۳۱ تیر ۱۳۸۸، ۱۰:۲۳

گزارش مهر از شانگهای چین/

هوای ابری و ناکامی رصدگران در شانگهای/ رصد کامل کسوف در اقیانوس آرام

هوای ابری و ناکامی رصدگران در شانگهای/ رصد کامل کسوف در اقیانوس آرام

طولانی ترین کسوف قرن بیست و یکم و سال جهانی نجوم امروز چهارشنبه در حالی به وقوع پیوست که به دلیل بارندگی شدید و ابری بودن آسمان امکان رصد از رصدگران در شانگهای چین گرفته شد اما یک گروه از کشورمان که در اقیانوس آرام حضور داشتند به خوبی به رصد پرداختند.

به گزارش خبرنگار مهر، امروز 22 جولای (31 تیر) ساعت 5:27 دقیقه بامداد به وقت کشورمان خورشید با گرفت کامل طلوع کرد. سایه این خورشیدگرفتگی بیش از 15 کیلومتر را در بر گرفت که از کشورهای هند، نپال، بوتان، بنگلادش، بیرمانی، چین و جزایر جنوبی ژاپن عبور کرد.

در این پدیده خورشید حداکثر به مدت 6 دقیقه و 39 ثانیه کاملا تاریک شد و هند را به مدت 3 تا 4 دقیقه و در شانگهای را حدود 5 دقیقه در تاریکی کامل فرو برد.

پارک "مجسمه" در شانگهای رصدخانه ای ایده آل برای مشاهده این پدیده بود. خورشدگرفتگی در مناطق مختلف شانگهای از ساعت 8:23 صبح به وقت محلی قابل رویت بود ولی رصدگران به دلیل ابری بودن و بارندگی شدید فرصت رصد را از دست دادند.

رصدگران ناکام

اسدالله قمری نژاد دبیر اجرایی انجمن نجوم ایران که در شانگهای چین حضور دارد در گفتگو با خبرنگار مهر با ابراز تاسف از ناکامی رصدگران گفت: بارندگی شدید از شب قبل آغاز شد و تا صبح امروز نیر همچنان ادامه داشت از این رو ما برخورد (Contact) اول را از دست دادیم ولی با بهبود نسبی هوا توانستیم به مدت 5 دقیقه بخشی از گرفت را رصد کنیم ولی بعد از آن مجددا بارندگی شروع شد و ما مجبور به ترک محل شدیم.

وی با تاکید بر اینکه دو تیم از سه تیم اعزامی ایران در 60 کیلومتری و 120 کیلومتری خارج از شانگهای مستقر شده بودند، افزود: متاسفانه با ابزاری که در اختیار داشتیم موفق به رصد تاریک شدن کامل خورشید نشدیم. تنها جایی که امکان رصد گرفت کامل وجود داشت اقیانوس آرام بوده است.

وی با تاکید بر اینکه تیمی برای رصد با کشتی عازم اقیانوس آرام شده است، ادامه داد: ما تاکنون موفق به تماس با این گروه نشدیم ولی شواهد حکایت از موفقیت این گروه برای رصد کامل دارد.

به گفته قمری نژاد وضعیت هوا در مسیر گرفت در هند و مناطق مابین هند و چین ابری و بارانی گزارش شده است.  

ابزارهای سودمند برای رصد در هوای بارانی

قمری نژاد با تاکید بر اینکه پیش بینی اکثر تیمها برای رصد تلسکوپهای اپتیکی بوده است، اظهار داشت: برای رصد کامل در این نوع هوا استفاده از رادیو تلسکوپها است که توسط امواج رادیویی کار رصد را انجام می دهد و یا با استفاده از هواپیماهای خاص می توان در بالای ابرها اقدام به رصد کرد.

وی خاطرنشان کرد: تیمهای ایرانی نیز با استفاده از تلسکوپهای اپتیکی موفق به رصد و فیلمبرداری از گرفت کامل نشدند ولی از معدود تیمهایی بودیم که تا آخرین دقایق در محل حضور داشتیم و به مدت پنج دقیقه کار رصد و تصویربرداری را انجام دادیم.

دبیر اجرایی انجمن نجوم اضافه کرد: برای رصد این پدیده استثنایی حدود چهار تا پنج هزار نفر از کشورهای آمریکا، کانادا، برخی کشورهای اروپایی، ژاپن و روسیه در محوطه بزرگی که برای این منظور در نظر گرفته شده بود حضور داشتند که به جای رصد این پدیده بی نظیر در قرن بیست و یکم باران شدیدی را تجربه کردند. 

رصد ماه نو

قمری نژاد در ادامه اظهار داشت: متاسفانه به دلیل شرایط جوی فرصت رصد طولانی ترین خورشید گرفتگی را از دست دادیم ولی برای جبران قرار است در عصرگاه فردا (اول مرداد)  برای رصد ماه نو اقدام کنیم.

وی تاکید کرد: این رصد در شانگهای با حضور تیمای اعزامی انجام می شود. 

کد خبر 916174

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha