به گزارش خبرگزاری مهر، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در اطلاعیه ای اعلام کرد: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به عنوان مهمترین مرجع تولید و انتشار آمارهای اقتصادی کشور این اطمینان خاطر را به آحاد جامعه می دهد که کارشناسان این بانک هیچگاه اصول حرفه ای کار خود را فدای ملاحظات کوتاه بینانه نکرده و حفظ اعتماد عمومی را مهمترین سرمایه کاری خود می دانند .
انتشار منظم و مداوم شاخص قیمت خرده فروشی از سال 1315 و تولید ناخالص داخلی از سال 1338 گواه این مدعاست که بانک مرکزی اندازه گیری دقیق فعالیت های اقتصادی و حسابداری اقتصاد کلان کشور در بیش از 5 دهه را سر لوحه کار خود قرار داده و دقت در محاسبه را صرف نظر از نتایج محاسبات فدای اغراض سیاسی ننموده است . به خصوص در مورد محاسبه شاخص های قیمت ، این بانک از 70 سال تجربه موجود بهره مند بوده و روش های آن بارها توسط کارشناسان بین المللی و داخلی مورد ارزیابی قرار گرفته و صحت آن تایید شده است .
برای برآورد شاخص قیمت خرده فروشی در حال حاضر براساس تجدیدنظر سال پایه 1383 با مراجعه به بیش از 12 هزار خانوار در 75 شهر کشور ، هزینه و ضریب اهمیت 359 قلم کالا و خدمت در سبد مصرفی خانوار مورد ارزیابی قرار گرفته و به محض نهایی شدن نتایج برای اطلاع عموم از طریق گزارش های رسمی منتشر شده و در پایگاه اطلاع رسانی بانک مرکزی در اختیار قرار می گیرد.
بنابراین سبد کالاها و خدمات مشمول شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی تا حد امکان ( از جنبه نظری و عملی ) به الگوی مصرف واقعی خانوارهای شهرنشین کشور نزدیک و مطابق با استانداردهای جهانی است.
نکته ای که در بهره برداری از آمارهای فوق باید مورد توجه قرار گیرد ، سازگاری ارقام مورد استفاده است . به عنوان مثال نرخ تورم سال 1387 برابر 4/25 درصد می باشد. شاخص مذکور در اردیبهشت سال 1388 به 6/23 درصد رسیده است . این ارقام که در یک چارچوب محاسباتی برآورد شده اند با یکدیگر قابل مقایسه می باشند. از سوی دیگر نرخ رشد شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در اسفند 87 و اردیبهشت 88 نسبت به ماه های مشابه سال قبل به ترتیب برابر 8/17 و 15 درصد می باشند . دو رقم اخیر نیز با یکدیگر قابل مقایسه می باشند.
نکته قابل توجه آن است که مقایسه نرخ تورم در هر مقطع با نرخ رشد شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در ماه متناظر قیاسی مع الفارق بوده و حداقل برای مخاطب غیرحرفه ای گمراه کننده می باشد. به علاوه آنچه که در محافل علمی از آن به نام نرخ تورم یاد می شود همان تغییرات شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در 12 ماهه منتهی به هر ماه نسبت به دوره مشابه سال قبل است. این رقم چنانکه فوقا" بدان اشاره شد در مقاطع اسفند 87 و اردیبهشت 88 به ترتیب برابر 4/25 و 6/23 درصد بوده است.
به علاوه کارشناسان این بانک آمادگی کامل خود را برای ارائه هرگونه توضیح مجدد به شهروندان گرامی در مورد نحوه محاسبه آمارها و رفع شبهات احتمالی اعلام می کنند.
نظر شما