شرکتکنندگان در همایش بینالمللی "رسالت صلح در اسلام" در سوریه با اشاره به اینکه خدا دین اسلام را با صلح قرار داده و آن ضرورتی برای جوامع انسانی است، اندیشه صلح را از مهمترین محورهای اسلام خواندند که در منظومه اخلاق اسلامی قرار دارد.
"صلح" مهمترین محور اسلام و ضرورتی برای جوامع انسانی است
زکریا خولی مدیر ارشاد وزارت اوقاف سوریه طی برگزاری همایش بین المللی "رسالت صلح در اسلام" با اشاره به اینکه این همایش با نام و مضمون و محتوای آن اهمیت پیدا می کند، اظهار داشت: صلح آرزوی جوامع اسلامی است که امنیت را محقق و بر آرامش تأکید دارند.
وی با اشاره به اینکه صلح چیزی نیست که انسان آن را بسازد، بلکه از مهمترین اهداف و مقاصد او به شمار می رود، تصریح کرد: اسلام نیز به آن اهمیت می دهد. بنابراین به عهده مسلمانان نیست که آن را قبول کنند و یا با آن به مخالفت برخیزند، بلکه خدا دین اسلام را از صلح قرار داده و صلح نیز ضرورتی برای جوامع انسانی است.
دکتر خولی با بیان اینکه تمام عبادت انسان بر تعمیق و تثبیت صلح دعوت می کند، یادآور شد: با توجه به شرایط موجود، اسلام را به خشونت و ترور متهم می کنند، اما باید چهره حقیقی اسلام را که دین صلح است و صلح نیز با عدل و داد، اخلاق، آزاد اندیشی، قبول دیگری و زندگی مسالمت آمیز در ارتباط است، اشاعه داد.
مدیر ارشاد وزارت اوقاف سوریه رسالت صلح و یا اندیشه صلح را از مهمترین محورهای اسلام خواند که در منظومه اخلاق اسلامی قرار دارد و رحمت، عدالت و مساوات را در برمی گیرد. باید اصطلاحات و مفاهیم و ارزشهای اسلامی، احکام و شریعت مرتبط با آن را استخراج و مورد استفاده قرار داد.
دکتر محمود نفیسه مدیر آموزشگاه علوم شرعی سوریه نیز تصریح کرد: ما به فرهنگ گفتگو به جای فرهنگ درگیری میان تمدنها و یا ادیان تأکید و دعوت می کنیم چرا که اصول و آموزه های اسلام هرگز تغییر نخواهند کرد. زیرا اسلام دین آزاداندیشی و جلوگیری از خشونت و تعصب است.
سایمون کولیس سفیر بریتانیا در دمشق در این همایش به ضرورت فهم جهان اسلام و فعالیت مشترک به منظور رفع ظلم علیه مسلمانان در تمامی نقاط جهان اشاره کرد و اظهار داشت: این همایش فرصتی برای همکاری میان دو طرف است تا ضمن رفع مشکلات مسلمانان، همزیستی میان مسلمانان و مسیحیان تعمیق یابد.
همایش بینالمللی "رسالت صلح در اسلام" با هدف تأکید بر تعمیق صلح در جهان و حقوق بشر در اسلام با بررسی محورهایی چون تأثیر خطرات افراط بر اسلام و جهان، نقش شیوههای آموزشی در تعیمق صلح، رسالت اسلام در کاهش فقر و بیکاری و حقوق بشر در اسلام، مبارزه با کراهت و دشمنی و تبعیض علیه مسلمانان، مبارزه با ارائه تصاویر منفی از اسلام و مسلمانان برگزار شد.
همایش "رسالت صلح در اسلام" که از سوی وزارت اوقاف سوریه با همکاری سفارت بریتانیا تنظیم شده است، طی دو روز دوشنبه و سهشنبه 11 و 12 خردادماه با حضور اندیشمندانی از کشورهای لبنان، سوریه، بریتانیا، قطر، مصر و یمن برگزار شد.
"اخلاق" در استفاده از تکنولوژی معاصر مورد توجه قرار گیرد
شیخ عبدالرحمان سدیس خواستار استفاده از دستاوردهای تکنولوژی معاصر به بهترین وجه شد و گفت: اشاعه تکنولوژی معاصر گریزناپذیر است، از این رو استفاده از آنها باید در چارچوب اخلاق و شریعت اسلام باشد.
امام و خطیب مسجدالحرام از مسلمانان خواست تقوای خدا را پیشه کنند و مراحل مکاشفه و عرفان را بگذرانند و با اشاره به اینکه انسان امروز در عصر انقلابهای تکنولوژی به سر می برد و نیازمند آرامش است، اظهار داشت: وسایل ارتباطی به سرعت توسعه می یابند و انسان را با خود همراه می کنند. ابتکار و خلاقیت از عقل انسان ناشی می شود که خداوند آن را در فرد قرار داده تا به واسطه آن پیشرفت کند.
شیخ سدیس با بیان اینکه این تکنولوژی ضررها و خطرهایی نیز به همراه دارند، تصریح کرد: وسایل ارتباطی چون تلفنهای همراه، کامپیوتر، دستگاهها، تجهیزات و شبکه های اطلاع رسانی روز به روز با گستردگی مواجه می شوند، اما این وظیفه مسلمان است که خود را از خطرات و ضررهای احتمالی آن حفظ کند.
