۲۱ خرداد ۱۳۸۸، ۱۲:۲۴

دولت آینده و انتظارات-46/

رئیس جمهور آینده قابلیتهای مغفول مانده گیلان را شکوفا کند

رئیس جمهور آینده قابلیتهای مغفول مانده گیلان را شکوفا کند

رشت - خبرگزاری مهر: استان گیلان با مساحت ‪ ۱۴‬هزار و ‪ ۷۱۱‬کیلومتر مربع از قابلیتهای منحصر به فردی در زمینه های کشاورزی، گردشگری، صنعتی و... برخوردار است که متاسفانه در مسیر شکوفایی قرار نگرفته و مغفول مانده است.

به گزارش خبرنگار مهر در رشت، عدم توجه به رونق مزیت ها، استان گیلان را با چالشها، تنگناها و محدودیتهای توسعه ای همچون تراکم بالای جمعیت و نرخ بالای بیکاری، محدودیت اراضی و فرسایش شدید منابع خاک، سیل و رانش زمین، تخریب منابع آب به خصوص تخریب سفره‌ های آب زیر زمینی، فرسودگی بافتهای قدیمی، کیفیت نامناسب شبکه‌های زیر بنایی موجود و گسترش سکونتگاههای غیر استاندارد در شهرهای مهم استان مواجه کرده است.

ضعف شبکه‌های حمل و نقل جاده‌ ای و هوایی و نبود شبکه ریلی در مسیر کریدورهای بین‌ المللی حمل و نقل، ضعف تاسیسات بندری و فرودگاهی و نبود شبکه های مخابراتی نوین بین‌المللی متناسب با نیازهای توسعه گیلان و همچنین گسترش خطی مناطق جلگه‌ای، تمرکز جمعیت و فعالیتهای اقتصادی و خدمات برتر اجتماعی و فنی و مهندسی در شهر رشت، نابرابری شدید فضایی در نظام شهری و خدماتی استان از مهمترین چالشها و مشکلات گیلان است.

بالا بودن سرعت فرسودگی و طولانی بودن دوره ساخت تسهیلات و امکانات زیر بنایی با توجه به اقلیم مرطوب و بارندگی‌های فراوان و حجم بالا و پراکندگی بافت روستایی و عدم تمرکز واحدهای مسکونی که منجر به افزایش هزینه احداث شبکه‌ های خدمات رسانی در استان می ‌شود و همچنین شکنندگی محیط زیست به لحاظ محدودیت اسکان جمعیتی و فعالیتهای اقتصادی از دیگر تنگناها و محدودیتهای توسعه گیلان ارزیابی می‌ شود.

وابستگی منابع مالی بخش ورزش به درآمدهای عمومی از چالشهای توسعه ای گیلان

رعایت نکردن روشهای اصولی و مقررات مبتنی برحفظ، احیاء و بهره برداری از ذخایر آبزی، جنگلها و مراتع، حضور دام در جنگل، تغییر خود سرانه اراضی جنگلی به سایر کاربریها و ممیزی نشدن اراضی مرتعی و چرای خارج از ظرفیت دام در مراتع و همچنین وابستگی شدید منابع مالی بخش ورزش به درآمدهای عمومی از دیگر چالشهای توسعه در این استان است.

با وجود همه این چالشها، تنگناها و محدودیتها، استان گیلان موقعیت ممتاز طبیعی و قابلیتهای زیست محیطی، اقلیم مناسب، وجود رودخانه‌ های متعدد و برخورداری از بالاترین میزان بارندگی سالانه در کشور، مجاورت با دریای خزر، وجود تالابهای متعدد و دیگر اکوسیستمهای با ارزش در این بخش می‌تواند مورد ارزیابی قرار گیرد.

بالا بودن سطح سواد، آگاهی و فرهنگ عمومی، بالابودن سهم اشتغال و مشارکت اجتماعی و فرهنگی زنان و وجود نیروی انسانی تحصی لکرده و دارای تخصص بالا از دیگر قابلیتهای این استان است.

