ملی نفت ایران برای تولید نفت و گاز از میادین مشترک است و در این رابطه هم اکنون مذاکرات متعددی با طرفهای اماراتی، کویتی، قطری و عراقی در حال انجام است.
اما نتایج مذاکرات 3 ساله ایران و طرف عمانی در توسعه میدان مشترک هنگام نشان می دهد که گویا مذاکره با کشورهای حاشیه خلیج فارس برای تولید مشترک نفت و گاز از میادین نتیجه ای در نداشته است به طوری که طرف عمانی در حین مذاکرات با ایران برای تولید نفت از میدان هنگام، به صورت یک جانبه و با مشارکت با یک شرکت انگلیسی توسعه این میدان را آغاز کرد که در نهایت اقدام فوق منجر به قطع این مذاکرات 2 طرف از آذرماه سال گذشته شده است.
در این رابطه شرکت نفت فلات قاره ایران هم با وجود همه محدودیتهای موجود، طرح توسعه این میدان مشترک نفتی را آغاز کرده است که پیش بینی می شود تولید از آن تا یک ماه آینده عملی شود.
تشریح آخرین وضعیت طرح تولید زودهنگام نفت از هنگام
به گزارش مهر، عبدالحسین قاصد مجری طرح توسعه میدان هنگام در شرکت نفت فلات قاره در بازدید خبرنگاران در تشریح اقدامات آغاز شده برای تولید زودهنگام نفت از میدان هنگام، با بیان اینکه اولین تولید نفت ایران از میدان هنگام به میزان 5 هزار بشکه در روز از تیر ماه آغاز می شود، گفت: تاکنون 2 حلقه چاه در این میدان حفاری شده که تولید 5 هزار بشکه ای هم از این 2 میدان انجام خواهد گرفت.
وی با اشاره به این موضوع که با حفاری چاههای سوم و چهارم میزان تولید نفت از این میدان مشترک تا سقف 16 هزار بشکه قابل افزایش است، تصریح کرد: همچنین هم اکنون ساخت مرکز تفکیک و بهره برداری نفت از این میدان با ظرفیت 100 هزار بشکه در روز با پیشرفتی حدود 90 درصد در جزیره قشم در حال انجام است.
قاصد در رابطه با ساخت خطوط لوله انتقال نفت در این طرح ضربتی، اظهار کرد: در این رابطه ساخت خط لوله 45 کیلومتری از سکوی دریایی میدان هنگام تا تاسیسات قشم با هزینه 66 میلیون یورو، هم اکنون 90 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
وی افزود: همچنین خط لوله خشکی از تاسیسات فرآورش قشم تا اسکله لافت به طول 16 کیلومتر و قطر 16 اینچ با هزینه 27 میلیارد تومان با پیشرفتی 90 درصدی در حال اجرا است.
این مقام مسئول با اشاره به این موضوع که قرار است نفت تولیدی هنگام پس از فرآورش اولیه توسط اسکله لافت جزیره قشم، برای صادرات فرآوردههای نفت یا انتقال به بندر ماهشهر صادر شود، تبیین کرد: اما طرحهای دیگری همچون انتقال نفتخام به پالایشگاه بندرعباس و تکمیل بندر صادراتی کندالو و صادرات آن به صورت مستقیم وجود دارد.
مجری طرح توسعه هنگام با بیان اینکه نفت این میدان مشترک سبک و با درجه API معادل 42 است، بیان کرد: اگرچه H2S این نفت بالابوده و جز نفت های ترش کشور است، اما با ایجاد تاسیسات تفکیک گیر در جزیره قشم میزان گوگرد موجود در آن را جداسازی می کنیم.
قاصد با اشاره به ساخت 2 مخزن ذخیرهسازی نفتخام هرکدام به ظرفیت 250 هزار بشکه نفت، گفت: پیش بینی می شود عملیات ساخت این مخازن تا 2 ماه آینده به پایان برسد.
وی در ادامه با اشاره به ساخت خط لوله انتقال زیر دریایی جزیره قشم تا بندرعباس به طول 75 کیلیومتر و قطر 16 اینچ، اظهار داشت: عملیات ساخت این خط لوله هم اکنون 40 درصد پیشرفت فیزیکی دارد که حدود 30 کیلومتر از لوله های آن خریداری شده و مابقی در حال ساخت در خارج از کشور هستند.
مجری طرح توسعه هنگام با اشاره به ایجاد ظرفیت تولید روزانه حدود 4 هزار متر مکعب آب شیرین در جزیره قشم، اعلام کرد: ساخت آب شیرین ها حدود 40 درصد پیشرفت داشته که تاکنون کلیه تجهیزات آن توسط سازنده ایرانی تامین شده است.
وی با اشاره به ساخت حدود 16 کیلومتر خط لوله بدون درز به قطر 12 اینچ برای انتقال آب به تاسیسات بهره برداری، گفت: در این بخش در مجموع حدود 70 میلیارد ریال سرمایه گذاری انجام گرفته است.
قرار گرفتن 80 درصد میدان هنگام در آبهای ایران
هچنین در این مراسم علی حسنی رئیس مهندسی طراحی طرح توسعه میدان هنگام با یادآوری این موضوع که کشف ساختار هنگام در سال 1972 انجام و اولین چاه ایران تحت عنوان هنگام یک در سال 1975 توسط یک شرکت فرانسوی حفر شده است، گفت: در سال 1976 میلادی چاه اول و در سال 1986 نیز چاه دوم در بخش عمان حفر شده است.
این مقام مسئول با بیان اینکه در سال 2006 ایران دومین چاه خود را به نام هنگام 2 در این میدان حفر کرده است، اظهار کرد: در ادامه نیز کشور عمان در ابتدای سال 2007 چاه بخاء غربی 2 را در نقطه نزدیک به مرز دو کشور در این میدان حفاری کرد.
به گفته حسنی ، به این ترتیب ایران نیز چاه هنگام 3 را در نقطه مقابل بخاء غربی دو به صورت افق حفاری کرده است که در مراحل تکمیل آن است.
وی با تاکید بر اینکه در این میدان مشترک حدود 700 میلیون بشکه نفت خام و 2 تریلیون فوت مکعب گاز وجود دارد، تصریح کرد: در صورت 16هزار بشکه نفت در روز این میزان تولید تا 5 سال قابل استمرا است.
حسنی افزود: پس از این مدت 5 ساله، به تدریج میزان تولید نفت میدان ظرف مدت 25 سال ادامه پیدا خواهد کرد و به تدریج با کاهش تولید نفت میدان میزان تولید گاز از آن افزایش می یابد.
به گفته وی در بخش گاز همراه در 5 سال اول 40 میلیون فوت مکعب و دریک افق 25 ساله به تدریج تا سقف 80 میلیون فوت مکعب در روز تولید گاز قابل افزایش است.
رئیس مهندسی طراحی طرح توسعه میدان هنگام در ادامه با بیان اینکه حدود 80 درصد از این میدان در آبهای ایران قرار گرفته است، اظهار کرد: هم اکنون شیوه تولید نفت عمانی ها از این به صورت مشارکت در تولید با شرکت انگلیسی اینداگو است درحالی که روش تولید ایران بیع متقابل است و از نظر حقوقی تفاوتهایی بین ما بود که تولید مشترک به نتیجه نرسید.
وی با بیان اینکه از آذرماه سال گذشته کشور عمان بر خلاف روند مذاکرات، اقدام به توسعه یک جانبه میدان کرد، یادآور شد: هم اکنون نفت تولیدی از این میدان با احداث یک خط لوله 25 کیلومتری به تاسیسات بخاء و سپس به کارخانه فرآورش راس الخیمه امارات منتقل می شود.
مطالعه برای تولید 36 هزار بشکه نفت از هنگام
در این رابطه حیدر یارویسی رئیس منطقه عملیاتی قشم در شرکت نفت فلات قاره ایران در پاسخ به مهر با بیان اینکه برای توسعه منطقه قشم، علاوه بر هنگام، توسعه میادین هرمزها ی "ای ، بی ، سی "، توسن و تفتان نیز گنجانده شده است، اظهار کرد: 80 درصد میدان هنگام در دست ایران و 20 درصد در دست عمان (بخاء غربی) قرار دارد.
وی اظهار کرد: نفت درجای بخش ایرانی میدان هنگام حدود 700 میلیون بشکه و گاز در جا حدود دو میلیون فوت مکعب است که با وجود تلاشهای صورت گرفته و مذاکرات انجام شده با کشور عمان طی سالهای گذشته جهت همکاری مشترک در توسعه این میدان، تاکنون توافقی حاصل نشده است.
به گفته این مقام مسئول هم اکنون جکت سکوهای میدان هنگام ساخته شده و یک دستگاه دکل حفاری نیز مشغول حفاری دریایی در این میدان است.
یارویسی با تاکید بر اینکه ساخت کارخانه فرآورشو شیرین سازی نفت ظرف مدت 9 ماه با اتکا به توان شرکت های داخلی مراحل پایانی ساخت خود را پشت سر می گذارد، تبیین کرد: هم اکنون برای تولید روزانه 16 هزار بشکه نفت از میدان هنگام برنامه ریزی کرده ایم که با مطالعات انجام گرفته این میران تولید تا سقف 36 هزار بشکه در روز قابل افزایش است.
نظر شما