خطیب مسجدالحرم با بیان اینکه مسلمانان باید پیشرفته ترین وسایل را مورد استفاده قرار داده و به بهترین وجه از تکنولوژی معاصر استفاده کنند، یادآور شد: در عین حال مسلمانان باید از خطرات ابزارهای روز آگاه بوده و خود را از آنها مصون بدارند.
وی با اشاره به اینکه تکنولوژی پیشرفت می کند و ما را گریزی از آنها نیست، اطلاع رسانی دینی و فرهنگی را مورد توجه قرار داد و گفت: ما گنجینه های اخلاقی بسیاری در اختیار داریم که باید از آنها استفاده کرد، زیرا استفاده از تکنیکهای معاصر باید در چارچوب شریعت اسلام و اخلاق قرار گیرند.
اندیشه پربار شیعی جزیی جدانشدنی از میراث اسلامی است
متفکر و اسلامشناس مصری گفت: اندیشه شیعی با وجودی که جزیی جدانشدنی از میراث اسلامی و عربی به شمار میرود، اما به علتهای مختلف از افق جهان سنی غایب است. این در حالی است که اندیشههای شیعی بسیار غنی هستند.
دکتر نصر حامد ابوزید متفکر و اسلامشناس مصری و استاد دانشگاه لایدن هلند با اشاره به اینکه نباید تنها به نشر سنت و میراث قدیم اکتفا کرد، بلکه نشر سنت و میراث جدید نیز نیازمند بازنگری است، اظهار داشت: انتشار کتابهای سنت در اینترنت بسیار مهم است و افراد مختلف میتوانند با استفاده از شبکه گسترده اینترنت از این منابع بهرهمند شوند.
حامد ابوزید با اشاره به اینکه شیوههای جدیدی در شرقشناسی با نگاه به افقهای جدید برای بررسی آن وجود دارد، تصریح کرد: ما به علت توقف ترجمه از این افقها باز ماندهایم. زیرا ارتباط با فرهنگهای دیگر از طریق ترجمه از اهمیت برخوردار است و نه تنها ترجمه باید در حوزه ادبیات، هنر و نمایش وجود داشته باشد، بلکه در علوم اسلامی نیز باید گسترش یابد.
وی افزود: در دهه 1930 دایرة المعارفهای اسلامی و تفاسیر گوناگنونی ترجمه شدند، مانند تفسیر طبری که با همین نام بارها چاپ و منتشر شد، اما ایدئولوژیهای خاص باعث شد تا مسئله تأویل که طبری مطرح کرده بود، مخفی بماند؛ زیرا کلمه تأویل ناخوشایند جلوه کرد، اما این مسئله در عصر طبری در دو قرن سوم و چهارم ناخوشایند نبود.
این اسلامشناس مصری با تأکید بر اینکه نشر میراث اسلامی بخش مهمی از سنت اسلامی را تشکیل میدهد و انتشار کتابهای آنها از اهمیت بسیاری برخوردار است، یادآور شد: مثلاً نیازمند کتابهایی در زمینه علم کلام هستیم، بنابراین باید کتابهایی در زمینه اندیشه معتزله که در این خصوص معروف است چاپ کنیم. زیرا متون و نسخ خطی تنها نسخههای مورد اعتماد هستند و در زمینههای دیگر نیز همین طور است. به طوریکه اندیشه شیعی با وجودیکه جزیی جدانشدنی از میراث اسلامی و عربی به شمار میرود، اما به علتهای نامفهومی از افق جهان سنی غایب است.
این اندیشمند در ادامه گفت: هنگامیکه من از این مسئله برای محققان صحبت میکنم، آنها تمایلی برای مشارکت در این زمینه ندارند، حال آنکه تفاسیر خطی و دستنوشتههای شیعه که تنها در تهران و کتابخانه های دیگر چون اسکندریه مصر موجود است، بسیار غنی است. این موضوع نیازمند تحقیق و انتشار است و شناخت این کتابها نیازمند انگیزه است تا غنای آنها تبیین شود.
وی با اشاره به اینکه در زمینه تصوف، ابن عربی در مصر مورد نکوهش قرار دارد، گفت: تا زمانیکه اندیشههای او را تکفیری میخوانند و مورد نکوهش قرار گرفتن ایدئولوژی واضحی است، چگونه میتوان کتابهای او را بازنگری کرد؟ یادم میآید که در امریکا بودم که حملات بسیاری علیه ابن عربی در مصر صورت گرفت. از من پرسیدند چگونه در این شرایط به مصر بازمیگردی حال آنکه اندیشههای ابن عربی را بررسی و به آن اهتمام ورزیدی که پاسخ دادم تنها به وسیله علم و معرفت میتوان مقابله کرد.
اطلاعرسانی نسبت به صنعت غذای حلال افزایش یابد
شرکتکنندگان در همایش "صنایع غذایی؛ شریعت اسلام و مقتضیات روزانه بازارهای محلی و بینالمللی" ضمن تأکید بر روند رو به رشد استقبال از غذای حلال، خواستار تبلیغ و اطلاعرسانی بیشتر نسبت به صنعت غذای حلال در کشورهای غیراسلامی شدند.
شرکتکنندگان در همایش بینالمللی "صنایع غذایی؛ شریعت اسلام و مقتضیات روزانه بازارهای محلی و بین المللی" اهتمام اسلام به غذا و طعام را مورد بررسی قرار داده و گفتند: شریعت اسلام به مسئله غذا و حلال بودن آن تأکید بسیاری کرده است.
آنها با اشاره به اینکه این همایش ضرورت تسخیر و ضبط بازارهای بین المللی با اصول شریعت اسلام را مورد توجه قرار میدهد تا روح دینی و فرهنگ اسلامی در زمینه های مختلف اشاعه یابد، بر روند رو به رشد صنعت غذای حلال تأکید کردند. کارشناسان با بیان اینکه تولیدات غذایی در کشورهای غیراسلامی جایگاه ارزشمند خود را یافته است، یادآور شدند: در کشورهای اسلامی در ذبح حیوانات نیز به شریعت اسلام روی آوردهاند و از سنت رسول خدا (ص) در این زمینه بهرهمند میشوند.
همایش بینالمللی "صنایع غذایی؛ شریعت اسلام و مقتضیات روزانه بازارهای محلی و بین المللی" با مشارکت 150 کارشناسان از کشورهای مختلف اسلامی و غیر اسلامی از سوی دانشکده علوم اسلامی دانشگاه الجزایر با همکاری شورای عالی اسلامی و وزارت امور دینی دیروز در این کشور برگزار شد. در این همایش مسائل مرتبط با بازارهای محلی و بین المللی، غذا و شریعت اسلامی، ذبح و کالاهای حلال در کشورهای غیراسلامی، بازار تولیدات حلال در اروپا مورد بررسی قرار گرفتند.
بانکداری اسلامی نیازمند افزایش امکانات مالی است
شرکتکنندگان در همایش بینالمللی "بانکداری اسلامی؛ واقعیتها و چشماندازها" با بیان اینکه آرزوی کارشناسان اقتصاد اسلامی و مسلمانان آن است که صنعت بانکداری اسلامی را رشد دهند و از آن حمایت کنند، این صنعت را نیازمند فراهم آوردن امکانات مالی و فکری خواندند.
شیخ راشد آل مکتوم ولیعهد دبی در همایش "بانکداری اسلامی؛ واقعیتها و چشم اندازها" با اشاره به اینکه این همایش سعی در ارائه تصویری مناسب از بحران اقتصادی و مالی در جهان امروز دارد، اظهار داشت: این همایش یکی از مهمترین همایشهایی است که در امارات برگزار شده و تلاش میکنیم تا با همکاری کارشناسان اقتصاد اسلامی صنعت بانکداری اسلامی را بررسی کنیم.
وی با تأکید بر اینکه در این همایش بر توسعه شبکههای ارتباطی میان شرق و غرب و اثبات همزیستی میان فرهنگهای مختلف در محیط اسلامی تلاش میشود، تصریح کرد: آرزوی علما و مسلمانان است که صنعت بانکداری اسلامی را رشد داده و از آن حمایت کنند، چرا که این صنعت نیازمند بررسی جدی مالی است و کارشناسان اقتصادی مسائل مختلف اجرای آن را بررسی میکنند.
دکتر محمد مختار اسلامی مفتی سابق تونس با اشاره به اینکه طرحها و پروژههای بسیاری مطرح شدهاند که بحرانهای مالی و وضعیت قانونی بانکها را مورد توجه قرار میدهند، یاد آور شد: این بانکها با همکاری مؤسسات حمایت کننده و شوراهای فتوا و مسئولان شرعی به کار خود ادامه میدهند.
در همایش "بانکداری اسلامی؛ بیان واقعیتها و چشماندازها" که از شنبه دهم خرداد در دبی آغاز شده و تا 3 ژوئن (13 خردادماه) با همکاری اداره امور اسلامی و عمل خیر دبی در هتل بوستان روتانای دبی برگزار میشود، مسائلی چون وضعیت قانونی بانکهای اسلامی در جهان اسلام، همکاری میان مؤسسات حامی بانکهای اسلامی، شوراهای فتوا را مورد بررسی قرار میدهد.
نخستین اتحادیه بینالمللی شرکتهای اسلامی تأسیس میشود
نخستین اتحادیه بینالمللی شرکتهای اسلامی با هدف تشویق بر استفاده از کالاهای اسلامی و سرمایهگذاری برای ارتقاء سطح معیشتی فقرای مسلمان بهزودی تأسیس میشود. این اتحادیه می تواند با کالاهای بیگانه وارداتی رقابت، از مطالعات علمی حمایت، شرکتها و کارخانه هایی مانند اوقاف اسلامی راه اندازی، در طرحهای کوچک از خانواده های فقیر حمایت و کفالت یتیمان فلسطین را به عهده گیرد.
علمای مسلمان هدف از تأسیس نخستین اتحادیه بین المللی شرکتهای اسلامی را تشویق بر استفاده از کالاهای اسلامی و سرمایه گذاری برای ارتقای سطح معیشتی فقرا به ویژه در مناطق اشغالی، دفاع از مقدسات اسلامی به ویژه در قدس عنوان کردند تا ضمن حفظ وحدت جهان اسلام، مشکلات آنها نیز رفع شود. اتحادیه بین المللی شرکتهای اسلامی ماه آینده تأسیس می شود. مقر اصلی این اتحادیه در بلژیک خواهد بود.
