اين شاعر و نويسنده در گفت و گو با خبرنگار ادبي " مهر" با بيان اين مطلب گفت : تعداد زناني كه پاورقي مي نويسند ، بر تعداد مردان نويسنده اي كه در دهه هاي گذشته به صورت حرفه اي در اين گونه خاص ادبي فعال بودند ، افزوني يافته است.
وي يادآور شد : اگر قرار باشد كه پاورقي نويس هارا عاميانه نويس ، سطحي نگر و زودگذر بدانيم ، نبايد انتقاد خود را به طور صريح ، فقط متوجه زنان نويسنده كنيم ، اگر چه متاسفانه متوليان جريان هاي ادبي به اين نكته توجه نمي كنند.
فرشته ساري اظهار داشت : البته داستان و رمان عامه پسند نيز مخاطب خاص خود را دارد ، همان طور كه فيلم ها و سريال هاي سطحي ساخته مي شود و مورد توجه نيز قرار مي گيرد ، در همه جاي دنيا اين رويكرد وجود دارد.
اين شاعر و نويسنده با تشريح كلي وضعيت نويسندگان زن در جامعه امروز جهان گفت : بيش از يك دهه است كه موضوع بسياري از پايان نامه هاي دانشگاهي ، به ويژه دانشگاه هاي اروپا نويسندگان زن است ، در ايران نيز رساله ها و ترجمه هايي وجود دارد كه به اين موضوع پرداخته اند.
فرشته ساري : حرف هايي كه توسط رسانه هاي خارجي درحمايت از نويسندگان زن ايراني گفته مي شود ، بيشترجنبه سياسي دارد. |
ساري كه اولين اثر ادبي اش را در نشر چشمه منتشر كرده است ، گفت : من نوشتن را كاملا فردي شروع كردم ، يعني با هيچ نويسنده اي برخورد نداشتم و ارتباط من با دنياي ادبيات فقط از طريق خواندن كتاب امكان پذير شد.
وي با تاكيد براين كه تا قبل از انتشار اولين كتاب ، حتي يك شعر و داستان نيز در مطبوعات منتشر نكرده است ، افزود : من ، ادبيات را با نوشتن رمان شروع كردم ، اما اولين كتابي كه از من منتشر شد ، مجموعه شعر بود.
ساري در ادامه صحبت هاي خود اظهار داشت : ازآغاز دهه هفتاد ، سمت و سوي ذهن من و سير مطالعاتي كه شروع كردم ، بيشتر متوجه ادبيات داستاني بود و در اين قالب ، خود را پيدا مي كردم.
اين شاعر و نويسنده با اشاره به اين كه آبكي نويسي و بي توجهي به زبان فارسي و قواعد آن به كرات در آثار نويسندگان ديده مي شود ، يادآور شد : اين موضوع ، مي تواند براي يك تحقيق مفصل در نظر گرفته شود ، به شرطي كه محقق انگيزه اي قوي براي انجام آن در خود سراغ داشته باشد.
نويسنده " قاب هاي بي تمثال " افزود : حتي در نمونه هاي خوب نثر فارسي نيز مي توان به پاره اي از اين مشكلات دست يافت كه ذكرهر گونه مثالي در اين زمينه ، نياز به آماري دقيق دارد.
ساري گفت : انقلاب الكترونيك كه بعد از كشف ماشين بخار و توليد انبوه ، سومين انقلاب صنعتي جهان است ، بر تمام وجوه زندگي بشر امروز تاثير گذاشته است ، طبيعي است كه بر حيات رمان و داستان هم تاثيرگذار خواهد بود ... اما عصر كتاب و ادبيات را نمي توان پايان يافته تلقي كرد ، اگر چه جذابيت هاي ديداري و شنيداري رسانه هاي غير مكتوب بر كسي پوشيده نيست ، همچنين برقراري ارتباط آسان تر با رسانه هاي تصويري و صرف وقت و انرژي كمتر در قياس با فرصت و تمركزي كه براي خواندن يك كتاب ، مورد نياز است.
اين شاعر و رمان نويس تصريح كرد : به نظر من عنصر واقعي داستان ، آن جا آغاز مي شود كه تصوير پايان مي يابد ، كاري كه كلمه مي كند ، اين است كه عرصه اي را كنكاش كرده و گسترده سازد كه اين كار از عهده فيلم و تصوير ، ساخته نيست يا به گونه اي متفاوت با شهود حاصل از كلمه ها ، آن عرصه را نشان مي دهد.
وي در تشريح موانع جهاني شدن ادبيات ايران گفت : براي من بسيار جالب است كه غالبا مترجمان و منتقدان در يك كلام ، آثار ادبي موجود در ايران را در حد و اندازه جهاني شدن نمي دانند ! برخي ديگر نيز خيلي مبالغه آميز موضع مي گيرند و فكر مي كنند كه تا به حال ، سه ، چهار مرتبه دريافت " نوبل " حق آنها بوده است!
ساري افزود : متاسفانه ناشران خارجي و خوانندگان كتاب هاي آنها فكر مي كنند كه در ايران آثار خوبي در حوزه ادبيات توليد نمي شود ، از سويي ديگر، ما در ترجمه و نشر آثاري از ايران به زبان هاي خارجي هنوز پاسخي از يك مخاطب جهاني دريافت نكرده ايم ، گاه اثر هنري و قوي بوده اما خواندن آن براي مخاطب ، راه به دشواري برده است و خواننده غير ايراني ترجيح داده است كه اگر مي خواهد اثري دشوار بخواند ، از نويسنده اي تضمين شده بخواند .
هنوزپاسخي ازمخاطبان جهاني ادبيات ايران دريافت نكرده ايم. |
فرشته ساري با تاكيد بر اين كه داستان و رمان بايد در برگيرنده فضاي جامعه باشد ، يادآور شد : يكي از وجوه آدم هاي داستان هاي من ، مسئله اعتقادات آنها ست . به هنگام تصوير و توصيف آداب و رسوم ، شعائر و ريزه كاري زندگي آنها طبيعتا جامعه اي مسلمان را مي بينم و ضرورت پرداختن به آنها اصلي است كه در داستان نويسي مورد تاكيد و توجه است ، اگر بخواهم در يك " رمان " شخصيت جامعي را خلق كنم ، اين ضرورت حتما برايم مطرح خواهد بود.
گفتني است اولين مجموعه شعر " فرشته ساري " در سال 65 منتشر شد و بعدها آثاري در حوزه داستان و رمان از وي خوانديم . ساري بيشتر داستان نويس است تا شاعر. " آرامگه عاشقان " و " عطر رازيانه " از رمان هاي منتشر شده اين نويسنده است ، آثارش رويكرد اجتماعي دارند و تلاش نويسنده براي نزديك شدن به متن جامعه حس مي شود.
نظر شما