۸ تیر ۱۳۸۳، ۲۰:۱۳

آشنايي با آراي متفكران درباره هنر

آشنايي با آراي متفكران درباره هنر

كتاب " آشنايي با آراي متفكران درباره هنر " نوشته دكتر محمد مددپور است كه در بهار 83 به همت سوره مهر منتشر شده است .

به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه خبرگزاري " مهر"   تعبير و اصطلاح " تفكر و راي متفكران " براي انسان هاي استثنايي شرقي ، كه به صورت نبي ، قديس ، كاهن و شاعرظهور كرده اند چندان موجه نيست، زيرا اينان هيچ گاه در تفكر و كلام خويش به " خود " نبوده اند و از امري قدسي و متعالي از خويشتن و حتي خويشتن خويش متعارف بهره گرفته اند و تفكرشان حاصل سيري معنوي و عين شهود حقيقت بوده است .

به عبارتي اصطلاح " راي" از ريشه " رويت " و " ديدن " بعضا اصطلاح مذمومي در عرف متفكران سمعي و سماعي و وحياني و شهودي مشرق زمين بوده است . تعبير " استبداد راي" به نحوي رجوع به خود بنيادي فرد متفكر و انديشمند در استنباط حكم و نظريه مي كند و بسيار مذموم است. ديكتاتوري در جامعه علمي شرق مذموم است . مفهوم آزاد انديشي به معني حريت و آزادگي نيست بلكه  وضع بي تفاوت مستقل گرفتن ، نسبت به احكام شريعت و روح ديانت است .

اما در اين ميان هنر شرق به مثابه هنري آييني ، ديني و اساطيري ، هنري ازروزگار كهن است . كه اكنون بسيار منزوي و تنها و غريب و گمشده به نظر مي ايد . هر چند در جهان معاصر كه غربي است همه از هنر شرق و همدلي و همدردي با شرق سخن مي گويند  و توريسم جهاني تمايلي عميق به سفر شرق ، از جمله هند و چين و ژاپن و ايران و مصر و بين النهرين دارد، اما درحقيقت ذات اين شش تمدن بزرگ آسيايي  در محاق نسيان افتاده اند و خود دچار صورتهاي مبتذل مدرنيسم شده اند .

در حقيقت ، بيشتر مناطق اين سرزمينها ديگر شرقي نيستند  و فقط از نظر ميراث و ماده فرهنگي و هنري به تاريخ گذشته شرق تعلق دارند. هويت شرقي اين سرزمينها اغلب التقاطي يا نابود كننده شده است .  اژدها و آفتاب تابان براي مردم چين و ژاپن همانقدر نماد قدرت آسماني است كه شيوا و ويشنو براي هندوهاي مدرن . خدايان مرگ و زندگي " اكنون به تدريج برخي معابد هند متروك مي شوند و بسياري از معابد چين و ژاپن مدتهاست كه متروك و به موزه تبديل شده اند . هندونيسم و بوديسم و تاتويسم بيشتر وسيله تفنن و سرگرمي فكري اند  تا آيين هاي مقدس ، كه عالم انساني را معني بخشند .

دكتر محمد مددپور در كتاب " آشنايي با آراي متفكران درباره هنر"  با يك مقدمه تحت عنوان " راه و رسم آشنايي با نظر متفكران درباره هنر " و هشت فصل با عناوين " حكمت هنر نبوي امت واحده و حكمت هنر اساطير الاولين " ، " حكمت ديني و اساطيري هنر بين النهرين " ، " حكمت ديني و اساطيري هنر ايران " ، " حكمت اساطيري هنر مصر " ، حكمت ديني و اساطيري هنر قوم يهود " ، " حكمت اساطيري هنر هند " ، " حكمت اساطيري هنر چين " ، " حكمت اساطيري هنر ژاپن" به بررسي آرا متفكران در باب هنرپرداخته است .

کد خبر 89587

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha