۱۱ مرداد ۱۳۸۸، ۱۰:۰۸

فلسفه و فضای مجازی(1)

فضای مجازی بسیار به کار توسعه فلسفه در کشورهای جنوب می‌آید

فضای مجازی بسیار به کار توسعه فلسفه در کشورهای جنوب می‌آید

دکتر محمد بقایی (ماکان)گفت: از آنجایی که کشورهای در حال توسعه دستیابی کمتری به آثار مکتوب در همه زمینه‌ها به‌خصوص آثار فلسفی دارند بنابراین در فضای مجازی امکان حصول به آگاهی‌های مورد نیاز در این زمینه بسیار آسانتر است.

دکتر محمد بقایی (ماکان) که با خبرنگار مهر گفتگو می‌کرد در پاسخ به این سؤال که آیا قابلیتهای فضای مجازی برای گسترش گفتگو، که این گفتگو یکی از مؤلفه‌های اساسی فلسفه است مناسب است؟ گفت: به نظرم فضای مجازی به خلاف نامی که دارد در دنیای کنونی کاربردش از فضای واقعی بیشتر است.

وی افزود: بنابراین فلسفه که با زندگی درونی، ذهنی و واقعی مردم سروکار دارد در فضای به‌اصطلاح مجازی که در حقیقت فضای واقعی است می‌تواند جولان بیشتری داشته باشد. کما اینکه در حال حاضر بسیاری از نیازهای اهل فلسفه در جهان از این طریق تأمین می‌شود.

بقایی در پاسخ به این سؤال که فضای مجازی تا چه اندازه می‌تواند مشکلات پژوهشگران فلسفی در کشورهای در حال توسعه را رفع نماید؟ گفت: از آنجایی که کشورهای در حال توسعه دستیابی کمتری به آثار مکتوب در همه زمینه‌ها به‌خصوص آثار فلسفی دارند بنابراین در فضای مجازی امکان حصول به آگاهی‌های مورد نیاز در این زمینه بسیار آسانتر است.

این نویسنده و مترجم تصریح کرد: در بسیاری از کشورهایی از این دست غالب مقالاتی که در زمینه فلسفه‌های نوین به نگارش در می‌آیند مأخذ آنها از تارنماها و پایگاههای خاص تحقیقات فلسفی است.

بقایی در پاسخ به این سؤال که فضای مجازی تا چه اندازه در تفاهم و تکثر فلسفی جهان ما نقش داشته است؟ گفت: چنانکه اشاره شد امروزه به دلیل دستیابی آسان به آخرین منابع و تحقیقات فلسفی از طریق فضای مجازی امکان تحقیق و بررسی در اندیشه‌های فلسفی و دستیابی به آنها بسیار آسان شده به‌طوری‌که به‌جرأت می‌توان ادعا نمود که ورود به فضای مجازی برابر است با گام نهادن به مخازن تخصصی کتابخانه‌های بزرگ دنیا.

این محقق و پژوهشگر افزود: به‌خصوص اینکه از سال گذشته بسیاری از کتابخانه‌های بزرگ دنیا نظیر کتابخانه کنگره و کتابخانه آکسفورد منابع دست نیافتنی خود را در فضای مجازی قرار داده‌اند که پیشتردستیابی به آنها مستلزم مرارتهای بسیار بود. شاید از این روست که اکنون می‌بینیم در کشور خودمان تحقیقاتی در این زمینه به‌خصوص در حوزه فلسفه‌های نوین صورت می‌گیرد که منابع آنان به طور مکتوب در فضای واقعی کشور یعنی کتابخانه‌های بزرگ وجود ندارند.

بقایی در پایان خاطر نشان کرد: اکنون آن فضای مجازی به حقیقت واقعی‌تر از فضایی است که پیشتر عنوان واقعی داشت.

کد خبر 922059

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha