حمید نصری در گفتگو با مهر گفت: در سالجاری به دلیل بارش برف سنگین در چهارم فروردین ماه در استان گیلان برداشت برگ سبز چای یک هفته به تاخیر افتاد، در حالیکه در شرایط معمولی برداشت برگ سبز از اواخر فروردین و یا اوایل اردیبهشت ماه آغاز می شود.
مدیرکل چای شمال کشور با اشاره به برداشت برگ سبز چای از 13 اردیبهشت ماه امسال و عرضه آن به کارخانجات بیان کرد: برداشت برگ سبزچای در چین اول به دلیل وقوع کاهش دما و سرمازدگی معادل 30 تا 40 درصد دچار خسارت شد، اما این میزان خسارت در کمترین زمان با حاکم شدن شرایط مطلوب آب و هوایی جبران شده است.
برداشت 68 هزار تن برگ سبزچای
وی با بیان اینکه چین اول فصل بهاره رو به اتمام رسیده است، افزود: پیش بینی شده بود در چین اول بهاره بالغ بر حدود 70 هزار تن برگ سبزچای تولید شود، در حالیکه هم اکنون 68 هزار تن برگ سبزچای در دو استان گیلان و مازندارن برداشت و تحویل سازمان تعاون روستایی شده است.
نصری با اشاره به مشکلات موجود در ابتدای برداشت چین اول برگ سبز چای در دو استان شمالی کشور، اظهارداشت: درابتدای برداشت به دلیل عدم بازگشایی به موقع کارخانجات کشاورزان چایکار با مشکل مواجه شدند، ولی خوشبختانه بعد از گذشت حدود 10 روز از زمان آغاز چین اول بهاره حدود 140 کارخانه چای در شمال کشور بازگشایی شد و برگ سبز تولیدی را از باغداران تحویل گرفتند.
وی عنوان کرد: در سالجاری قیمت هرکیلو برگ سبز چای درجه یک 450 تومان و درجه دو 290 تومان است و سازمان تعاون روستایی به عنوان مباشرخرید در راستای حمایت از کارخانجات چای هرکیلو برگ سبز چای درجه یک و دو را به ترتیب از باغداران به قیمت تضمینی خرید و به قیمت کیلویی 175 تومان و 90 تومان به آنان فروخته است و بابت این مابه التفاوت یارانه ای که پرداخت می کند مجازبه دریافت چای خشک از کارخانجات است.
طرح خرید آزاد برگ سبزچای
مدیرکل چای شمال کشور خاطرنشان کرد: در سالجاری 6 کارخانه چای در استانهای گیلان و مازندارن از منابع مالی خود اقدام به خرید برگ سبزچای کرده اند و بدین ترتیب مشمول یارانه ای که دولت پرداخت می کند، نمی شوند منتها دولت در این بخش برای حمایت از طرح خرید آزاد، به ازای هرکیلو چای خشک تولیدی مجوز 2.5 کیلو تعرفه واردات چای را به این کارخانجات داده است.
پیش بینی تولید 45 هزار تن چای خشک در سالجاری
وی با اعلام اینکه 22.5 درصد برگ سبز، چای خشک تولید می شود افزود: ازهر4.5 کیلوبرگ سبزچای معادل یک کیلو گرم چای خشک تولید می شود و پیش بینی می شود در سالجاری حدود 200 هزار تن برگ سبز معادل حدود 45 هزار تن چای خشک در کشور تولید شود، این در حالی است که در سال گذشته در این زمان میزان برگ سبز 25 درصد کمتر بوده و امسال 25 درصد افزایش برگ سبز را شاهد بوده ایم.
پرداخت بیش از 15 میلیارد تومان به چایکاران
نصری تصریح کرد: در سال 1337 به منظور حمایت از سه بخش تولید چای در باغات، کارخانه جات و نیز تنطیم بازار این محصول در صادرات و واردات سازمان چای کشور تشکیل شد و در سال 79 با تصویب اصلاح ساختارچای ، نظارت سازمان از این سه بخش کمرنگ شد و دراردیبهشت ماه سال 83 این سازمان منحل شد که در نتیجه این اقدام بیش از 60 هزار کشاورز چایکار و 180 کارخانه چایسازی حمایت علمی و فنی خود را ازدست دادند، ضمن اینکه از سال 79 تا 82 همین موضوع باعث شد 30 تا 40 هزار تن چای خشک در انبارها دپو شود.
وی با اشاره به پرداخت 700 هزار تومان یارانه مستقیم به باغدارن در سال 83 گفت: در این سال چایکاران با وجود دریافت این رقم یارانه ای وارد باغات چای نشدند و این امر مشکلات عدیده ای را برای صنعت چای کشور ایحاد کرد؛ لذا در سال 85 با احیای اداره کل چای شمال، کشاورزان چایکار با دریافت تسهیلات بانکی بدون سود اقدام به هرس کف بر و کمربر و نیز نگهداری از باغات کردند.
مدیرکل چای شمال کشوراعلام کرد: از سال 85 تا پایان سال گذشته رقمی بالغ بر 15 میلیارد و 270 میلیون تومان تسهیلات بانکی بدون سود به باغدارن چای در دو استان شمالی کشور پرداخت شده است و این امر در نهایت منجر به اصلاح و احیا باغات چای شده است.
تامین تسهیلات 12 میلیارد تومانی در سالجاری
وی اعلام کرد: در سال گذشته علاوه برباقی مانده تسهیلات یارانه دار بدون سود مذکور که حدود 2 میلیارد تومان بود، بالغ بر8 میلیارد تومان تسهیلات بانکی با سود 12 درصد برای باغدارن درنظرگرفته شد که به دلیل عدم توان بازپرداخت وام کشاورزان از آن استقبال نکردند و در سالجاری به منظور هرس باغات، تغذیه و نگهداری باغات چای تامین تسهیلات 12 میلیارد تومانی بدون سود برای باغداران پیش بینی شده است.
نظر شما