امیر اسفندیاری به خبرنگار مهر گفت: سینمای ایران برخلاف بعضی اظهار نظرهای غیر منصفانه هنوز زنده است و حضوری موفق در عرصههای بینالمللی دارد. نمونههایی برجسته از این سینمای پویا در سالهای اخیر هم درخششی قابل توجه در سطح بینالمللی داشته و ظرفیتهای سینمای ایران را ثابت میکند. متاسفانه عدهای که همواره دوست دارند سینمای ایران را زیر سئوال ببرند، هر لحظه وانمود میکنند حیات آن به حضور و انتخاب فیلم در جشنوارهای خاص وابسته است و اگر فیلمی در بخش مسابقه آن جشنواره شرکت نکند، کلیت سینما را نفی میکنند.
وی افزود: معیارها و سلیقه هیئت انتخاب جشنوارهها در گزینش فیلمها در مقاطع مختلف تعیینکننده است. به عنوان مثال، امسال یکی از منتقدان صاحبنام ترک بعد از تماشای فیلم فیلیپینی بخش مسابقه که نارضایتی بیشتر تماشاگران را باعث شده بود، میگفت چرا باید فیلمهای قابل توجه ایرانی و ترکی در بخش مسابقه کن حضور نداشته باشند و این همه علاقمندان به آن نوع سینما مجبور به تماشای این فیلم شوند. جالب اینکه همین فیلم "کیناتای" ساخته بریلانته مندوزا با وجود برخورد منفی مطبوعات و تماشاگران جایزه بهترین کارگردانی کن از آن خود کرد.
مدیر امور بینالملل فارابی ادامه داد: پس حتی دیگران هم معتقدند تعدادی از فیلمهای ایرانی غایب شایستهتر از برندگان جشنواره کن بودند. اما در یک نگاه جامع و کلی، من باور دارم سینمای ایران در 30 سال اخیر روندی رو به رشد داشته و بر مدار موفقیت حرکت کرده است. نباید غیبت در بخش مسابقه جشنوارهای خاص را دلیل ضعف سینمای ایران دانست. در همین سالها که حضور سینمای ایران در جشنواره فیلم کن کمرنگتر شده، افتخارآفرینی سینمای ایران در برلین و دیگر جشنوارهها ادامه پیدا کرده است.
اسفندیاری گفت: اما در کنار جشنواره کن، بازار فیلمی هم برقرار است که به شکلی مستقل، امکان بازاریابی و گسترش عرصه های تجاری و فرهنگی را برای فیلمهای ایرانی فراهم می کند. به هر حال، یکی از اهداف بخش بینالملل بنیاد سینمایی فارابی هم گسترش فضای تجاری برای سینمای ایران است. این هدف از طریق حضور در بازارهای فیلم، مذاکره و تبادل نظر با پخشکنندگان و... به وجود میآید.
در بازار فیلم کن هم سعی کردیم با برنامهریزی عرصهای برای معرفی سینمای ایران فراهم کنیم و امکان عرضه مناسب و دیده شدن فیلمهای جدید را به وجود بیاوریم. انتخاب فیلمها بر این اساس بود که در کنار به وجود آوردن تنوع و جذابیت در بازار تصویری تازه از طیفهای مختلف تولیدات سینمای ایران به مخاطب خارجی نشان دهیم.
این کارشناس سینما ادامه داد: بنیاد فارابی برنامههای مختلفی برای معرفی نمایندگان سینمای ایران در کن داشت. فیلمهایی که از طرف موسسهها و دفترهای مختلف عرضه شده بود در کتابی معرفی میشد و در بروشورهایی اطلاعات مربوط به زمان و سالنی که در آن فیلم به نمایش در می آید، به علاقمندان داده می شد. برنامه نمایش فیلم های ایرانی در پنج نوبت متوالی در نشریات روزانه اسکرین اینترنشنال هم آگهی شد. در حد مقدورات امکانات تبلیغی مورد استفاده قرار گرفت تا مخاطب از تولیدات سینمای ایران و آنچه در چتر سینمای ایران وجود داشت مطلع شود.
وی گفت: برای انتخاب و نوع عرضه فیلمهایی که در بازار فیلم کن ارائه شدند، کارشناسی شده و این فیلمها بر اساس ملاکهایی انتخاب شده اند. در بخش بینالملل فارابی یکی از کارهایی که انجام میشود تعیین این موضوع است که چه فیلمهایی برای نمایش در چه جشنوارهها و یا بازارهایی مناسب هستند. مثلا فیلمهایی وجود دارند که میتوانند برای مخاطب آسیایی جذاب باشند، ولی مورد توجه تماشاگر اروپایی قرار نمیگیرد. برخی جشنوارههای اروپایی و آسیایی هم سلیقههای خاص خود را دارند. البته این بدین معنا نیست که فیلمی نمی تواند به صورت جهانی مورد توجه قرار گیرد.
اسفندیاری افزود: اما برای نمایشهای بازار، به غیر از بازاریابی، هدف ارائه تصویری جامعتر از سینمای ایران هم مد نظر بوده است. به عنوان نمونه فیلمی مانند "اخراجیها2"که عاقبت هم به علت عدم ارائه کپی در بازار به نمایش در نیامد، به عنوان فیلمی پرفروش برای مخاطب بازار قابل عرضه است. در عین حال، فیلمی هم هست مثل "بیست" که تصویری تازه از قابلیت سینمای هنری ایران را نشان میدهد و در زمان نمایش هم استقبال خوبی از آن می شود.
وی ادامه داد: سینمای ایران 18 نمایش در بازار کن داشت که با توجه به ظرفیتهای این سینما رقم کمی است، اما این فیلمها زمینه تعامل و ارتباط متقابل سینمای ایران و نمایندگان جشنوارههای مختلف را فراهم کرد. یکی از مهمترین هدفها از حضور درجشنوارهها معرفی استعدادهای تازه و چهرههای جدید سینمای ایران است. خون تازهای که در سینمای ایران جاری و نشان دهنده پویایی و زندگی این سینما است، باید به مخاطب جهانی معرفی شود. به علاوه، حضور و موفقیت در جشنواره ها راهکار مناسبی برای بازاریابی محصولات سینمای ایران در مجامع جهانی هم بوده است.
مدیر بخش بینالملل بنیاد سینمایی فارابی در پایان گفت: تعاملهایی که در بازار کن با جشنوارهها و شرکتهای مختلف داشتهایم در طول زمان به نتیجه میرسد. برای مثال، سال گذشته در زیر چتر سینمای ایران، مذاکراتی در بازار کن برای شرکت فیلم ها انجام شد و عرضه بسیاری از فیلمهای ایرانی دیگر در مجامع جهانی هم از برنامه ریزیهایی که در همان نقطه آغاز شده بود، سرچشمه گرفت – که البته این آمارها قابل پیگیری است.
وی افزود: امسال هم برای نمایش فیلمهای مختلف درجشنوارههای متعدد رایزنی شده که در طول سال به نتیجه میرسد. شاید اولین فیلمی که در فاصله زمانی کوتاهی حضور جهانی آن پس از این مذاکرات آغاز می شود، "پنالتی" ساخته انسیه شاه حسینی باشد که در همین ماه در بخش مسابقه جشنواره فیلم تائورمینا در کشور ایتالیا به نمایش در میآید.
مدیر امور بینالملل فارابی گفت: البته این اقدامات با بودجه ای انجام می شود که در مقایسه با بسیاری از کشورهای دنیا جزئی و ناچیز به نظر می رسد. حتی کشورهایی که صاحب سینما نیستند، بودجه بیشتری در اختیار دارند. مثلا جشنواره جوان و نوپای ابوظبی که سه دوره آن برگزار شده، امسال با دبیر جدیدش پیتر اسکارلت که سابقه اداره جشنواره های فیلم سان فرانسیسکو و ترایبکا و سینماتک فرانسه را در کارنامه دارد، در بازار فیلم کن تبلیغات گستردهای داشت و طبیعی است که چنین سرمایهگذاریهایی به شناخته شدن آن جشنواره در عرصه بینالمللی کمک کند.
وی گفت: متاسفانه کمبود بودجه تمام فعالیت های سینمای ایران را تحت الشعاع قرار می دهد. در زمان برگزاری جشنوارههای داخل کشور هم همین مشکل را داریم. در حقیقت تبلیغات و هزینههایی که جشنوارههای خارجی – خصوصا جشنوارههای منطقه - برای جذب فیلم و فعالان سینما دارند با امکانات و توان مالی ضعیف ما قابل مقایسه نیست.
اسفندیاری تصریح کرد: تهیه فیلم برای نمایش در جشنواره فیلم فجر و کودک هم در سایه برنامهریزیهای بلند مدت اتفاق میافتد. پس از پایان هر دوره از جشنواره برای دوره بعد برنامهریزی میکنیم. حضور در جشنوارههای مختلف و بازارهای فیلم این امکان را به وجود میآورد که آثار مناسب برای جشنواره فجر و کودک را ارزیابی و برای نمایش آنها در این جشنوارهها برنامهریزی کنیم.
وی ادامه داد: البته مساله بودجه در مورد برگزاری بخش بین الملل جشنواره های کودک و فجر هم همیشه گرفتاری های خاص خود را داشته است. طبیعتا با در اختیار داشتن بودجه مناسب میتوان کارهای موثرتری در همه زمینهها انجام داد، گامهای بیشتری در زمینه دعوت از فیلمها برای حضور در جشنوارههای فیلم برداشت و تسهیلات ویژهای جهت حضور گسترده تر به ویژه برای خریداران محصولات سینمایی در زمان برگزاری بازار در نظر گرفت، مساله ای که برای رشد و گسترش تجاری سینمای ایران باید به آن توجه شود.
نظر شما