درچنين روزي درسال 370 ه ق بنا به روايتي شيخ الرييس دانشمند بزرگ جهان اسلام ابوعلي سينا به دنيا آمد .
ابوعلي حسين ابن عبد الله ، معروف به شيخ الرييس پزشك، رياضيدان ، فيلسوف ومنجم ايراني درسال 370 ه ق درخرمثين از توابع بخارا به دنيا آمد . وي در هجده سالگي چنانكه خود نوشته است از تعلم همه علوم فارغ شد و دربيست و يك سالگي دست يه تاليف و تصنيف زد . در بيست و دو سالگي پدرش در گذشت و ابن سينا متصدي شغل او شد . او بعد ها به علت نابساماني اوضاع سياسي بخارا ، اين شهر را ترك گفت و به گرگانج نزد خوارزمشاه رفت . سلطان غزنوي همان هنگام از او خواست كه به غزنه رود اما بوعلي خواسته او را نپذيرفت . ابن سينا در بازگشت به گرگان با ابو عبيد جوزجاني آشنا شد و هم در اين سفر كتاب المختصر الاوسط ، كتاب المبدا والمعاد و مقداري از كتب قانون و نجات را تاليف كرد .حكيم ابو علي سينا در حدود 405 ه ق به ري رفت و در اوايل سال بعد به قزوين عزيمت كرد و از آنجا با سفر به همدان در اين شهر رحل اقامت گزيد و نه سال در آن شهر ساكن بود تا اينكه در ميان ديلميان به وزارت رسيد . بر اثر سعايت معاندان شيخ پس از وزارت ، چهار ماه به زندان افتاد و در اين مدت چند كتاب و رساله مهم تاليف كرد . ابن سينا تا آخر به در خدمت علاء الدوله كاكويه بود تا آنكه در سال 428ه . ق در همدان در گذشت . پيكر او در همدان مدفون است . در مشرق زمين فلسفه يوناني هيچگاه مفسري با عمق و دقت ابن سينا نداشته است . وي آراي آنان را با نظرات يكتا پرستي اسلام در هم مي آميخت و به اين طريق در فلسفه مشا مباحثي آورد كه در اصل يوناني آن سابقه اي نداشته است . او در حوزه علم طبابت نيز استادي حاذق و طبيبي عالم بود به گونه ا ي كه بسياري از بيماري هاي صعب العلاج آن دوران را درمان مي كرد . وي در حوزه نجوم و رياضي نيز صاحب راي است .
تولد خواجه نصير طوسي :
خواجه نصير الدين طوسي در يازدهم جمادي الاول سال 597 ه ق ديده به جهان گشود . نامش را محمد گذاردند و بعدها به القابي نظير نصير الدين ، محقق طوسي ، استاد البشر و خواجه شهرت يافت . وي پس از فراگيري مقدمات علوم در شهر طوس ، در نزد نورالدين علي بن محمد شيعي به فراگيري علوم مختلف پرداخت . محمد در شهر طوس به نزد استادش نصير الدين عبد الله بن حمزه لباس مقدس عالمان دين را به تن كرد و بعدها توانست كتاب قانون ابن سينا را نزد قطب الدين مصري شافعي بياموزد . وي پس از آن به ري شتافت و با دانشوران بزرگي چون ميثم بن علي ميثم بحراني محشور شد . او سپس به عراق رفت و در آنجا به تكميل يافته هاي علمي خود پرداخت . پس از آنكه اسماعيليان به عنوان فرقه اي موثر و سياسي فعاليت خود را در قلاع مختلف ايران آغاز نمودند ، خواجه را به سوي خويش خواندند . نصير الدين طوسي حدود 26 سال در قلاع اسماعيليه به سر برد و در اين دوران لحظه اي از تلاش هاي علمي خويش بازننشست . او در اين مدت كتاب هايي چون شرح اشارت ابن سينا ، تحرير اقليدس ، تولي و تبري و اخلاق ناصري را به رشته