به گزارش خبرگزاری مهر، دانشمندان ناسا طی عملیاتی غیر معمول آزمایش تلسکوپ فضایی هابل ترمیم شده را متوقف کردند تا بتوانند دوربین این تلسکوپ مدارگرد را به منظور ثبت تصاویری دقیق از زخم جدید و مرموزی که بر بدن سیاره مشتری ایجاد شده است به سمت این سیاره نشانه روند.
تصویری که روز پنجشنبه توسط این تلسکوپ به زمین ارسال شد واضح ترین تصویری است که تا کنون از این پدیده طبیعی به ثبت رسیده و در عین حال اولین رصد علمی هابل پس از تعمیرات و ارتقای تجهیزات از ماه می تا کنون به شمار می رود.
تلسکوپهای زمینی از زمانی که اخترشناس تازه کار در استرالیا توجه دانشمندان را به نشانه جدید سیاره مشتری جلب کرد در تلاشند تصویر مناسبی را از این حفره به ثبت برسانند اما تصویری که هابل از ارتفاع 558 کیلومتری از زمین به ثبت رسانده است از جزئیات بهتر و بیشتری برخوردار است. محققان معتقدند این حفره جدید در روز دوشنبه در اثر برخورد شهاب سنگ یا ستاره دنباله دار با سطح مشتری به وجود آمده است.
برخورد هفته گذشته دومین برخوردی است که در پرونده برخورد اجرام کیهانی با سیاره مشتری، پنجمین و بزرگترین سیاره منظومه خورشیدی به ثبت رسیده است. ظاهر منطقه ای که برخورد در آن صورت گرفته است به صورت روزانه در لایه های خارجی سیاره تغییر کرده و به همین دلیل ثبت وقایع در حال وقوع در این سیاره برای دانشمندان از اهمیت زیادی برخوردار است.
به همین دلیل با وجود اینکه انتظار نمی رفت تلسکوپ هابل تا اواخر فصل تابستان به وضعیت عملیاتی کامل برسد و دوربین جدید آن نیز همچنان در مرحله تنظیم و آزمایش به سر می برد دانشمندان ناسا تصمیم گرفتند واقعه مشتری را به دلیل اهمیت بالای آن توسط این تلسکوپ مورد مطالعه قرار دهند.
به گفته ایمی سیمون میلر از پایگاه فضایی گودارد ناسا به دلیل اهمیت بسیار بالای این پدیده تصمیم گرفته شد از طریق چشم هابل به آن نگاه شود. جزئیاتی که از تصاویر این تلسکوپ به دست آمده است نشان می دهد توده بزرگی از ذرات ناشی از برخورد در اتمسفر مشتری قرار گرفته است.
اتمسفر رنگارنگ مشتری از 86 درصد گاز هیدروژن، 14 درصد هلیوم و مقادیر بسیار ناچیزی متان، آمونیاک، فسفین، آب، آستیلن، اتام، ژرمانیوم، و مونوکسید کربن تشکیل شده است. این مواد شیمیایی عامل اصلی ایجاد رنگهای متفاوت در اتمسفر این سیاره به شمار می روند.
به گفته آنتونی وزلی، اولین اخترشناسی که پدیده مشتری را رصد کرده است - حفره ای که در اثر برخورد با جرمی مرموز در سطح مشتری ایجاد شده - قطری برابر زمین داشته و وسعت جرم به تنهایی آن 80 تا 160 کیلومتر بوده است. این جرم مرموز احتمالا در هنگام برخورد با منطقه ای در قطب جنوبی مشتری با سرعتی برابر 50 تا 100 کیلومتر در ثانیه در حرکت بوده است.
تصویر جدید هابل از حفره مشتری
تصویر جدید این پدیده توسط دوربین میدان دید وسیع شماره 3 هابل که در ماه می گذشته توسط فضانوردان شاتل آتلانتیس بر بدنه این تلسکوپ فضایی اتصال یافته در حالی به ثبت رسیده است که این دوربین همچنان در مرحله تنظیم به سر برده و از حداکثر نیروی خود بهره نمی برد.
بر اساس گزارش سی ان ان، تلسکوپ هابل از سال 1990 در مدار زمین بوده و به دلیل عدم حضور اتمسفر زمین، توانایی ثبت تصاویری را دارد که تلسکوپهای زمینی هیچگاه قادر به ثبت آنها نخواهند بود. به گفته ناسا ثبت تصاویر خارج از برنامه سیاره مشتری می تواند برنامه فعال سازی مجدد هابل را با تاخیر مواجه سازد.
اما به گفته دانشمندان این تلسکوپ در مرحله ای از فعال سازی مجدد قرار گرفته است که قابلیت انعطاف پذیری با ثبت تصاویر حوادث غیر قابل پیش بینی را خواهد داشت.
نظر شما