خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: تحولات فکری و سیاسی جهان اسلام نشان میدهد که باید به دلایلی در خصوص نظام سیاسی و دولت در اسلام اندیشه کرد. به لحاظ عملی مشکل بتوان زندگی را بدون دولت تصور نمود. دولت در جامعه اسلامی همانند دیگر جوامع بشری نه تنها بیانگر وجود مجموعهای از نهادهاست بلکه حاکی از وجود نگرشها و شیوههای خاصی از اعمال و رفتار است که منحصرا مدنیت اسلامی خوانده شده و در واقع جزئی از تمدن اسلامی محسوب میشوند.
میتوان گفت که سیاست و دولت به گونهای ظریف در قسمت عمده زندگی ما نفوذ و رخنه میکند. زندگی انسانها در درون نظام سیاسی و دولت آغاز میشود و پایان میپذیرد. بدین سان، دولت در جوامع اسلامی هر چند مفهومی پیچیده است. واقعیت روزمرهای است که نمیتوان نادیده گرفت. لازم است قبل از آنکه درباره نسبت و رابطه خود با دولت بیندیشیم از نظریه یا نظریههای دولت در فرهنگ اسلامی نیز اطلاعاتی به دست آوریم.
نویسنده در مقدمه کتاب درآمدی دارد بر نظریههای نظام سیاسی در اسلام. کتاب علاوه بر پینوشتهایی که در پایان هر فصل دارد در انتها نیز از منابع و ماخذ بهره میبرد.
کتاب در سه بخش و 9 فصل سامان یافته است. چارچوب نظری، نظریههای نظام سیاسی اهل سنت، نظریههای نظام سیاسی شیعه بخشهای این کتاب را تشکیل میدهد.
فهرست فصول این کتاب عبارت است از: مفهوم نظام سیاسی و دولت؛ قلمرو مطالعه، سیمای عمومی نظام سیاسی و دولت در اسلام، تحولات نظریههای نظام سیاسی در اسلام، مختصات عمومی خلافت اسلامی، نظام سیاسی قدیم اهل سنت، نظریههای خلافت جدید، مختصات عمومی امامت شیعه، شیعه و نظام سیاسی مشروطه، شیعه و نظام جمهوری اسلامی.
نظر شما