قابلیت توسعه کشاورزی و دامپروری در تولید محصولاتی چون برنج، چای، زیتون، بادام زمینی، توتون، مرکبات، کشت گلخانه‌ای، گردو، فندوق، گیاهان دارویی، تزئینی، علوفه‌ای، ابریشم، خاویار، محصولات شیلاتی و آبزی پروری، عسل، انواع دام و طیور و تولید چوب از دیگر ویژگی‌ها و مزیتهایی است که این استان از آن برخوردار است.

قرار گرفتن در مسیر فرا قاره ‌ای کریدور بین‌المللی حمل و نقل آزاد، توان ارائه و ارتقای خدمات پیشرفته بندری، گمرکی و حمل و نقل شامل دریایی، ریلی، جاده ‌ای و هوایی و وجود تنها منطقه آزاد تجاری، صنعتی شمال کشور ( بندر انزلی )، بازار چه مرزی و منطقه ویژه اقتصادی در آستارا را می‌توان از دیگر پتانسیلهای بالای گیلان برشمرد.

وجود جاذبه‌های گردشگری طبیعی، تاریخی، زیارتی و فرهنگی و ظرفیتهای بالقوه جهت توسعه مبادلات فرهنگی و هنری با کشورهای حاشیه دریای خزر از دیگر قابلیتهای ارزشمند این استان است.

امکان گسترش صنایع متناسب با قابلیتهای استان گیلان و همچنین برخورداری از موسسات و مراکز آموزش عالی، پژوهشی، مهارتهای فنی و حرفه ای و امکان توسعه آن با توجه به استعدادهای منطقه‌ای و تقاضاهای تعریف شده در گستره ملی و فراملی در زمینه سلامت، بازرگانی، آبزیان، توریسم و علوم دریایی را نیز باید در این بخش برشمرد.

برخورداری از قابلیتهای خاص ژئواکونومیک، ژئو استراتژیک  و ژئو پولیتیک به منزله تبدیل استان به کانون تعاملات ملی و فراملی در شمال کشور و برخورداری از امکانات متنوع تولید انرژی برق با هدف صدور آن به سایر استانها و کشورهای همجوار و بر خورداری از توانایی به کارگیری انرژی‌های نو تجدید پذیر برای تامین برق ( انرژی باد) از قابلیتهای مهم دیگری است که در گیلان نهفته است.

وجود زمینه‌های قانونی برای توسعه ورزش، نگرش مثبت جامعه به فعالیتهای ورزشی، گرایش بخش خصوصی و تشکلهای داوطلب غیردولتی به سرمایه‌گذاری و خدمات رسانی در توسعه ورزش و همچنین وجود دو خط گاز ‪ ۴۰‬اینچ  و ‪۳۰‬ اینچ سراسری که مناطق مختلف استان را تحت پوشش قرار می‌دهد و وجود سابقه طولانی مشارکت افراد خیر در زمینه کمک رسانی به فقرا، آسیب دیدگان اجتماعی واحداث مراکز آموزشی و درمانی و عام‌ المنفعه از مهمترین قابلیتهای استان گیلان است که در صورت برنامه ریزی‌ های اصولی و مدون می‌توان از آنها در توسعه گیلان بهره مند شد.

استاندار گیلان در مصاحبه با مهر به ‌تراکم جمعیتی استان اشاره کرد و گفت:‌ استان گیلان یک کلانشهر است و اشتغال را باید در صنعت جستجو کرد و دایره اولویتها همچون کشاورزی، گردشگری و ... در سایه صنعت می‌تواند رشد پیدا کند.

روح الله قهرمانی با اشاره به اهمیت محصولات کشاورزی و باغی استان، اظهارداشت: در بخش ‌ترانزیت استان گیلان از ویژگی خاصی برخوردار است و گردشگری و شیلات نیز باید تقویت شود.

 تقویت زیرساختهای بیشترین دغدغه‌ استان گیلان است

وی با اشاره به تقویت زیرساختهای استان ادامه داد: بحث تقویت زیرساختها بیشترین دغدغه‌ استان است و باید ارتباطات جاده‌ ای، ریلی و دریایی توسعه یابد.

رئیس مجمع نمایندگان استان گیلان نیز در این باره گفت: استان گیلان از دههای گذشته با مشکلات و مسائل مختلفی روبرو است که در صورت توجه به آنها می ‌توان از قابلیتهای آن به نحوشایسته‌ای استفاده کرد.

سید کاظم دلخوش افزود: آلودگی‌های شهری و صنعتی در محدوده‌ های زیست محیطی، آلودگی شدید رودخانه‌ها، خطر نابودی گونه‌های با ارزش گیاهی و جانوری یکی از مسائل مهم این استان است.

وی عنوان کرد: با توجه به این گیلان یکی از قطبهای مهم کشاورزی است به کارگیری روشهای سنتی تولید در بخش کشاورزی، کوچک بودن مقیاس بهره برداری در اراضی کشاورزی، سطح پائین آگاهی‌های فنی و تخصصی بهره برداران و محدود بودن به کارگیری فن آوری نوین در این بخش را باید از دیگر مسائل این استان عنوان کرد.

نماینده مردم صومعه سرا ادامه داد: وجود تکنولوژی از رده خارج در صنایع بزرگ استان و برخوردار نبودن آنها از سیستمهای مناسب دفع و تصفیه فاضلاب،  وجود رقابت نامتعادل در کاربری زمین جهت توسعه شهری، صنعتی، کشاورزی و دیگر فعالیتهای اقتصادی در استان و همچنین مشکلات موجود ناشی از استفاده غیر اصولی و با کارایی پائین اقتصادی از قابلیتهای متنوع گردشگری در نوار ساحلی و نواحی جنگلی کوهستانی از دیگر مسائل این استان است که می‌توان به ‌آن اشاره کرد.

تزریق اعتبار برای اتمام پروژههای تاثیرگذاراز مهمترین مطالبات مسئولان و مردم گیلان است

دلخوش همچنین با اشاره به خواسته‌ های نمایندگان استان گیلان یادآورشد:‌ تزریق اعتبار برای اتمام پروژه‌ های سد‌ سازی، تقویت محصولات باغی، توجه به صنعت، ادامه پرداخت تسهیلات به بنگاه‌ های اقتصادی کوچک و زودبازده نیمه تمام، گازرسانی به روستاها، توجه به بخش گردشگری، راه آهن و کمک به صنعت افول یافته ابریشم در استان گیلان بسیار حائز اهمیت است.

نماینده مردم رودبار در مجلس هشتم هم در این ارتباط گفت: در بخش حمل و نقل نیز فرسودگی و نامناسب بودن ظرفیت حمل و نقل جاده‌ ای استان با حجم بالای ترافیک عبوری و شبکه ترانزیت ناشی از بنادر گیلان، کند بودن روند تخلیه بار از محوطه بندر، تکمیل نشدن زیر بناها و تجهیزات فرودگاهی نیز از دیگر مسائل مهم گیلان به شمار می‌رود.

صمد مرعشی افزود: نبود مقررات و ضوابط اجرایی شفاف و مدون و عدم التزام در پیگیری ضوابط موجود در خصوص کاربری اراضی، فعالیتهای صنعتی، رعایت فاصله حریم راهها و نحوه ساخت و سازهای تاسیسات گردشگری و نحوه بهره برداری از دریا و ساحل آن، رودخانه‌ها و تالابها جنگلها و نواحی ییلاقی و همچنین نبود امکانات و تاسیسات زیر بنایی متناسب با نیازهای واحدهای صنعتی در شهرکها و نواحی صنعتی استان گیلان از جمله مسائل دیگر این استان است.

