۳۰ خرداد ۱۳۸۸، ۱۴:۳۵

اولین مدل رایانه ای لکه های خورشیدی ایجاد شد

اولین مدل رایانه ای لکه های خورشیدی ایجاد شد

گروهی متشکل از ستاره شناسان بین المللی با کمک یک ابررایانه و با هدف درک بهتر فعالیتهای خورشیدی اولین مدل رایانه ای از ساختارهای پیچیده لکه های خورشیدی و میدانهای مغناطیسی این لکه ها را ایجاد کردند.

به گزارش خبرگزاری مهر، محققان بین المللی به سرپرستی مرکز ملی تحقیقات جوی و موسسه ماکس پلانک آلمان اولین مدل رایانه ای از پیچیدگی لکه های خورشیدی را ساختند.

لکه های خورشیدی با انفجارهای پلاسمایی عظیمی مرتبط است که می توانند سبب بروز توفانهای ژئومغناطیسی شوند و ارتباطات سیستمهای موقعیت یاب را مختل کنند.

از سویی دیگر، این انفجارهای پلاسمایی می توانند تغییراتی در انتشار پرتوهای خورشیدی ایجاد کنند که بر روی وضعیت آب و هوایی زمین تاثیر می گذارند.

این ستاره شناسان در این خصوص اظهار داشتند: "این اولین بار است که ما یک مدل جامع از لکه های خورشیدی داریم."

براساس گزارش ساینس اکسپرس، جریانهای حاضر در مرکز لکه های خورشیدی از 100 سال قبل کشف شده اند و از آن زمان دانشمندان در جستجوی توضیحی برای ساختار و تعداد این لکه ها در هر دوره زمانی 11 ساله بودند.

اکنون این مدل رایانه ای جدید می تواند ساختارهای پیچیده لکه های خورشیدی و میدانهای مغناطیسی آنها را ایجاد کند و در خصوص فیزیک ساختار لکه های در سایه (منطقه مرکزی تاریکتر) و لکه های حاضر در منطقه نیمه سایه  توضیح دهد.

برای دستیابی به این مدل، این گروه یک دامنه سه بعدی مجازی را منطبق با فضایی به مساحت حدود 20 هزار در 40 هزار کیلومتر و عمق دو هزار کیلومتر را طراحی کردند و سپس در این محیط مجازی یک سری از معادلات برپایه قوانین فیزیک درباره انتقال انرژی، دینامیک جریانهای مغناطیسی و دیگر پدیده های پایه در دینامیک لکه های خورشیدی را مورد بررسی قرار دادند.

تمام این اطلاعات با کمک ابررایانه blue fire ساخت IBM پردازش شدند. این ابررایانه می تواند 76 هزار محاسبه را در هر ثانیه انجام دهد.

کد خبر 899369

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha