دکتر "جوزف هاشم" یکی از سیاستمداران کهنه کار لبنانی است که تاکنون سرپرستی چهار وزارتخانه دارایی، بهداشت، کار و امور اجتماعی و ارتباطات لبنان را برعهده داشته است. خبرگزاری مهر گفتگویی را با وی درباره فرآیند انتخابات پارلمانی لبنان و تاثیرعوامل خارجی برآن انجام داده که به شرح ذیل می باشد:
مهر : آیا واقعا انتخابات لبنان تحت تاثیرعوامل خارجی و فرا منطقه ای قرار گرفته است؟
جوزف هاشم : ملت لبنان ملتی هوشیار است و به نقشی که در سطح دموکراسی و انتخاباتی انجام می دهد، کاملا واقف وآگاه است. من منکر تاثیر گذاری بیگانگان بویژه غربیها و آمریکاییها در فرایند انتخابات پارلمانی لبنان نیستم زیرا درهرموقعیت و شرایطی، اکثریت توده های مردمی تحت تاثیر مشوّقها، عوامل ترسناک و داده های آماری نیستند؛ اما برخی سعی دارند، یک هفته مانده به برگزاری انتخابات عجولانه درباره آن قضاوت کنند؛ زیرا ازآنجا که هنوز لیست های انتخاباتی شکل نگرفته است، اما همچنین زور آزمایی دو جبهه معارض ( اپوزیسیون) و جبهه طرفداران دولت لبنان برای کسب آراء مردمی ادامه دارد.
آرایش احزاب لبنانی درلیست های انتخاباتی چگونه بوده است؟
- البته آرایش احزاب داخلی خوب بوده است وهرحزب چه در سطح مردمی و چه در سطح گروههای سیاسی و داخلی و خارخی برای مردم کاملا شناخته شده است و فراکسیون ها نیز اکنون به قوت خود در لیست ها انتخاباتی حضور دارند اما نمی توان همه آنها را جزو یک فراکسیون حزبی هماهنگ و منسجم و پایبند به اصول دانست. من معتقدم انگیزه دستیابی به منافع مشخص ومعین، برخی گروههای مخالف که از نظر فکری و رویکرد و عقیده با هم اختلاف نظر دارند، را به دورهم جمع کرده است اما نمی خواهم وزنه وارزش فراکسیون های شکل گرفته درانتخابات را مورد ارزیابی قرار دهم اما هرحزب و گروهی، درواقع هدف ومنافع خاصی را دنبال می کند. به هرحال، احزاب داخلی و محلی درلبنان بویژه گروه 14 مارس امروز به خاطر عدم پایبندی به اصول در تیررس اعتراضات مردمی قرار گرفته است با وجود اینکه احزاب دیگر نظیرحزب امل و حزب الله همچنان به اصول مردمی پایبند هستند .
اینکه گفته می شود انتخابات لبنان بازیچه دست غربیها و برخی کشورهای عربی است صحیح است یا خیر؟
- البته نمی توان این سخن را کاملا رد کرد اما ما می دانیم که ملت لبنان ملتی شریف است والبته آمریکا برای کمک به ملت لبنان پیش قدم نمی شود اما برخی شخصیت های سیاسی و بعضی رهبران تا حد زیادی تحت تاثیر و بازیچه دست آمریکا هستند و اینک این رهبران کورکورانه خواسته های آمریکا را برآورده می کنند درحالی که تامین این خواست های واشنگتن هیچ فایده ای برای مردم ندارد بنابراین اینکه رهبران سیاسی لبنان خواسته های مشخص و معینی و بی هویت و بی هدف و بی نام را برآورده می کنند نشان می دهد که آنها تا حد زیادی تحت تاثیر خواسته ها آمریکاییها هستند و با سیاست این کشورهمراه شدند و این حتی قبل از تغییر دولت در آمریکا نمود یافته بود. با این حال، تاثیرات کشورهای منطقه ای و فرا منطقه ای حد و مرز معینی دارد.
ما می دانیم که انتخابات پارلمانی لبنان برای آمریکا بسیار مهم است وشواهد امرنشان می دهد که این کشورنیز اهمیت زیادی را برای آن قائل شده است بطوری که واشنگتن می خواهد گروه طرفدارش دراین انتخابات پیروز شود و این چیزی معروف و شناخته شده ای درلبنان است مضافا بر اینکه برای همه روشن است که دو جبهه درلبنان فعال هستند؛ جبهه عربی غربگرا و جبهه مخالف و این در لبنان معروف است. هر یک از این دو گروه تلاش می کنند تا گروه مورد تاییدش درانتخابات پیروز شود، اما اینک حجم و میزان تاثیر گذاری آمریکا برآرای مردمی محدود است وبدین خاطر ما امروز درصحنه انتخابات لبنان می بینم وحتی تحلیلگران مسائل سیاسی به این امرمعتقدند که شانس گروه اپوزیسیون برای پیروز شدن در انتخابات بیشتر است. همچنین مردم لبنان می دانند که برخی از رهبران بلند پایه کشورشان روابط تنگاتنگ و مستحکمی با دولت آمریکا دارند اما با این وضع اینها نمی توانند بر رای اکثریت مردم تاثیربگذارند.
به نظر شما درصورت پیروزی گروه 8 مارس درانتخابات پارلمانی، آیا طیف 14 مارس حاضر به همکاری با این گروه خواهد شد یا خیر؟
- به اعتقاد من خیر؛ زیرا گروه 14 مارس اخیرا اعلام کرده که درصورت پیروزی گروه مخالف نه تنها دولت را تحریم بلکه در فرایند سیاسی مشارکت نخواهد داشت و رهبران این گروه ، این روزها این سخنان را تکرارمی کنند؛ اما معتقدم که مجلس لبنان به هر شکلی که نمایندگانش ازطرف مردم دریک انتخابات دموکراتیک برگزیده شود، هیچ کس حق ندارد آن را بایکوت ویا تحریم کند، حتی اگر این گروه 14 مارس ویا غربیها باشد.
نظر شما