این اتحادیه سعی در حمایت از شرکتهای عضو در چارچوب حمایت از تولیدات اسلامی در مقابل تولیدات بیگانه دارد تا جاییکه برای فروش کالاهای این شرکتها تلاش می کند. این اتحادیه فرصتی برای بهبود تولیدات اسلامی و استفاده از نتایج مطالعاتی دارد که در مرکز مطالعاات علمی وابسته به اتحادیه انجام می گیرد. نظارت و اداره این اتحادیه از سوی شورای امنا خواهد بود که علما و کارشناسان اقتصادی از اعضای آن هستند. سود حاصل از این اتحادیه به منظور کمک به کشورهای اسلامی متضرر از جنگ مانند عراق، سودان، پاکستان و سومالی اختصاص می یابد.
مرکز مطالعات اقتصاد اسلامی در دانشگاه مادرید تأسیس شد
به دنبال امضای توافقنامه همکاری مرکز مطالعات اقتصاد اسلامی دانشگاه ملک عبدالعزیز عربستان با دانشگاه مادرید، ضمن تدریس اقتصاد اسلامی در این دانشگاه، مرکز مطالعات اقتصاد اسلامی نیز تأسیس شد.
دکتر عبدالله ترکستانی رئیس مرکز مطالعات اقتصاد اسلامی دانشگاه ملک عبدالعزیز جده اظهار داشت: با مراکز بینالمللی و دانشگاههای مختلف جهان به منظور تدریس اقتصاد اسلامی در آنها توافقنامههای همکاری امضا کردهایم تا در اشاعه اقتصاد اسلامی نقشی تأثیرگذار داشته باشیم.
ترکستانی با بیان اینکه مرکز مطالعات اقتصاد اسلامی با دانشگاه اسپانیا به منظور تدریس اقتصاد اسلامی توافقنامه همکاری امضا کرده است، یادآور شد: این توافقنامه در راستای همکاریهای مشترک است و به دنبال آن مرکز اقتصاد اسلامی در دانشگاه اسپانیا تأسیس شده است. این مرکز از سوی مرکز مطالعات اقتصاد اسلامی دانشگاه ملک عبدالعزیز و مرکز مطالعات اقتصاد اسلامی مادرید به صورت مشترک اداره میشود.
وی از دیگر برنامههای این توافقنامه را اینگونه مطرح کرد که سالانه دو دیدار یکی در جده و دیگری در مادرید به منظور تأکید بر اقتصاد اسلامی و بررسی نتایج حاصل از مطالعات اقتصاد اسلامی برگزار میشود. همچنین دورههای آموزشی به مدت سه یا 4 روز برای توسعه اسلام و تشویق برای مطالعات مشترک میان محققان دو دانشگاه در راستای مفاد توافقنامه برگزار میشود.
رئیس مرکز مطالعات اسلامی جده با تأکید بر اینکه این توافقنامه میتواند کمک بسیاری در مقابله با بحران کنونی جهان کند و در توسعه و اشاعه اقتصاد اسلامی در اروپا نقش مهمی ایفا کند، افزود: دانشگاههای بسیاری در اروپا و آمریکا هستند که مراکزی برای بررسی اقتصاد اسلامی دارند. مانند دانشگاه هاروارد که بخشی به نام سرمایهگذاری اسلامی دارد. بریتانیا پیش از اسپانیا و امریکا در این خصوص پیشی گرفته است و اینک اندیشمندان و متفکران برجستهای در خصوص اقتصاد اسلامی دارد.
دکتر ترکستانی با اشاره به اینکه اقتصاد اسلامی در کشورهای اسلامی از اهمیت بسیاری برخوردار است و کاملتر تدریس میشود، اظهار داشت: تلاش میکنیم تا در کنار همکاری با کشورهای غیراسلایم با برخی از کشورهای اسلامی مانند مصر، پاکستان و مالزی نیز همکاری کنیم و از اقصاد اسلامی به عنوان بخشی از اسلام در رفع بحرانهای کنونی بهرهمند شویم.
بیمارستانها و مراکز بهداشتی مشاعر مقدس در موسم حج تجهیز میشوند
طی برگزاری گردهمایی کمیته مرکزی حج عربستان که شنبه نهم خردادماه در مکه مکرمه برگزار شد، امور مرتبط با حج زائران خانه خدا چون تجهیز و آمادهسازی بیمارستانها و مراکز بهداشتی در مشاعر مقدس مورد بررسی قرار گرفتند.
در گردهمایی کمیته مرکزی حج که دیروز در مکه مکرمه برگزار شد، پروژههای مختلفی در زمینه آمادگی برای استفاده از تجهیزات و کارگران به صورت مستقیم و مطلوب و برآورده کردن نیازها به منظور ارائه بهتر خدمات به زائران خانه خدا بررسی شدند. از مهمترین طرحها و برنامههای مطرح شده در این گردهمایی گسترش و توسعه ایستگاه اتومبیلها، آمادهسازی بیمارستانها و مراکز بهداشتی در مشاعر مقدس، تجهیز کامل مسجدالحرام، حیاطها و راههای منتهی به آن عنوان شد.