وی عنوان کرد: محدودیت تاسیسات انتقال آب از سد مخزنی سفید رود، کمبود و فرسودگی تاسیسات شبکه آبیاری موجود، پائین بودن شاخص برخورداری نقاط روستایی استان از خدمات زیر بنایی راه، آب، گاز و فاضلاب و در کنار آن وابستگی به اقتصاد تک محصولی برنج و در آمد سرانه پائین به خصوص در نقاط روستایی، تخریب گسترده محیط ناشی از عدم وجود برنامه مدون مدیریتی کلان و ضعف مشارکت همگانی در مورد حفاظت محیط زیست را نیز باید در ردیف مسائل مهم استان گیلان دانست.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس هشتم ادامه داد: ناکافی بودن و استاندارد پائین خدمات پزشکی و درمانی در مراکز درمانی استان و در کنار آن وجود بیماری‌ های خاص شایع و با قدمت طولانی نظیر سرطان و کم خونی‌ها به خصوص در بانوان و همچنین نا کارآمدی در بازار و بازاریابی محصولات، صنایع تبدیلی و نگهداری محصولات کشاورزی و نبود سیاستهای حمایتی و همچنین ناکافی و پائین بودن سطح استاندارد امکانات و فضاهای فرهنگی و هنری، ورزشی و آموزشی نسبت به جمعیت استان گیلان از دیگر مشکللات و نارسایی‌ها و مسائل مهم این استان است.

با توجه به قابلیتها و تنگناها، توسعه استان بر پایه بخشهای کشاورزی و زیر بخشهای مرتبط آن شامل گردشگری، بازرگانی و صنایع استوار است و در این زمنیه اهدافی را می‌توان برای آن متصور شد.

افزایش بازدهی فعالیتهای کشاورزی و زیر بخشهای مربوط با رویکرد تامین نیازهای ملی و رقابت پذیری در بازارهای فراملی و همچنین تقویت جایگاه گردشگری با توجه به توان و قابلیتهای استان با عملکرد ملی و فراملی را می ‌توان در ردیف اهداف بلند مدت برشمرد.

گسترش فعالیت‌های بازرگانی ( با تاکید بر ترانزیت ، حمل و نقل و بازرگانی خارجی) با بهره ‌گیری از موقعیت جغرافیایی و قرار گرفتن در مسیر کریدورهای بین ‌المللی حمل و نقل و تامین شبکه‌های ارتباطی کار آمد متناسب با ضرورتهای توسعه فعالیتهای محوری استان گیلان را نیز باید جزء اهداف دانست.

توسعه صنعتی استان با اولویت صنایع با تکنولوژی بالا، نوین و پاک نظیر نانوتکنولوژی، بیو تکنو لوژی و ‪ IT‬و توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی، شیلاتی و برق و الکترو نیک، حفظ و احیاء و بهره برداری بهینه از منابع طبیعی و محیط زیست، افزایش بهره برداری مطلوب از آبهای سطحی در چار چوب ظرفیت حوضه آبریز و ارتقای استانداردهای زیست محیطی استان و استفاده از زمین و اولویت بندی اصولی کاربری‌های آن متناسب با ضرورتهای توسعه‌ای استان می‌تواند جزء اهداف بلند مدت توسعه گیلان قرار گیرد.

ایجاد توازن برخورداری از امکانات در نظام شهری و روستایی گیلان ضروری است

ایجاد توازن برخورداری از امکانات در نظام شهری و روستایی استان، ارتقای فعالیتهای آموزشی، فنی و حرفه‌ای و پژوهش و فن آوری متناسب با بخشهای محوری توسعه و با عملکرد ملی و فرا ملی نیز باید در اولویت اهداف باید قرار گیرد.

همچنین تثبیت نرخ مناسب رشد جمعیت، کاهش ضریب تکفل و تحول و توسعه فرصتهای شغلی و تنوع بخشی به فعالیتهای اقتصادی، توسعه مشارکت موثر و همه جانبه مردم و خصوصا زنان و جوانان، نهادهای محلی و سازمان‌های غیر دولتی در فرآیندهایی نظیر تصمیم‌ گیری، برنامه ریزی و خدمات رسانی، توانمند کردن اقشار آسیب پذیر به ویژه جوانان و زنان، افزایش امید به زندگی و ارتقای سطح بهداشت و درمان و افزایش پوشش بیمه‌های اجتماعی به منظور کسب استانداردهای قابل قبول سلامت در استان نیز در زمره اهداف توسعه باید مورد توجه قرار گیرد.

کد خبر 894018

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha