به گزارش خبرنگار مهر، گوسفند شبیه سازی شده ایران به نام "رویانا" روز شنبه 8 مهر ماه سال 85 در پایگاه تحقیقاتی اصفهان پژوهشکده رویان به دنیا آمد. این بره از نژاد افشاری بود و در روند شبیه سازی آن از تخمکی که هسته آن خارج شده و هسته یک سلول بالغ غیر جنسی (پیکری) جایگزین شده و پس از فرآیند خاص، جنینهای حاصله از طریق جراحی به رحم گوسفند ماده منتقل شدند و موجود حاصل از آن همانند موجودی است که سلول پیکری از آن گرفته شد.
نام علمی این گوسفند شبیه سازی شده ایرانی Royan ShAC2 است که در ژورنال ها و مقالات با همین عنوان تعریف می شود.
در فروردین ماه سال 88 نیز نخستین بز شبیه سازی شده ایران در بامداد 26 فروردین 88 در پایگاه تحقیقاتی علوم سلولی اصفهان پژوهشکده رویان پس از عمل سزارین در سلامت کامل متولد شد.
حنا نخستین بز شبیه سازی شده در ایران
این بز حنایی - سفید دو رگه که به واسطه شکل ظاهری با دیگر بزهای گله متمایز بوده است، دوران آبستنی 147 روزه خود را در رحم مادر رضاعی سیاه رنگ بختیاری خود به سلامت طی کرد.
در این راستا، ژن t PA پس از جداسازی از ژنوم انسانی و تغییر ساختاری ژنتیکی، درون سلول مورد نظر وارد می شود. به گونه ای که ژن مورد نظر در ارائه ژن های دخیل در شیرواری قرار گیرند و پس از طی مراحل شبیه سازی، جنین های تراریختی به وجود می آید که قابل انتقال به رحم حیوانات گیرنده جهت تولید حیوانات شبیه سازی شده تراریخت با توان تولید داروی ضد سکته قلبی (t PA) در شیر است.
به گزارش مهر، بر اساس اطلاعات موجود، تاکنون فقط در چند کشور معدود از جمله آمریکا، انگلستان، کانادا و چین شبیه سازی بز انجام شده است و پژوهشگران جهاد دانشگاهی در پژوهشکده رویان امیدوارند که با سعی و تلاش و نیز حمایت مسئولان امر، پروژه تولید داروهای نوترکیب نیز از این طریق به ثمر برسد.
در 20 تیرماه سال 88 نیز اولین گوساله شبیه سازی شده خاورمیانه در ایران در سن 270 روزه حاملگی و پس از عمل سزارین در مجتمع دامپروری نصر به دنیا آمد و کشورمان را در جایگاه معدود کشورهای صاحب توانمندی در شبیه سازی انواع حیوانات مزرعه ای قرار داد.
تولد این گوساله شبیه سازی شده حاصل تحقیقات محققان رویان از سال 82 و موفقیتهای چشمگیر در تولید انواع حیوانات مزرعه ای حاصل از IVF، کلونینگ و مهندسی ژنتیک بوده است.
بنیانا نخستین گوساله شبیهسازی شده در ایران
به گزارش مهر، این گوساله که "بنیانا" به مفهوم بنیادین و پایهای نام گرفته است اولین تولد موفق گوساله شبیهسازی شده در خاورمیانه محسوب میشود که کشورمان را در جایگاه معدود کشورهای صاحب توانمندی در شبیه سازی انواع حیوانات مزرعه ای یعنی گاو، گوسفند و بز قرار داده است.
دکتر حمیدرضا گورابی رئیس پژوهشکده رویان جهاد دانشگاهی با بیان اینکه هدف اصلی محققان کشور از اجرای پروژه شبیه سازی حیوانات، تولید حیوانات تراریخته یا ترانس ژن است به مهر گفت: تحقیقات رویان در زمینه حیوانات شبیه سازی شده از سال 80 با تعریف چند طرح تحقیقاتی در پژوهشکده رویان آغاز شد که بخشی از این تحقیقات به بلوغ آزمایشگاهی تخمک، بخشی به همانند سازی یا شبیه سازی و بخشی هم به رده سلول های بنیادی اختصاص داشت.
گورابی با اشاره به بخشهای مختلف تحقیقاتی که در رویان انجام گرفت، اظهار داشت: در بخشی از این تحقیقات بالغ سازی تخمک در محیط آزمایشگاهی انجام شد که در واقع مقدمه و پیش زمینه ای برای شبیه سازی بود و با موفقیت به انجام رسید. در شبیه سازی از تخمکهای غیربالغ که از حیواناتی که در کشتارگاه ها وجود داشتند، استفاده می شد.
رئیس پژوهشکده رویان جهاددانشگاهی با بیان اینکه پژوهشکده رویان تولید حیوانات تراریخته یا ترانس ژن را در دستور کار خود قرار داد به مهر گفت: با وجود آشنایی با این فناوری، همان تخمک را بی هسته کرده و درون آن سلولی که دستکاری ژنتیکی شده باشد قرار می دهیم که از این طریق حیوانی تولید می شود که دستکاری ژنتیکی شده و ژن خاصی که مورد نظر ما است در آن بروز می یابد. هدف اصلی نیز این است که سلولهای خاصی از این دستکاری ژنتیکی بدست بیاید.
نظر شما