درنهایت مجلس نیز درقانون بودجه امسال ردیفی را برای واردات این حامل انرژی تعیین نکرد.از این رو بسیاری از کارشناسان پیش بینی می کردند با محدود شدن منابع مالی بودجه، بستر لازم برای اجرای قانون حمل و نقل و مدیریت مصرف سوخت و آزاد سازی مرحله به مرحله قیمت بنزین در کشور فراهم شده است.
اما اکنون با وجود گذشت 3 ماهه از سال، 300 لیتری سهمیه سه ماهه تابستانی بنزین نیز، ساعت 24 بامداد در کارت هوشمند سوخت خودروها، بر اساس سهمیههای قبلی و بدون تغییر شارژ شد.
واردات روزانه 14 تا 15 میلیون لیتر بنزین
در حال حاضر متوسط مصرف بنزین کشور در سه ماهه نخست امسال به طور تقریبی بیش از 60 میلیون لیتر در روز است، در این رابطه کاهش سهمیه های بنزین از 360 به 300 لیتر و ابطال یک میلیون و 200 هزار کارت سوخت اضافه از مهم ترین دلایل کاهش مصرف بنزین در این مدت است.
ازاین میزان مصرف بنزین کشور، روزانه حدود 45 میلیون لیتر آن از محل فعالیت پالایشگاه های داخلی( بدون احتساب تعمیرات اساسی و سالیانه) تامین شده و مابقی نیاز داخلی( حدود 15 میلیون لیتر) باید از واردات تامین شود.
از سوی دیگر قانون بودجه مصوب مجلس حاکی از آن است که باید قیمت بنزین تولید شده در داخل با نرخ یارانه ای یکصد تومان و بهای بنزین وارداتی با نرخ آزاد 400 تومان عرضه شود .
اما از طرف دیگر با وجود کاهش سهمیه های بنزین در سه ماهه نخست امسال، میزان فروش بنزین آزاد در کشور نیز افزایش چشمگیری پیدا نکرده و آمارها حاکی از فروش روزانه 2 میلیون لیتر بنزین آزاد در کشور است.
پیش بینی ها حاکی از آن است که با فرا رسیدن فصل تابستان و افزایش سفرها، میزان مصرف بنزین در 2 ماه آینده افزایش چشمگیری پیدا کند.
سید نورالدین شهنازی زاده معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش پیشتر در گفتگو با مهر در مورد میزان مصرف بنزین در سال 88، گفته بود: در صورت ادامه این روند، پیشبینی میشود امسال به طور متوسط روزانه حدود 72 میلیون لیتر بنزین در کشور مصرف شود که در این صورت باید واردات بنزین به روزانه 26 میلیون لیتر افزایش یابد.
اما با توجه به روند واردات بنزین، تاکنون اظهارات متفاوتی از سوی مسئولان در مورد واردات و یا اعتبار مورد نیاز آن اعلام شده است:
رویانیان: متمم بوجه ارائه می کنیم
به گزارش مهر، محمد رویانیان رئیس ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت پیشتر با تاکید بر اینکه سهمیه های داده شده در سال جاری به صورت علی الحساب در کارت هوشمند خودروها واریز می شود، گفته بود: می توان در ماههای آینده این سهمیه ها را کم کنیم.
وی با اشاره به رایزنی های صورت گرفته با نمایندگان مردم در خانه ملت، اظهار داشت: در این رابطه قصد داریم طی ماههای آینده متمم بودجه واردات بنزین را به مجلس ارائه کنیم.
جشن ساز: قانونی برای واردات بنزین نداریم
سیف الله جشن ساز مدیرعامل شرکت ملی نفت نیز در خصوص ارائه متمم بودجه واردات بنزین به مجلس اظهار کرده بود: با توجه به قانون بودجه سالجاری، امسال نیاز به قانونی برای واردات بنزین نداریم.
وی با اشاره به شناور بودن قیمت نفت خام و فرآورده های نفتی در بازار، گفته بود: در این رابطه بر حسب نیاز خود واردات بنزین را انجام خواهیم داد.
معاون وزیر نفت همچنین با اظهار بی اطلاعی از ارائه متمم بودجه واردات بنزین به مجلس، تصریح کرد: در خصوص واردات بیشتر بنزین باید مسئولان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی اظهار نظر کنند.
نوذری: واردات با مجوز مجلس انجام می شود
غلامحسین نوذری وزیر نفت هم پیشتر با بیان اینکه واردات بنزین در سال جاری بر اساس مجوز مجلس انجام می شود، گفته بود: در حال حاضر بنزین تولید شده از پالایشگاههای داخلی براساس سهمیه های تعیین شده با نرخی 100 تومان عرضه می شود.
به گفته وی، وزارت نفت برای واردات بنزین طوری عمل می کند که هم به مصوبه نمایندگان مردم در مجلس عمل شود و هم فشاری به اقشار مختلف مردم نیاید.
شهنازی زاده: واردات توسط شرکت نفت انجام می گیرد
سید نورالدین شهنازی زاده مدیرعامل شرکت ملی پالایش فرآورده های نفتی هم پیش از این در مورد بودجه واردات بنزین، گفته بود: مسئولیت شرکت ملی پالایش و پخش توزیع سوخت در کشور بوده و واردات بنزین توسط مدیریت امور بین الملل شرکت ملی نفت انجام می گیرد.
همچنین پیش از این نیز وجود تنخواه برای واردات بنزین از سوی مسئولان شرکت ملی پالایش و پخش تایید و سپس تکذیب شده بود.
به گزارش مهر، برخی کارشناسان در بخش انرژی نیز پیش از تعیین سهمیه های تابستانی، پیشنهاد کرده بودند که با توجه به اینکه از نظر قانون، امسال یارانه ای برای واردات بنزین اختصاص نیافته، سهمیه های بنزین در سالجاری نسبت به سال گذشته حداقل دو سوم کاهش یابد.
حال با توجه به شارژ سه ماهه دوم کارت هوشمند سوخت خودروها، به نظر می رسد طرح تدریجی کاهش سهمیه های بنزین و واقعی شدن قیمت سوخت حداقل تا 3 ماه آینده به تعویق بیافتد.
نظر شما