ارائه خدمات مناسب در سالنهای قطار و توسعه نقل و انتقال زائران و تردد به منظور ارائه بهتر خدمات به حجاج خانه خدا در موسم حج ماه مبارک رمضان از طرحهای دیگر بوده است. در این نشست موضوعات دیگری در ارتباط با خدمترسانی به زائران خانه خدا و تدابیر لازم برای امنیت و آسایش آنها مورد بررسی قرار گرفت.
برنامه "معرفی حضرت محمد(ص)" به 7 زبان در عربستان پخش میشود
مرکز جهانی معرفی حضرت محمد (ص) عربستان، 5 کلیپ تلویزیونی درباره ویژگیهای اخلاقی و خصوصیات رفتاری پیامبر اکرم تولید کرده که آن را در شبکههای مختلف به 7 زبان پخش میکند. 23 شبکه تلویزیونی این 5 کلیپ سینمایی که مرکز جهان معرفی حضرت محمد (ص) تولید کرده، به 7 زبان انگلیسی، ترکی، اردنی، چینی، فرانسوی، دانمارکی و آلمانی از 23 شبکه پخش می کند.
عادل شدی دبیرکل مرکز جهانی معرفی حضرت محمد (ص) اظهار داشت که این کلیپها اخیرا در ریاض تهیه و تولید شده اند که طی آن اخلاق و ویژگیهای حضرت محمد، رفتار با کودکان، نیکی به والدین، برخورد با حیوانات، صبر و بردباری بر آزار دیگران را مورد توجه قرار می دهند. تلاش شده این کلیپها به صورت دقیق و مستقیم ویژگیها و خصوصیات رفتاری و اخلاقی حضرت محمد را به تصویر بکشند.
عادل شدی تصریح کرد: قرار است این کلیپها به 15 زبان دیگر نیز ترجمه شوند و همچنین کلیپهای جدید دیگری نیز تولید شوند و درصدد هستیم آن را به مراکز و شوراهای اسلامی در خارج ارسال کنیم. این کار با هدف حمایت و تولید برنامه ها و فعالیتهای مناسب به منظور یاری حضرت محمد (ص) و دفاع از او صورت گرفته است.
در پی برگزاری اجلاس سران در داکار پایتخت سنگال، بر تأسیس مرکز جهانی معرفی حضرت محمد (ص) تأکید شد. این مرکز با اهدافی چون معرفی حضرت محمد به غیر مسلمانان، تصحیح مفاهیم نادرست درباره حضرت محمد(ص)، ارائه سنت و سیره و خلق و خوی حضرت محمد در رفع مشکلات انسانی فعالیت خود را آغاز کرده است. دفتر اصلی این مرکز در ریاض است که دفاتر دیگری در کشورهای مختلف دارد. اعضای این مرکز 7 نفر هستند که به مدت 3 سال عضو خواهند بود.
نسل امروز نیازمند درک درست سیره نبوی است
وزیر امور اسلامی و اوقاف و دعوی و ارشاد عربستان در همایش "فهم سیره نبوی؛ شرایط و چالشها" با اشاره به اینکه احیای سیره نبوی از اهمیت بسیاری برخوردار است، خواستار فهم صحیح سیره نبوی و احیای علوم آن از سوی نسل جدید شد.
شیخ صالح بن عبدالعزیز آل شیخ وزیر امور اسلامی و اوقاف و دعوت و ارشاد عربستان در همایش "فهم سیره نبوی؛ شرایط و چالشها" با اشاره به استفاده از فرصتها برای احیای سنت نبوی، اظهار داشت: امروز شاهد هجمات بسیاری به سیره و سنت نبوی هستیم که از ادعاها و توهمات مختلف افراد سرچشمه میگیرد. بنابراین برگزاری این همایش در راستای حمایت و دفاع از نبی اکرم (ص) بسیار مهم است.
وی خواستار فهم صحیح سیره نبوی و احیای علوم آن از سوی نسل جدید شد و گفت: احیای سنت نبوی برای نسل امروز اهمیت بسیاری دارد. زیرا سخنان و اعمال نبی اکرم (ص) ثابت است و ما در شرایطی به سر میبریم که بیش از هر زمان دیگری به سخنان و سیره و سنت او احتیاج داریم. همه علما و اندیشمندان باید تلاش کنند تا سنت نبوی را حفظ و احیا کنند و بیش از همه جوانان و جویندگان علم باید تلاش کنند، زیرا آنها نیاز به علوم شرعی و فهم آن دارند. همچنین فراگیری زبان قرآن نیز اهمیت دارد.
همایش "فهم سیره نبوی؛ شرایط و چالشها" با حضور بیش از 500 کارشناس علوم سیره نبوی پنج شنبه 7 خردادماه در هتل مداریم کراون ریاض برگزار شد. هدف از برگزاری این همایش بررسی مفهوم سیره نبوی، تبیین شرایط علمی برای فهم آن، بررسی چالشهای موجود در فهم سیره نبوی، چگونگی مقابله با این چالشها از منظر شرعی، قرار دادن شرایط و ضوابطی در تعامل با سنت و سیره نبوی و دوری از افراط عنوان شده است.
استفاده از سلاح هستهای نقض قوانین بینالمللی است
دکتر علی جمعه استفاده از سلاحهای هستهای را نقض قوانین بینالمللی عنوان و ادعای برخی مبنی بر مجاز بودن این اقدام علیه غیرمسلمانان را به شدت رد کرد. مفتی مصر اظهار داشت: برخی گمان می کنند استفاده از سلاحهای هسته ای علیه کشورهای غیر اسلامی مجاز و مطابق شریعت اسلام است، حتی برخی با استناد به متون فقهی تلاش می کنند این موضوع را به شریعت اسلام نسبت دهند. این نظر و ادعای آنها در استفاده از سلاحهای هسته ای و شیمیایی با استناد به متون فقهی ادعایی باطل و کذب محض است.
علی جمعه با تأکید بر اینکه استفاده از این سلاحها و نسبت آن به شریعت و علمای مسلمان دروغ، افترا و تهمت به شریعت و دین است، افزد: آنها سعی می کنند که جرم و فساد را در زمین که خداوند از آن نهی کرده و مجرم و مفسد را به بدترین مجازات در دنیا و آخرت وعده داده، ترویج کنند.
مفتی مصر با اشاره به اینکه استفاده کشورهای اسلامی از این اسلحه ها باید علیه متعرضان به شریعت انجام گیرد، تصریح کرد: همانگونه که خداوند هم فرموده "واعدو لهم ما استطعتم من قوة"، کشورهای اسلامی در دفاع از شریعت و سیاست خود از آن بهره مند شوند بنابراین میان کسانیکه برای دفاع از آن استفاده می کنند و کسانی که بی دلیل استفاده می کنند تفاوت بسیاری است.
وی با اشاره به اینکه استفاده افراد و یا گروهها از این سلاحها و نسبت آن به شریعت و علمای مسلمان، از نظر شرعی ممنوع است و تهمت و افترا به دین و شریعت به شمار می رود، یادآور شد: این مسئله باید بر اساس نظر ولی امر مسلمانان باشد و استفاده از این سلاحها تنها تعرض به ولی امر مسلمانان نیست بلکه تعرض به حقوق امت نیز می باشد. استفاده از این اسلحه ها زیرپا گذاشتن توافقنامه های بین المللی است که کشورهای اسلامی نیز آن را قبول کرده اند و با این وسیله به مجامع بین المللی امنیت و صلح پیوسته اند.
شبکه ماهوارهای "ازهری" راهاندازی میشود
مجمع مطالعات اسلامی الازهر شبکه ماهوارهای الازهر را با عنوان "ازهری" به منظور تقریب مذاهب اسلامی از ماه مبارک رمضان راهاندازی میکند. مجمع مطالعات اسلامی الازهر قرار است که 11 ژوئیه ( 20 تیرماه) نشستی به منظور بررسی طرح راهاندازی شبکه ماهوارهای الازهر با عنوان "ازهری" برگزار کند.
مجمع موافقت اولیه خود را با این طرح بیان کرد و بررسی نهایی به ماه ژوئیه موکول شده است. این شبکه شبکهای غیر دولتی است که از سوی برخی از علمای مسلمان سرمایهگذاری شده است. هدف از راهاندازی این شبکه اشاعه اندیشههای اسلامی و شریعت اسلام، مقابله با افکار تخریبی علیه اسلام و مسلمانان، بیان نقش الازهر و علمای آن در اشاعه دین اسلام، مصونیت از افکار تخریبی، اشاعه روح تسامح و گفتگوی میان ادیان و تقریب مذاهب اسلامی عنوان شده است.
این شبکه هیچ ارتباطی با سیاست ندارد، به گروه، فرقه و یا جریان خاصی گرایش ندارد؛ اما دارای اصول، قوانین و چارچوبهایی است که اشاعه اندیشه اسلامی از این اصول محسوب میشود. با توجه به وجود شبکههای ماهوارهای مختلف، شبکه ماهوارهای الازهر به منظور تبیین اندیشه اسلام، ارزشهای علمی و مبارزه با اندیشههای افراطی، بیان موازین شرعی، ارتباط با مبلغان و تقریب مذاهب اسلامی راهاندازی می شود.
این شبکه اخبار و همایشهای الازهر را پوشش داده و مسابقه الازهر را به منظور اشاعه اعتدال میان جوانان برگزار میکند. احتمال میرود که از ماه مبارک رمضان پخش برنامههای این شبکه آغاز شود که 20 برنامه از هماکنون پیشبینی شده که سخنرانی در خصوص احکام ماه رمضان از سوی علمای الازهر و شیخ الازهر از آنها است.
کتابهای اسلامی با هدف نشر فرهنگ دینی توزیع میشوند
اداره امور اسلامی دبی به منظور فرهنگسازی دینی و اجتماعی کتابهای متعدد اسلامی در زمینه فقه، سیره نبوی و اقتصاد اسلامی میان مؤسسات مختلف توزیع میکند. اداره امور اسلامی و عمل خیر دبی اعلام کرد که طی 4 ماه گذشته کتابهای اسلامی متعددی در زمینه فقه، عقیده، سیره نبوی، اقتصاد اسلامی و معاملات اسلامی میان ادارههای دولتی، مؤسسات خاص و افراد توزیع کرده است.
این اداره سعی در فرهنگسازی دینی و اجتماعی دارد تا اطلاعات دینی صحیح مستند از قرآن و سیره نبوی و دعوت به سوی خداوند را با موعظههای حسنه، برگرفته از شیوه اعتدالی اشاعه دهد. هدف از این کار ارتقای علوم شرعی میان افراد جامعه از طریق انتشار و چاپ کتابهای معتبر و توزیع آنها میان نهادهای مختلف و مشارکت در نمایشگاه بینالمللی کتاب جهت اشاعه فرهنگ اسلامی عنوان شده است.
جرایم صهیونیستها در نوار غزه بررسی میشوند
هیئتی از سازمان ملل متحد قرار است به منظور بررسی جرایم جنگی رژیم اشغالگر قدس وارد نوار غزه شود، اما صهیونیستها اعلام کردند هرگز با آنها همکاری نکرده و حتی اجازه ورود نیز نمیدهند. سازمان ملل متحد در ژنو دیروز جمعه اعلام کرد که گروهی متشکل از 4 نفر به منظور بررسی جرایم جنگی رژیم اشغالگر اسرائیل روز دوشنبه 11 خرداد ماه ( اول ژوئن) از طریق گذرگاه رفح مصر به نوار غزه می رسند و طی یک هفته در آنجا جرایم اعمال شده را بررسی می کنند.
این در حالی است که رژیم اشغالگر اسرائیل اعلام کرده هرگز اجازه ورود به آنها را نداده و با آنها همکاری نخواهد کرد. اعضای این گروه نیز گفته اند تحقیق و بررسی خود را چه با همکاری و چه بدون همکاری صهیونیستها انجام می دهند. رژیم اشغالگر اسرائیل چند روز پیش از شروع سال میلادی 2009، مردم بیگناه غزه را شهید و مجروح کرد. گزارشها حاکی از آن است که طی این جنگ بیش از 7 هزار نفر شهید و زخمی شده اند.
همایش "گفتگوی تمدنها و تنوعات فرهنگی" برگزار میشود
همایش بینالمللی "گفتگوی تمدنها و تنوعات فرهنگی" به منظور تأکید بر تسامح دینی و فرهنگی در جهان اسلام 12 تا 14 خردادماه در تونس برگزار میشود. همایش بینالمللی "گفتگوی تمدنها و تنوعات فرهنگی" با مشارکت مسئولان و کارشناسان کشورهای مختلف طی سه روز در تونس برگزار میشود.
این همایش سهروزه از سوی دولت تونس با همکاری سازمان تربیت، علوم و فرهنگ اسلامی (آیسیسکو) به دنبال انتخاب قیروان به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سال 2009 از سهشنبه 12 خردادماه برگزار خواهد شد تا بر تسامح دینی و فرهنگی در جهان اسلام تأکید کند. ارزیابی وضعیت گفتگوی تمدنها و تنوعات فرهنگی، شرایط گفتگو، همکاریهای بین الملی و مراکز علمی برای گفتگوهای مداوم با وجود تکثرات فرهنگی طی این همایش بررسی میشوند.
هدف از برگزاری این همایش تشویق بر گفتگوی تمدنها، بررسی اساس تنوعات فرهنگی، تأثیرگذاری و تأثیرپذیری گفتگوی فرهنگها و تنوعات فرهنگی و چگونگی همکاری بینالمللی برای گفتگوی تمدنها به منظور احترام به تنوعات فرهنگی عنوان شده است.
"روح و جسم در قرآن کریم" در کویت بررسی شد
موضوع "روح و جسم در قرآن کریم" با ارائه مقالههایی از سوی اندیشمندان مسلمان و درج آنها در نشریه کویتی تشریح و مورد بررسی قرار گرفت. نشریه عالم الفکر شورای ملی فرهنگ، هنر و ادبیات کویت در سی و هفتمین شماره موضوعات متعددی در زمینه روح و جسم را منتشر کرده است.
"روح و جسم در قرآن کریم" از سوی دکتر حسن حنفی اندیشمند مصری بررسی شده است. در این مقاله ارتباط میان روح و جسم در قرآن کریم و موضع هر یک از آنها و تأویلهای مختلف از آن بررسی شده است. محمد اقبال عروی استاد دانشگاه کویت نیز "سطوح حضور جسم در متن قرآن" را با استخراج و ارائه آیاتی متعدد درباره جسم و صورت ترکیبی از جسم که در قرآن کریم آمده بررسی کرده است.
یوسف تیبس استاد منطق و فلسفه دانشگاه فاس مراکش موضوع "توسعه مفهوم جسم، تأویل فلسفی با تصور علمی" را به منظور بررسی چالشهای فلسفی، علمی و تاریخی درباره مفهوم جسم آورده است. عزالدین لحکیم بنایی استاد دانشگاه فاس مراکش نیز موضوع "جسم و هویت ذاتی" را با بررسی تاریخ افکار فلسفی و علوم معرفتی مورد توجه قرار داده است.
سیار جمیل نویسنده و اندیشمند عراقی "فلسفه جسم و تفکر انسان و نگرش عرب" را در زمینه جسم انسان و تفکر انسانی مورد بررسی قرار داد. عبدالرحمان تلیلی از اندیشمندان تونسی"خشونت بر جسم" را با بررسی جایگاه حقیقی جسم در تفکر فلسفی، افکار فلاسفه و اندیشمندان با گذشت زمان بررسی کرده است.
رسالت صلح در اسلام بررسی شد
همایش بینالمللی "رسالت صلح در اسلام" با هدف تأکید بر تعمیق صلح در جهان و حقوق بشر در اسلام دوشنبه و سهشنبه 11 و 12 خردادماه در سوریه برگزار شد. شرکتکنندگان در همایش بینالمللی "رسالت صلح در اسلام" محورهایی چون تأثیر خطرات افراط بر اسلام و جهان، نقش شیوههای آموزشی در تعیمق صلح، رسالت اسلام در کاهش فقر و بیکاری و حقوق بشر در اسلام را مورد بررسی قرار دادند.
این همایش یکهفته پس از برگزاری اجلاس سران کشورهای اسلامی دمشق که بیانیه اختتامیه آن بر مبارزه با پدیده اسلام هراسی تأکید میکرد، برگزار شد. شرکتکنندگان در این همایش بر ادامه همکاریهای فعال جهت بیداری و اطلاع رسانی درباره همه ادیان آسمانی، مبارزه با کراهت و دشمنی و تبعیض علیه مسلمانان، مبارزه با ارائه تصاویر منفی از اسلام و مسلمانان و ارتباط رسانههای گروهی با خشونت و ترور و هتک حرمت حقوق بشر تأکید کردند.
فعالیتهای اهانتآمیز علیه اصول مبانی و مقدسات اسلامی بهویژه ترسیم تصاویر اهانت آمیز از نبی اکرم (ص) و سخنان غیرمسئولانه علیه اسلام و شصخیتهای مقدس، تهیه فیلم اهانت آمیز به قرآن، انتشار فعالیتهای جنجالبرانگیز با عنوان آزادی بیان نیز طی این همایش مورد توجه شرکتکنندگان قرارمیگیرند.
چالشهای فرهنگ اسلام در کشورهای افریقایی بررسی شدند
دبیرکل انجمن جهانی مسلمانان طی دیدار با وزیر امور دینی نیجر ضمن امضای توافقنامه همکاری در اشاعه فرهنگ اسلام، چالشهای پیش روی فرهنگ اسلام در کشورهای افریقایی را مورد بررسی قرار داد. دکتر عبدالله بن عبدالمحسن ترکی دبیرکل انجمن جهانی مسلمانان با اسحاق لابو وزیر امور دینی و کار انسانی نیجر در عربستان دیدار و گفتگو کرد.
در این دیدار راههای همبستگی و همکاری میان انجمن و وزارت امور دینی در زمینه حمایت از مدارس اسلامی و شوراهای حفظ قرآن کریم مورد بررسی قرار گرفت. طرفین ضمن تأکید بر برگزاری همایشها و نشستهای مشترک، چالشها و مشکلات فرهنگ اسلام در کشورهای غرب افریقا را بررسی کردند.
عبدالله ترکی آمادگی انجمن و شوراهای اسلامی وابسته را برای همکاری با وزارت امور دینی نیجر به منظور تحقق مصالح و منافع اسلام و مسلمانان اعلام کرد. در این دیدار اسحاق لابو به طرحهای فرهنگی اسلامی در نیجر اشاره کرد و گفت: مرکز فرهنگی نیجر تلاش بسیاری برای اشاعه فرهنگ اسلام در کشورهای غرب افریقا دارد.
این در حالی است که انجمن جهانی مسلمانان پیش از این به کشورهای نیجر، بنین، سرالئون، چاد و جیبوتی سفر و با ائمه، مبلغان و رؤسای شوراها و مراکز اسلامی به منظور بررسی راههای تعمیق نقاط مشترک و بررسی مشکلات و نیازهای آنها و حمایت از آنها گفتگو کرد.
همایش "اقتصاد اسلامی و فعالیت بانکها" برگزار میشود
همایش "اقتصاد اسلامی و فعالیت بانکها" به دنبال انتخاب قدس بهعنوان پایتخت فرهنگی جهان عرب در سال 2009 و به منظور بررسی اقتصاد اسلامی پنجم و ششم مردادماه در فلسطین برگزار میشود. هدف از برگزاری این همایش اثبات ارتباط مستند میان اسلام و اقتصاد، اقتصاد اساس بیداری امت اسلام، تلاشهای توسعه اقتصادی و پیشرفت اجتماعی در فلسطین عنوان شده است.
ارائه تصور استراتژیکی برای آینده اقتصاد اسلامی، ساماندهی مطالعات اقتصادی از منظر اندیشه اسلامی، آخرین دستاوردهای معاصر در زمینه اقتصاد اسلامی، تبادل اخبار و آرا میان کارشناسان اقتصادی و اجتماعی جهان اسلام از دیگر اهداف برگزاری این همایش هستند. بانکهای اسلامی در قرن 21، چالشها و چشم اندازها، نقش شریعت در نظارت بر بانکها و مؤسسات مالی اسلامی، بانکهای اسلامی و توسعه آن در استان الخلیل و دستاوردهای اقتصاد اسلامی معاصر از 4 محور مورد بررسی در این همایش هستند.
همایش "اقتصاد اسلامی و فعالیت بانکها" که از سوی دانشگاه الخلیل با حمایت بانک اسلامی فلسطین تنظیم شده است، در سالن همایشهای مطالعات استراتژی دانشاه مذکور طی دو روز 27 و 28 جولای (5 و 6 مردادماه) به دنبال برگزاری پایتخت فرهنگی جهان عرب در سال 2009 برگزار خواهد شد.
نظر شما