تحرير در آورد . خواجه همچنين پس از آنكه هلاكو خان مغول تاج و تخت اسماعيليلان را برچيد ، با تدبير و درايت عالمانه اش توانست از به آتش كشيده شدن كتابخانه بزرگ حسن صباح در قلعه الموت به دست مغولان جلوگيري نمايد . او در سال 656 ه ق رصد خانه مراغه را تاسيس كرد و همچنين دست به تجهيز كتابخانه اين رصدخانه عظيم زد . خواجه در دوران تدريس خود شاگردان بسياري را نيز تربيت كرد كه از ميان آنها مي توان به علامه حلي ، قطب الدين شيرازي ، ابراهيم حموي جويني ، اثير الدين اوماني و مجد الدين طوسي اشاره كرد . خواجه عظيم الشان در علوم مختلف دوران خود در صدر علما قرار داشت . وي در رياضيات ، فلسفه ، كلام ، اخلاق و ادبيات از سرآمدان دهر بود و دوست و دشمن بر اين امر اذعان داشتند . غير از كتبي كه از آن ياد شد ، وي كتب مختلفي را به رشته تحرير در آورد كه از ميان آنها مي توان به قواعد العقايد ، اوصاف الاشراف ، تحرير اقليدس ، تحرير مجسطي ، اساس الاقتباس ، زيج ايلخاني ، اثبات الجواهر ، اثبات اللوح المحفوظ ، اشكال الكرويه ، شرح اصول كافي ، رساله اي در كليات طب و تجريد الهندسه اشاره كرد . آن عالم رباني سرانجام در چنين روزي در سال 673 ه ق پس ا زعمري تلاش در جهت احياي علوم و معارف اسلامي ديده از جهان فروبست .
قيام مردم عراق :
در چنين روزي در سال 1920 ميلادي قيام مردم عراق به رهبري آيت الله العظمي ميرزا محمد تقي شيرازي عليه استعمار انگلستان آغاز شد .پيشتر نيروهاي نظامي انگلستان كشور عراق را ورد تهاجم نظامي خويش قرار داده بودند كه با درايت علماي اين كشور سرانجام نظاميان انگليسي مجبور به ترك عراق شدند . همچنين در همين روز در سال 1968ميلادي ژنرال حمادي تكريتي ، پس از آنكه حسن البكر طي كودتايي قدرت را در اين كشور در دست گرفته بود ، به بغداد حمله ور شد كه البته با مقاومت حسن البكر ، حكومت كودتايي او همچنان پايدار باقي ماند .
تولد سسلاو ميلوش :
در چنين روزي در سال 1911 ميلادي سسلاو ميلوش نويسنده آمريكايي لهستاني ديده به جهان گشود . وي به سال 1980 ميلادي جايزه نوبل را از آن خود كرد .
استقلال كره :
در چنين روزي در سال 1894 ميلادي كشور كره استقلال خود را از چين اعلام كرد .
آغاز جنگ دوم بالكان :
در چنين روزي در سال 1913 ميلادي جنگ دوم بالكان در اين منطقه آغاز شد .
تولد ويساريون بلينسكي :
در چنين روزي در سال 1811 ميلادي ويساريون بلينسكي يكي از نويسندگان و منتقدان ادبي روسيه به دنيا آمد. « نامه اي به گوگول » عنوان مهمترين اثر اوست .
انقلاب در گواتمالا :
در چنين روزي در سال 1871 ميلادي در گواتمالا انقلاب به وقوع پيوست . اين انقلاب را طبقه كشاورز در اين كشور رقم زدند .
استقلال برخي كشور ها :
در چنين روزي در سال 1960 ميلادي كنگو استقلال خود را از بلژيك، اعلام كرد . همچنين در همين روز در سال 1962 ميلادي رواندا وبروندي استقلال خود را اعلام كردند . در همين روز در سال 1980ميلادي هم كشور وانوتو از سلطه فرانسه و انگليس خارج شد .
نظر شما