به گزارش خبرنگار مهر، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در روزهای نزدیک به انتخابا دهم ریاست جمهوری در گفتگوی اختصاصی به خبرنگار مهر از روند انتخابش در مسند وزارت بهداشت سخن گفت و در ادامه به سئوالاتی در خصوص نتایج ادغام آموزش پزشکی با سایر دانشگاهها و تاثیر آن در کاهش تمام وقتی اساتید، پرونده دستیاری سال 82، سرانجام تغییرات در روند پذیرش دستیار، تحقیقات و حوزه دارو در کشور و شایعه خرید طرح پزشکی در وزارت بهداشت پاسخ گفت.
خبرگزاری مهر : جامعه با دو دیدگاه در ارتباط با وزارت بهداشت دولت نهم مواجه است. یک نگاه انتقادات بسیاری است که به این وزارتخانه می شود و نگاه دیگر تمجید برخی همسویان دولت از عملکرد شما است. نگاه مثبت همسویان دولت باعث شده این گمانه زنی صورت بگیرد که در صورت پیروزی احمدی نژاد در انتخابات روز جمعه 22 خرداد شما دوباره در کابینه به عنوان وزیر بهداشت حضور خواهید داشت. درباره این دوگانگی نظرات و همچنین آینده کاری در کابینه دولت احتمالی احمدی نژاد چه نظری دارید.
- روزی که دکتر احمدی نژاد بنده را احضار کرد و به من گفت تصمیم گرفته است بنده را به عنوان وزیر بهداشت انتخاب کند، آنچه در ذهن من بود این بود که من حوزه وزارت بهداشت را می شناسم و می دانم مشکلات ریشه ای و قدیمی دارد. همچنین یقین داشتم که هر کسی وزیر بهداشت شود در پایان فعالیت با موجی از انتقاد روبرو خواهد بود.
به همین دلیل اگر می خواستم مصلحت خود را در نظر بگیرم باید جواب رد به دکتر احمدی نژاد می دادم چرا که ظرفیت اصلاح وزارت بهداشت و نظام سلامت در مدت چهار سال ظرفیت محدودی است و نمی توان همه مشکلاتی که در این مدت و از سالهای قدیم انباشته شده و برخی از آنها نیز در سالهای اول دهه 80 تشدید شده است را حل کرد.
در دهه 80 چند قانون به تصویب رسید که موجب شد تولیت وزارت بهداشت مخدوش تر شود. برخی از افراد معتقدند که در هیچ زمانی مانند اوایل دهه 80 این میزان از اختیارات وزارت بهداشت کسر نشده است و اگر به تاریخ وزارت بهداشت برگردیم می بینیم همیشه این وزارتخانه به خصوص پس از انقلاب اسلامی یک حرکت بالنده داشته است. به طور نمونه در سال 64 قانون ادغام را داشتیم که اختیار بسیار بزرگی به وزارت بهداشت داده شد و این وزارتخانه خیلی مقتدر بروز پیدا کرد.
اولین باری که وزارت بهداشت اختیارات خود را از دست داد و تولیت آن چندپاره شد به سه سال اول دهه 80 بازمی گردد. سال اول ارتباط با هلال احمر گسسته شد، سال دوم ارتباط با نظام پزشکی و سال سوم تشکیل وزارت رفاه موجب شد که وزارت بهداشت در شروع مسئولیت من ضعیف تر از همه دورانها باشد.
اینها دلایلی بود برای اینکه سمت وزارت را نپذیرم اما نکته این بود که من داوطلب وزارت بهداشت نشدم و خیلی پیگیر هم نبودم وزیر شوم اما اصرار می شد که ما به تو رسیده ایم. 40 نفر آمده بودند و بحث شده بود اما رئیس جمهور هیچ یک از این افراد را نپذیرفته بود. چند روز مانده بود به معرفی کابینه من این مسئولیت را قبول کردم. مفروض من این بود که خدا انشاء الله کمک می کند تا قدمی به جلو برداریم.
هیچ وقت ادعا نکردم ما می توانیم تمام مشکلات نظام سلامت را برطرف کنیم. به هیچ عنوان این در ذهن من نبود اما در ذهنم این موضوع مطرح بود که می توانیم قدمی به پیش برداریم و کارها را ولو کمی بهتر از گذشته کنیم. البته در زمان اخذ رای اعتماد هم گفتم مهمترین چالش وزارت بهداشت وجود جزایر متعدد و پراکنده تصمیم گیری در نظام سلامت است.
این چالش را از همان زمان می شناختم. در ارزیابی این چهار سال می توانم بگویم نظام سلامت قوی تر از زمانی است که من آن را تحویل گرفتم و کارهای نیمه تمام بسیاری اتمام پیدا کرد. فضاهای جدیدی در برابر ما گشوده شده و ما در آستانه یک جهش بزرگ در سلامت کشور قرار گرفته ایم و اکنون دیگر تقریباً بخشی زیادی از ابزار این جهش فراهم شده و خواهندگی آن نیز حاصل شده است.
* اعلام مصادیق سلامت را در سیاست های برنامه پنجم توسعه را در همین راستا می بینید؟
- بله شما می بینید که در سیاستهای کلی که رهبر معظم انقلاب اسلامی برای برنامه چهارم و پنجم توسعه ابلاغ کردند تفاوت هایی وجود دارد. در آنچه برای برنامه پنجم توسعه ابلاغ شده است می بینیم که مطالبه سلامت یک مطالبه جدی رهبری از برنامه ریزان و سه قوه کشور است. بسیار مصداقی روی آنها بحث شده و به صورت یک خواست مدیریت عالی کشور درآمده است. معنی آن این است که این ظرفیت در نظام سلامت کشور بوجود آمده که این خواسته را می تواند پاسخ دهد.
چرا پیش از این طلب نمی شد چون احتمال موفقیت آن کم بود. اکنون می بینیم که در دهه چهارم انقلاب اسلامی رهبری گفتمان پیشرفت و عدالت را مطالبه می کنند.
در واقع سیاستی که رهبری ابلاغ فرمودند باعث افتخار ما است . چون احساس می کنیم که ایشان این توان را در نظام سلامت کشور دیده اند که چنین مطالباتی را مطرح کرده اند و از ما بخواهند به این قله برسیم.
* شما یکی از وزرای محبوب دولت محسوب می شوید آیا تاکنون با رئیس جمهور اختلاف نظر داشتید؟
پیش آمده که پیشنهادی در دولت آمده و رئیس جمهور از آن دفاع کرده اند و من دلایلی را برای مخالفت با آن پیشنهاد اعلام کرده ام. گاهی ایشان قانع شده اند گاهی من از توضیحات بعدی ایشان قانع شدم و گاهی هیچکدام قانع نشده ایم و رای گیری نتیجه را تعیین کرده است.
- آقای رئیس جهور رئیس دولت است اما در دولت و بر اساس قانون اساسی وزرا پس از اینکه تصمیمی گرفتند باید در برا تصمیم خود در برابر قانون پاسخگو باشند. پیش آمده که پیشنهادی در دولت آمده و رئیس جمهور از آن دفاع کرده اند و من دلایلی را برای مخالفت با آن پیشنهاد اعلام کرده ام. گاهی ایشان قانع شده اند گاهی من از توضیحات بعدی ایشان قانع شدم و گاهی هیچکدام قانع نشده ایم و رای گیری نتیجه را تعیین کرده است. مواردی بوده که کابینه مطابق نظر آقای رئیس جمهور رای داده و مواردی هم برخلاف نظر ایشان رای داده است.
* زمانی که از تحقیقات صحبت می شود این موضوع مطرح می شود که با توجه به اینکه سیر تحقیقات و اهمیت آن در بستر انقلاب اسلامی رخ داده است اما برخی عنوان می کنند دولت نهم با مطرح کردن خبرهای خوش این روند را به خود نسبت داده است و با وجود اینکه بستر این دسته از تحقیقات از سالهای پیش ایجاد شده، اعلام خبرهای خوش تنها به این دولت محدود شده است. از سوی دیگر رسانه های خارجی نیز با بهره برداری از این موضوع عنوان کرده اند که خبرهای خوش که عمدتاً تولید داروهای جدید بوده تنها تبلیغ بوده و این داروها به نتیجه نرسیده است. چقدر نقش دولت نهم را در موفقیت هایی که در حوزه پزشکی بدست آمده را موثر می دانید؟
- کارهای پژوهشی و تحقیقاتی در هیچ کشوری به صورت ناگهانی شکل نمی گیرد. دانشمندانی باید تربیت شوند، کار کنند، وارد فضای تحقیق شوند و تحقیقات خود را به ثمر برسانند که معمولاً در یک پروسه زمانی به طول می انجامد. اما اتفاقی که رخ می دهد این است که سطح توقع چقدر تعریف می شود، خودباوری و اجازه اینکه یک نفر وارد حیطه ای شود به چه شکل توسط حاکمیت و دولت حمایت می شود و دیگر اینکه چقدر می تواند به جریان تبدیل شود.
ما در پیش از انقلاب در مقایسه با گذشته علمی ایران شاهد حرکت قهقرایی علمی بودیم و در واقع 300 سال اخیر به نوعی دوران پسرفت علمی ایران محسوب می شود. این در حالی است که پس از انقلاب بود که مجدداً و به ویژه پس از پایان جنگ شاهد یک جهش علمی در کشور بودیم.
یک مثال غیر پزشکی در این زمینه می گویم. سالیان طولانی در کشور ما در مورد ماهواره فکر شده بود و اساتید متعددی مانند وزیر ارتباطات فعلی در این زمینه صاحبنظر بودند اما چرا پیشرفتی در این زمینه نداشتیم. به این دلیل که این موضوع در افق مطالبات حکومت و دولت نبود. در آن زمان افق این بود که ما دستگاهی را درست کنیم و با موشک خارجی پرتاب شود و از آن استفاده کنیم. حتی افق ذهنی این نبود که می توانیم خودمان موشک تولید کنیم و آن را با موشک ایرانی به پرواز درآوریم.
* تصور نمی کنید در آن زمان اولویتها موضوعات دیگری را در بر می گرفت؟
- می خواهم بگویم که افقها چطور تعریف می شود. در این دولت گزارشی در مورد ماهواره و مذاکراتی که با سایر کشورها مطرح شده بود ارائه شد و پس از آن دولت تصمیم گرفت که از این کار حمایت کند. بودجه برای آن تعیین شد و با حمایت روندهای لازم را تسهیل کرد و ظرف مدت دو سال و نیم کاری که پیش از آن هم در مورد آن فکر شده بود با جهش و شتابی به نتیجه رسید که پیش از آن امکان بروز اجرایی نداشت.
در مورد داروهایی که اعلام شد به طور مرتب من بر این نکته تاکید کردم که یکی از این داروها حاصل 15 سال کار تحقیقاتی و یکی از آنها نیز حاصل 12 سال کار تحقیقاتی بود. ادعا این نیست که این کارها در این دولت انجام شده است. اما نکته اینجا بود که جمع کردن این کارها و خودباوری که می توانیم دارو را تولید کنیم، مستندات علمی آن را تهیه کنیم و بیاییم در وزارت بهداشت اعتبار بخشی کنیم، کارهای کوچکی نبود و پیش از ما این عزم وجود نداشت.
من فکر می کنم هنر این دوره از وزارت بهداشت حمایت از نوآوری، بازکردن فضای نوآوری و تسهیل کردن آن بود. در ادامه این روند می بینیم که داروهای زیست فناوری نیز با شتاب بیشتر از گذشته تولید شده اند.
اولین داروی زیست فناوری ایرانی سال 78 وارد بازار شده و از سال 78 تا 84 سه دارو داشتیم و اکنون 14 دارو داریم و در این فاصله در کمتر از چهار سال 11 داروی زیست فناوری تولید کردیم. بسیاری از این محصولات جدید کارهای تحقیقاتی خود را نیز در این دولت آغاز کردند. علت این روند این است که احساس شد فضای کار تحقیقاتی مثبت است، سرکوب نمی شود. همچنین این گونه رفتار نشد که چون امکان واردات این دارو وجود دارد از تولید کننده داخلی حمایت نشود. برعکس تاکید شد که از محقق داخلی حمایت می شود.
باور ما این است که دارو یک صنعت راهبردی است. بحث دارو تنها به این موضوع منحصر نمی شود که مقداری از حجم یارانه دارویی کشور کم و زیاد شود بلکه بحث اصلی این است که تولید دارو به ویژه داروهای با ارزش افزوده بالا کشور را توانمند می کند.
* اکنون کشور در تولید داروهای با ارزش افزوده بالا در چه وضعیتی قرار دارد؟
- حدود 5/3 درصد داروهای کشور هنوز جزء واردات هستند اما ماهیت این داروها بسیار متغیر است. بخشی از این داروها پیش از این وارد می شد اما اکنون ایران آنها را تولید می کند و بخشی از آنها نیز داروهای جدیدی هستند که ما باید به سمت تولید آنها حرکت کنیم.
امروزه به داروهایی روبرو هستیم که یک گرم آنها مساوی با صدهزار دلار است. به همین دلیل گروه ویژه ای را مامور کردیم که روی داروهای جدید که عمدتاً داروهای نوترکیب هستند، کار ویژه و جهشی کنند. اکنون گزارش کوتاه مدتی که از این گروه دریافت کردیم مثبت بوده است. زیرا داروهای نوترکیب به ویژه آنتی بادی مونوکلونار درحیطه ای قرار دارند که احتمال نوآوری در آنها بسیار زیاد است و احتمال اینکه بتوانیم داروهای جدید به معنای واقعی کلمه تولید کنیم بسیار بالا است اما باور ما این نیست که در کوتاه مدت به نتیجه می رسد.
نکته مهم این است که خودباوری ایجاد شده، سرعت در این کار بسیار بالا رفته و از این منظر به موضوع می نگریم. خیلی از پروژه های نوآوری داخلی مانند مجریان کار تحقیقاتی پروژه آیمود عنوان کردند که این پرونده راکد بود. این افراد با من ملاقات کردند و پس از آن این پروژه دوباره به جریان افتاد آنها اذعان داشتند که وزارت بهداشت هیچ موقع برخورد دوستانه نداشته است.
* از رسانه ای در مورد موضوعات حوزه علوم پزشکی شکایت کرده اید؟
- به خاطر موضوعات پزشکی شکایت نکرده ایم. اما مواردی پیش آمده است که وزارت بهداشت احساس کرده و شاهد داشته است که موضوعی به صورت دروغ مطرح شده است. البته تقریباً بیشتر این شکایتها را پس گرفته ایم و موارد جزیی بوده است که مجبور شده ایم تا آخر پیش رویم و این موضوع هم به دلیل وجود شاکی خصوصی بوده نه وزارت بهداشت.
بیشتر شکایتهای وزارت بهداشت از رسانه ها به دلیل خبر دروغ بوده و طرح دعوا نیز به خاطر دروغ بودن خبر بوده است و توقع داشتیم که در این عرصه خبر پیش از آنکه اعلام شود کنترل شود و از صحت آن مطمئن شود.
* مهمترین چالش وزارت بهداشت در دوره دولت نهم چه بود؟
- مهمترین چالش نظام سلامت وجود جزایر متعدد تصمیم گیری است و آن چالش کماکان وجود دارد و دلیل آن که در این چهار سال نتوانستیم آن را حل کنیم این است که این چالش به دلیل برخی از قوانینی که با همدیگر یکپارچگی نداشته اند رخ داده است اما خوشحال هستم به دلیل اینکه ما توانستیم یکی از کارهایی که به نتیجه برسانیم تدوین لایحه اصلاح قوانین نظام سلامت بود.
در این لایحه تلاش اصلی این بود که این یکپارچگی را دوباره به نظام سلامت بازگردانیم و سعی کنیم آن جزایر پراکنده را با هم همسو کنیم و آن را به یک دشت سرسبز بدل کنیم.
نظر شما