۱۸ خرداد ۱۳۸۸، ۸:۴۸

در گفتگو با مهر عنوان شد:

دریاچه ارومیه تا پنج سال دیگر خشک نمی شود

دریاچه ارومیه تا پنج سال دیگر خشک نمی شود

یک مقام مسئول در دریاچه ارومیه گفت: تداوم خشکسالی و کم آبی در دریاچه ارومیه پهنه آبی دریاچه را به حداقل رسانده ولی بعید است دریاچه ظرف پنج سال آینده خشک شود.

دکتر دلاور نجفی در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن تایید این مطلب، بحران آب را مهمترین معضل دریاچه ارومیه دانست و گفت: این مسئله در شورای عالی آب کشور مورد بررسی قرار گرفت و وزن عوامل طبیعی و انسانی در تخریب دریاچه ارومیه مشخص شد با این حال به این نتیجه رسیدم که 70 درصد عوامل خشکی دریاچه مساله ای طبیعی و مربوط به خشکسالی سالهای اخیر است. اما 30 درصد دیگر اقدامات انسان منشا است که تخریب گسترده دریاچه را به دنیال داشته است.

  موضوع در شورای عالی آب مورد بررسی قرار گرفت و وزن عوامل طبیعی و انسانی مشخص شد و 30 درصد دیگر اقدامات انسان منشا است که تخریب گسترده دریاچه را به دنیال داشته است.

دکتر دلاور نجفی
معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست کشور تدوین برنامه مدیریتی برای خارج شدن دریاچه از این وضعیت را مورد توجه قرار داد و افزود: وظایف تمام دستگاهها تعین شده و رابطه بین مدیریت آبگیرها و سدها و زمینهای کشاورزی با حق آبه دریاچه و نیاز این تالاب جهانی به حق طبیعی اش مشخص شد با این حال باید مکانیزمی برای ضمانت اجرایی این برنامه تدارک دیده شود.

از سوی دیگر کارشناسان معتقدند وقتی ظرف 30 سال پهنه آبی دریاچه از 13 متر به 6 متر سقوط کرده است چه امیدی است که دریاچه ارومیه 15 سال دیگر زنده باشد. با این حال نیاز آبی دریاچه ارومیه در هر سال 7 میلیارد متر مکعب است و دولت باید حق آبه 20 درصدی دریاچه را از پشت این همه سدی که روی رودخانه های منتهی به دریاچه زده به دریاچه بدهد تا شاید بتوان امیدی به حیات منطقه داشت در غیر اینصورت شدت زوال دریاچه،حیات در آذربایجان را نیز به دنبال خواهد داشت.

با این همه مدیر کل محیط زیست آذربایجان غربی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: در حوضه آبریز دریاچه ارومیه که مساحت 57 هزار و 876 کیلومتر مربع است، یک گودال طبیعی وجود دارد که آبهای سطحی جاری منطقه در این حوضه آبریز ریخته می شود و بعید به نظر می رسد دریاچه ارومیه دریاچه تا 5 سال آینده با این کم آبی کاملا نابود شود. ولی اگر روند خشکسالی همچنان ادامه یابد قطعا از میزان پهنه آبی دریاچه کاسته خواهد شد.

  در سدهای ساخته شده و در حال ساخت میزان حق آبه زیستمندان پایین دست سدها مشخص شده و مجریان طرحهای سد سازی و نهایتا وزارت نیرو ملزم به اجرای آن است. 

مدیر کل محیط زیست آذربایجان غربی
طهمورث کلانتری تمام سدهای ساخته شده روی رودخانه های منتهی به دریاچه ارومیه را دارای ارزیابی زیست محیطی دانست و افزود: در سدهای ساخته شده و در حال ساخت میزان حق آبه زیستمندان پایین دست سدها مشخص شده و مجریان طرحهای سد سازی و نهایتا وزارت نیرو ملزم به اجرای آن است. 

این همه در حالی است که استفاده نکردن از الگوهای صحیح مصرف آب در دریاچه ارومیه این دریاچه بین المللی را در آستانه نابودی قرار داده و طبق مستندات موجود نزدیک به 35 درصد دور ریخت آب (پرت آب) در این دریاچه وجود دارد که مهمترین عامل خشکی دریاچه است.

پیشتر یک کارشناس محیط زیست به خبرنگار مهر گفت: شرایط اقلیمی و آب و هوایی در دریاچه ارومیه به مدد توسعه سدها و باغهای سیب در مسیر رودخانه های منتهی به  این دریاچه و همین طور عوامل انسان ساخت، مثل جاده سازی، استفاده ناصحیح از آب و ندادن حق آبه دریاچه، اکوسیستم و حیات طبیعی آن را به شدت تهدید می کند و عملاً آن را در آستانه نابودی قرار داده است.

کد خبر 888997

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha