عضو شورای بین المللی بررسی خسارات ناشی از ترافیک در گفتگو با خبرنگار مهر با اعلام این مطلب گفت: با توجه به اینکه یکی از بزرگترین مشکلات شهرهای بزرگ ایران به ویژه تهران معضل ترافیک است، تمامی نامزدهای ریاست جمهوری باید در بحث کلان ترافیک شهری برنامه های در خور تفکر و کارشناسی شده داشته باشند.
دکتر محمد پیرزادگان با اشاره به این نکته که مشکل ترافیک قابل تسری به تمامی بخشهای حکومتی است افزود: ترافیک مشکلی است که تمامی بخشهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، بهداشتی و حتی سلامت خانواده ها را تحت تأثیر قرار می دهد.
این کارشناس امور شهری ادامه داد: در شهری مانند تهران که بیشترین حجم ترافیک را دارد، حجم سوخت مصرفی بالا می رود و این موضوع بر روی اقتصاد کشور تأثیر می گذارد. از سوی دیگر زمانی که سلامت جامعه متأثر از ترافیک به خطر بیافتد در نتیجه اصلی ترین بنیاد هر اجتماع که همان خانواده است، دچار آسیب شده و این آسیب مستقیما به جامعه بر می گردد.
پیرزادگان همچنین به اولویتهای ارزشییابی در مقوله شهری اشاره کرد و گفـت: اگر بخواهیم دولتها را از نظر احقاق حقوق شهروندانی بررسی کنیم باید به کارنامه آنان در امور شهری به ویژه ترافیک نظری بیاندازیم. کارنامه دولت نهم که از این نظر درخشان نیست. اما برای دولت دهم باید شهر و شهروند از اهمیت برخوردار باشد.
عضو شورای بین المللی بررسی خسارات ناشی از ترافیک ادامه داد: در حال حاضر مهمترین موضوع در شهرها به ویژه تهران ترافیک است و تنها راه حل معضل ترافیک هم حمل و نقل عمومی به ویژه مترو و خطوط سریع السیر زیرزمینی است. حال اگر دولت آینده به ماندد دولت کنونی بودجه به این امر اختصاص دهد وضعیت ترافیک کشور تغییر نخواهد کرد بلکه بدتر هم خواهد شد.
این کارشناس ترافیک افزود: ارایه برنامه های مشخص در مقوله های شهری و راهکارهای مدون درباره حمل و نقل عمومی و ترافیک از سوی نامزدهای ریاست جمهوری می تواند به تعامل بیشتر مدیریتهای شهری کشور با دولت بیانجامد.
پیرزادگان به مدیریت واحد شهری به عونان یک اصل الزامی برنامه های رئیس جمهور دهم ایران اشاره کرد و گفت: مدیریت واحد شهری بر خلاف نظر عده ای از مدیران دولتی می تواند توان اجرایی دولت را بالاتر برده و آنان را در رسیدن به رضایتمندی مردم کمک کند. چرا که مدیریت واحد شهری تبلور واقعی حکومت مردم بر مردم و نشانه دموکراسی حکومتی است.
نظر شما