۱۶ خرداد ۱۳۸۸، ۸:۵۷

مهر بررسی کرد ؛

توسعه پارس جنوبی از حرف تا عمل

توسعه پارس جنوبی از حرف تا عمل

خبرگزاری مهر روند سرمایه گذاری در توسعه میدان پارس جنوبی از ابتدا تا کنون را بررسی کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، افزایش قیمتهای نفت خام در چهار سال گذشته یک دگرگونی اساسی در توسعه فازهای پارس جنوبی ایجاد کرد به طوری که هزینه های اجرای هر فاز این میدان مشترک را به 4 تا بیش از 5 میلیارد دلار افزایش داده است.

از سوی دیگر با خروج شرکتهای اروپایی از توسعه این میدان 14 تریلیون متر مکعبی گاز در این مدت موجب شد که شرکت ملی نفت از راهکارهای جدیدی برای تامین مالی فازهای پارس جنوبی استفاده کند.

یکی از این راهکارها استفاده بخشی از درآمدهای حاصل از فروش نفت خام کشور است، که در این رابطه کارشناسان بر این باورند که روند شتاب و یا آهستگی توسعه فازهای پارس جنوبی با اتخاذ این سیاست با روند نوسان های قیمت طلای سیاه در بازارهای جهانی ارتباط مستقیم پیدا خواهد کرد.

در این رابطه خبرگزاری مهر روند سرمایه گذاری در توسعه میدان پارس جنوبی از سالهای ابتدایی تاکنون را در این رابطه بررسی کرده است:

سرمایه گذاری 3/7 میلیارد دلاری برای توسعه 5 فاز اول

برای راه اندازی 5 فاز اول میدان پارس جنوبی در مجموع بین 2/7 تا 3/7 میلیارد دلار سرمایه گذاری داخلی و خارجی انجام گرفته است.

مهم ترین منابع تامین مالی این 5 فاز از محل قراردادهای بیع متقابل(75 تا 90 درصد) و فاینانس(10 تا 25 درصد ) و مشارکت حداکثری شرکتهای خارجی(انی، گازپروم، توتال و پتروناس) بوده است.

از سوی دیگر بررسی نوسان قیمتهای نفت خام از سال 1377(آغاز عملیات اجرایی اولین فاز پارس جنوبی) تا 1383 نشان می دهد که متوسط قیمت نفت در این سالها در مجموع حدود 30 تا 35 دلار به ازای هر بشکه بوده است.

همچنین قیمت نفت خام در سال 77 حدود 9 دلار بوده، که این نرخ در حد فاصل سالهای 78 تا پایان 79 به نزدیک 20 دلار ،  در سال 80 به 45 دلار و در سالهای 82 و 83 به حدود 60 دلار برای هر بشکه افزایش پیدا کرده است.

در عین حال، برای اجرای هر فاز پارس جنوبی به طور متوسط به کمتر 4/1 میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز بوده است.

از سوی دیگر پایین بودن بهای نفت موجب پایین ماندن حجم سرمایه گذاری برای توسعه هر یک از فازهای پارس جنوبی در این سالها در مقایسه با سالهای اخیر نیز شده است.


رشد سرمایه گذاری به دنبال افزایش قیمت نفت


به گزارش مهر، در طی چهار سال گذشته قیمت نفت خام با جهشی پلکانی رکوردهای جدیدی را در تاریخ مبادلات نفت دنیا بر جای گذاشت.

در این رابطه با افزایش قیمتهای نفت خام به سطوح بالاتر از یکصد دلار در بازهای جهانی، یک تورم در صنایع نفت و گاز دنیا و به ویژه بخشهای فراساحل ایجاد شد، که توسعه و اجرا فارهای جدید پارس جنوبی نیز از این قاعده جهانی مستثنی نگذاشت.

در نهایت افزایش هزینه های توسعه موجب رشد حجم سرمایه گذاری در اجرای طرحهای این میدان مشترک گازی شده است به طوری که برای اجرای یک فاز پارس جنوبی در چهار سال گذشته باید بین 2 تا 5/2 میلیارد دلار سرمایه گذاری شود، این در حالی است که برای اجرای همین فاز با میزان یکسان تولید گاز و سایر محصولات بین 2/1 تا 4/1 میلیارد دلار باید سرمایه گذاری در سالهای قبل از آن می شده است.


اما در 4 سال گذشته نیز در مجموع حدود 7/11 میلیارد دلار جذب سرمایه برای توسعه فازهای جدید پارس جنوبی انجام گرفته است.

در این رابطه آمارهای منتشر شده از سوی شرکت ملی نفت ایران نشان می دهد، از سال 84 تا 1387 به ترتیب 2 میلیارد دلار، 7/2 میلیارد دلار، 3 میلیارد دلار و 4 میلیارد دلار برای تکمیل فازهای 6 تا 10 پارس جنوبی و آغاز عملیات ساخت فازهای جدید سرمایه گذاری انجام گرفته است.

اما در این مدت قراردادهای توسعه فازهای 15 و 16 به ارزش 3/4 میلیارد دلار، فاز 11 به ارزش 2/4 میلیارد دلار، 17 و 18 به ارزش 4/4 میلیارد دلار، 20 و 21 به ارزش 4/5 میلیارد دلار منعقد شده است .

پیش بینی می شود نیز ظرفهای هفته های آینده هم قرارداد فازهای 27 و 28 به ارزش 5/5 میلیارد دلار و فاز 19 به ارزش 3 تا 5/3 میلیارد دلار با شرکت های ایرانی امضا شود.

اما تفاوت عمده جذب سرمایه در چهار سال اخیر در مقایسه با سالهای گذشته آن است، که در سالهای اخیر با خروج شرکتهای خارجی و بسته شدن در بانکهای اروپایی برای تزریق منابع مالی به طرح های پارس جنوبی، شرکت ملی نفت هم سیاست خود را در قبال جذب سرمایه تغییر داد.

در این رابطه با تغییر رویکرد از قراردادهای بیع متقابل و فاینانس، سیاست شرکت ملی نفت به سمت اجرای کردن قراردادهای جدید"EPC " ، برای تامین مالی فازها نیز تغییر پیدا کرده است.

در این راستا تزریق درآمدهای حاصل از فروش نفت خام، برداشت از صندوق ذخیره ارزی و اخیرا عرضه اوراق مشارکت از جمله راهکارهای جدید تامین منابع مالی اعلام شده است.

 بر اساس آخرین آمارهای منتشر شده از سوی شرکت ملی نفت در سال گذشته کمتر از 4 میلیارد دلار از محل فروش نفت خام به طرح های پارس جنوبی اختصاص پیدا کرده است.

همچنین امسال هم باید حدود 8 میلیارد دلار سرمایه گذاری در پارس جنوبی انجام بشود که کاهش بهای نفت به سطوح 50 و اخیرا 60 دلار، تحقق درآمدهای اختصاص یافته در سال گذشته را با ریسک هایی مواجه کرده است.

از طرف دیگر به استناد اظهارات اخیر وزیر نفت، امسال با موافقت بانک مرکزی باید 2 میلیارد دلار نیز با برداشت از حساب ذخیره ارزی به پارس جنوبی اختصاص پیدا کند که تامین این منابع هم ریسک های معمول اداری خود را به همراه خواهد داشت.

علی وکیلی مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس نیز در تشریح جزئیات طرح انتشار اوراق مشارکت ارزی و ریالی، اعلام کرد: برنامه کردیم تا در 3 سال آینده با انتشار 12 میلیارد و 245 میلیون دلار اوراق مشارکت ارزی و ریالی از طریق 2 بانک ملت و صنعت و معدن برای توسعه پارس جنوبی برنامه های توسعه ای این میدان مشترک را سرعت بدهیم.

وی همچنین گفته است: برای راه اندازی فازهای باقیمانده پارس جنوبی نیاز به 50 میلیارد دلار سرمایه داریم که در صورت تداوم شرایط کنونی، شاهد بهره برداری از پالایشگاه های برنامه ریزی شده این میدان مشترک تا پایان برنامه پنجم نخواهیم بود.

در پایان باید به این موضوع اشاره کرد که در صورتی که شرکت ملی نفت بتواند منابع مالی مورد نیاز برای اجرای فازهای پارس جنوبی را در زمان مقرر تامین کند، روزانه حدود 5/2 میلیارد دلار درآمد بیشتری از محل تولید و صادرات گاز طبیعی و سایر محصولات جانبی به ازای هر فاز نصیب کشور می شود.

کد خبر 891224

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha