۱ مرداد ۱۳۸۸، ۱۲:۱۵

تسلیم مرگ در مقابل قلوب پاک/

خون بس؛ تجلی فرهنگ صلح و سازش در لرستان

خون بس؛ تجلی فرهنگ صلح و سازش در لرستان

خرم آباد - خبرگزاری مهر: نجات دو جوان از قصاص طی مراسم "خون بس" یا "خون صلح"در شهرستان دلفان مجالی برای مرور سنت بی بدیل لرستانیها در صلح و سازش است که مرگ را تسلیم خود کرده است.

به گزارش خبرنگار مهر در شهرستان دلفان، خون صلح یا خون بس از آیین‌های دیرین مردم استان لرستان و غرب کشور است که با وساطت ریش سفیدان و معتمدان موجب فراهم آمدن زمینه گذشت اولیای دم مقتول از قاتل می‌شود و به عبارت دیگر انسانی به آغوش خانواده اش بر می‌گردد و از سوی دیگر باعث از بین رفتن کدورت‌ها می‌شود.

در آیین خون بس رسم بر این است که گروهی از خیرخواهان، قاتل کفن پوش را در سایه یک جلد کلام الله مجید و با یک قبضه چاقو همراهی می‌کنند و به نشانه اعتذار و با حالت تضرع به سمت اولیا دم می‌روند به این مفهوم که یا قاتل را به عظمت کلام الله مورد بخشش قرار دهید و یا با کارد او را قصاص کنید و اولیا دم با بوسیدن کلام الله مجید خصلت بزرگ منشی خود را به نمایش می‌گذارند و مراسم با صلوات حاضران به پایان می‌رسد.

مراسم خون بس خود نشانی از احترام مردم لرستان به سنت های نبوی و اسلامی به ویژه جایگاه ویژه عفو و بخشش است و همواره این مراسم تجلیگاه بزرگ منشی و جوانمردی مردمان لر بوده است.

روز گذشته در مراسم خون بس که با حضور رئیس کل دادگستری لرستان، نماینده ویژه قوه قضائیه و معاون قضایی رئیس کل دادگستری، معاون قضایی و رئیس شوراهای حل اختلاف، رئیس زندان خرم آباد، امام جمعه نورآباد و دیگر مسئولان این شهر از جمله اعضای شوراهای تامین نورآباد، شوراهای حل اختلاف، روستاهای دانه میسی بخش کاکاوند و صدها نفر از مردم منطقه برگزار شد دو جوان 25 و 27 ساله در حالیکه به جرم قتل در انتظار چوبه دار بودند با برقراری صلح و سازش در پرتو تلاش های مسئولان یاد شده به آغوش گرم خانواده هایشان بازگشتند.

در مراسم برپایی سنت خون بس که با اجرای آداب ویژه کتل بندان اسب و تسلیم قاتلان به خانواده های مقتولان همراه با یک جلد کلام الله مجید به منظور عفو و بخشش و یک قبضه سلاح به نشانه انتقام همراه بود اولیاء دم به پاس تلاش دستگاه قضایی لرستان، امام جمعه و شوراهای تامین نورآباد، رئیس زندانهای خرم آباد و اعضای شوراهای حل اختلاف منطقه از جمله بزرگان و ریش سفیدان از اجرای تصمیم خویش مبنی بر حق قصاص با بوسه بر کلام اله مجید صرف نظر کردند و عفو و بخشش را جایگزین قصاص و انتقام کردند.

سنت حسنه صلح و سازش ریشه در تاریخ لرستان دارد

رئیس کل دادگستری استان لرستان در حاشیه مراسم خون بس اظهار داشت: نعمت حسنه صلح و سازش و عفو و بخشش که در بین مردم لرستان محترم شمرده می شود ریشه در تاریخ لرستان و آموزه های دینی مان دارد.                  

ذبیح الله خدائیان خطاب به صدها نفر از مردمی که از نورآباد، هرسین، کرمانشاه و خرم آباد برای ارج نهادن به فرهنگ صلح و سازش به روستای دانه میسی محل سکونت خانواده های عزادار مراجعه کرده بودند تصریح کرد: شما سنتی را حفظ کرده و اجرا می کنید که مبنای فقهی و شرعی دارد و این نشانگر رشد بسیار بالای فکری و فرهنگی شما مردم است.

وی با اشاره به اهمیتی که مردم این مناطق برای عفو و بخشش قائل هستند، عنوان کرد: امنیت، آرامش، رفاه و توسعه از برکات صلح و سازش و عفو و بخشش هستند.

رئیس کل دادگستری استان لرستان با اشاره به تاکید دین اسلام در خصوص گذشت و بخشش انسان نسبت به ظلمی که به او شده است، گفت: اختلاف، دو دستگی، کشمش و کینه به دل گرفتن تفرقه ایجاد می کند و گام نهادن در مسیر شیطانی انحطاط، سقوط و بدبختی است و در عین حال نیروها و سرمایه ها را به هدر می دهد اما مودت، برادری، صلح و سازش موجب همکاری، تعاون و همدلی می شود که توسعه، رفاه و خوشبختی را برای جامعه و مردم به ارمغان می آورد.

خدائیان با بیان این مطلب که ما مسلمان بودنمان را باید با عمل به دستورات ائمه اطهار و پیشوایان دین مان به اثبات برسانیم و از برکات دستورات آنان در زندگی بهره مند شویم، یادآور شد: اگر نسبت به اهمیت و ارزشی که صلح و سازش و عفو در زندگی دارد و مصیبت ها و فجایعی که کینه، نزاع و انتقام جویی به بار می آورد آگاه باشیم به طور قطع با پیروی از رسول گرامی اسلام صلح و بخشش را برمی گزینیم.

وی با قدردانی از خانواده هایی که با اتکا به دستورات پرخیر و برکت دین مقدس اسلام از اعدام قاتلان صرف نظر کردند و آنان را بخشیدند، بیان داشت: بخشش و عفو برای کسی که عزیزش را از دست داده کار بسیار سختی است اما با توجه به اینکه رضای خداوند متعال و ائمه اطهار در این سنت حسنه است و خداوند در قرآن فرموده است کسی که یک نفر را نجات دهد مثل این است که همه انسانها را نجات داده است خانواده های مقتولان در کمال تواضع و فروتنی با تبعیت از فرمان خداوند این سختی را بر خود آسان کردند و موجب خرسندی خداوند و تمام کسانی شدند که در این مراسم حضور دارند.

عفو و بخشش موجب ایجاد مودت و آرامش در جامعه می شود

رئیس کل دادگستری استان لرستان خاطر نشان کرد: اجرای حکم قصاص و اعدام این افراد برای ما بسیار راحت و آسان تر از تلاشهایی بود که برای صلح و سازش به عمل آوردیم اما با اجرای حکم اعدام این افراد نه تنها دامنه مصیبت های وارده به این خانواده ها بیشتر می شد بلکه اختلافها هم ریشه ای رفع نمی شد اما با صلح و سازش اختلافها ریشه ای حل می شود و مودت بین طرفین ایجاد می گردد تا در کمال آرامش و احترام با همدیگر زندگی کنند.

خدائیان با اشاره به اینکه در قرآن آیات فراوانی ما را به صلح و سازش دعوت کرده است، گفت: امر به معروف و نهی از منکر، جلوگیری از بروز اختلاف و تلاش برای ایجاد صلح، سازش و عفو وظیفه همگان است و کسانی که به این تکلیف دینی عمل کنند اجرشان نزد خداوند متعال محفوظ است.

دکتر خدائیان یادآور شد: ما در عین حال که برای رفع اختلاف و کدورت و ایجاد صلح و سازش تلاس می کنیم و بر لزوم عفو و بخشش کسانی که بواسطه عصبانیت های زودگذر و ناخواسته مرتکب جرمی شده اند تاکید داریم از سوی دیگر، در برخورد با آنان که سابقه ارتکاب جرم دارند و افرادی که اقدام به سلب آرامش مردم می کنند به شدت جدی هستیم.

وی ادامه داد: کسی که مردم از زبان و یا عملش به تنگ آمده باشند شایسته عفو و بخشش نیست چرا که مجازات قاطع و سریع چنین فردی را حق قانونی مردم و در جهت تامین آرامش و آسایش آنان و توسعه و پیشرفت جامعه می دانیم.

فرهنگ صلح و سازش در میان مردم لرستان تحسین برانگیز است

امام جمعه نورآباد نیز در این مراسم مردم لرستان را بخاطر تقویت فرهنگ مودت و برادری و صلح و سازش تحسین کرد و اظهار داشت: مدت سه سال است در بین مردم نورآباد هستم در همه حال در کنار آنان بوده ام و به فرهنگ صلح و بخشش آنان مباهات می کنم.

حجت الاسلام سید حسین حسینی با اشاره به سیره حضرت رسول اکرم(ص)، عنوان کرد: رسول گرامی اسلام با عاملان همه مشکلاتی که برایش پیش آمد، بدخلقی هایی که با ایشان شد با بخشش و رحمت رفتار کردند.

وی با بیان اینکه افتخار ما مسلمانان این است که ائمه اطهار و دستورات قرآن را الگوی زندگیمان قرار داده ایم، گفت: هر گاه به این مهم کم توجهی و یا بی توجهی کنیم لطمه خواهیم خورد.

امام جمعه نورآباد با اشاره به سیره حضرت امام مجتبی (ع) نیز بیان داشت: ما امت آن امامی هستیم که کسی را که به ایشان ناسزا می گفت را به خانه برد و بهترین غذا و لباسهایی را که داشت به ایشان اعطا و با احترام بدرقه کرد.

حجت الاسلام حسینی خطاب به اولیای دم، گفت: ما به شما افتخار می کنیم که با الگو گرفتن از ائمه و توجه به تلاشهای خیرخواهانه بر خشم تان که پدیده ای شیطانی است غلبه کردید و با بخشش و عفو، مودت را بر محیط زندگی خود و سایرین حاکم کردید.

مراسم حسنه خون بس یا "خون صلح" در روزمرگی امروزین زندگی بشر انسان را با عطری پیوند می دهد که لبالب از شمیم خوش گذشت و عفو است، سنتی که ریشه در تاریخ قوم بزرگ لر دارد و آموزه های دین مبین اسلام به آن جانی دوباره بخشیده است.

کد خبر 916306

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha