انتقال ارکستر موسیقی ملی به رهبری فرهاد فخرالدینی از دفتر موسیقی ارشاد به بنیاد رودکی بازتاب های متفاوت و گاه متناقضی رادر پی داشته است ؛ آن هنگام که خبر کناره گیری فرهاد فخرالدینی در خبرگزاری مهر منتشر شد بلافاصله روابط عمومی معاونت هنری ارشاد در جوابیه ای که برای همه رسانه ها ارسال کرد ضمن تکذیب این کناره گیری خبر داد که ارکستر موسیقی ملی از انجمن موسیقی به بنیاد رودکی منتقل شده است ولی این دو کماکان زیر نظر معاونت هنری و تحت حمایت وزارت ارشاد قرار دارند.
در همان جوابیه و خبر،معاونت هنری یکی از دلایل این نقل و انتقال را حجم بالای کاری انجمن موسیقی و برنامه ریزی برای اجرای کنسرت ارکستر ملی در شهرستانها برشمرد ؛ متعاقب این مطلب ، مدیرعامل انجمن موسیقی عصر همان روز در یک گفتگوی زنده با اظهار بی خبری از کناره گیری استاد در باره این انتقال و در پاسخ به خبرنگار رادیو گفت که ابتدا قرار بود این ارکستر به انجمن موسیقی منتقل شود ولی بعدا چنین تصمیم گرفتند که به بنیاد منتقل شود.
دکتر محمد علی خبری مدیرکل دفتر موسیقی نیز چندی پیش با ابراز رضایت از این انتقال اعلام کرد که در آینده و در صورت موفقیت ارکستر ملی دو ارکستر دیگر دفتر موسیقی یعنی ارکستر سمفونیک و گروه کر هم به بخش خصوصی منتقل می شود.
به هرحال لغو مکرر کنسرت ارکستر موسیقی ملی بعد از برگزاری انتخابات ، اظهار بیماری فخرالدینی از زبان ایشان ،عدم برگزاری جلسات تمرین ، مصادف شدن لغو کنسرت با خبر انتقال ارکستر به بنیاد و کناره گیری فرهاد فخرالدینی از رهبری ارکستر و...همه و همه موجب شد تا شایعات مختلفی پیرامون این ارکستر پا بگیرد .
اما در این میان اصغرامیرنیا به عنوان مدیر عامل بنیاد رودکی و به عبارتی مدیری که قرار است از این پس نظارت عالی بر فعالیت ارکستر موسیقی ملی داشته باشد سخنان تازه ای دارد که لزوم تغییر شاکله ارکستر ملی به لحاظ ترکیب نوازندگان یکی از این سخنان است. البته وی در ادامه به تشکیل شورای تخصصی اشاره می کند و می گوید اینگونه مسائل فنی را به این شورا محول کرده است.
در اینجا گفتگوی مهر را با مدیرعامل بنیاد رودکی در باره اتفاقات اخیر و چند و چون این نقل و انتقال و همچنین ترکیب شورای موسیقی بنیاد و... را می خوانید:
*خبرگزاری مهر: ارکستر ملی چندی پیش از سوی دفتر موسیقی وزارت ارشاد به بنیاد رودکی واگذار شد؛ روال این واگذاری چگونه بوده است؟
- اصغر امیرنیا : بحث واگذاری ارکستر ملی حدود 6 سال قبل مطرح شد و قرار بود همان موقع اکستر ملی به صورت مستقل اما تحت نظارت وزارت ارشاد اسلامی فعالیت کند؛ اما متاسفانه به دلایلی این کار عملی نشد. در سال های اخیر با توجه به اینکه مقام معظم رهبری فرموده بودند طبق اصل 44 که در قانون دیده شده باید واگذاری امور به بخش خصوصی صورت بگیرد بحث واگذاری ارکستر ملی یکبار دیگر مطرح شد. بنیاد فرهنگی هنری رودکی نیز یک موسسه عمومی غیر دولتی است و از سال گذشته تصمیم بر این شد که ارکستر ملی به بنیاد رودکی واگذار شود. ما در این زمینه صحبت هایی را با دکتر ایمانی(معاون هنری وزارت ارشاد) انجام دادیم و پس از ورود آقای دکتر خبری(مدیرکل دفتر موسیقی) به دفتر موسیقی بحث به صورت جدی پیگیری شد و بالاخره این واگذاری صورت گرفت.
ما دو جلسه با آقای فخرالدینی داشتیم که هنوز به نتیجه نرسیده است؛ فخرالدینی معتقد است با کهولت سنی که دارد به عنوان رهبر میهمان می تواند حضور داشته باشد اما باید یک رهبر جوان انتخاب شود تا کارها را بر عهده بگیرد.
ما همچنین در مذاکره ای که با آقای فخرالدینی به عنوان رهبر ارکستر ملی داشتیم قرار شد یک بازنگری کلی در مورد اعضای ارکستر داشته باشیم. این بازنگری توسط یک هیئت انتخاب در زمینه های فنی و اخلاقی صورت خواهد گرفت.
* شما قبلا از شورای فنی - تخصصی ارکستر صحبت کردید که قرار است نظارت فنی داشته باشند؛اعضای این شورا چه کسانی هستند؟
- اعضای این شورا آقایان حسن ریاحی، محمد سریر ، هوشنگ ظریف ، مجیدیان و مجید بهنا هستند و قرار است این شورا آئین نامه ای را در خصوص کسانی که با ارکستر همکاری خواهند کرد طراحی کند.و بر اساس این آئین نامه گزینش صورت می گیرد.
*آیا اعضای هیئتی که قرار است نوازندگان ارکستر ملی را گزینش کنند همین افرادهستند؟
- خیر، علاوه بر این اساتید برخی افراد دیگر مانند آقای وحیدی آذر که با گروه کار کرده اند نیز حضور خواهند داشت. در آزمون و گزینش اولیه اساتیدی از اعضا آزمونی به عمل می آورند تا پس از قبولی به کارشان ادامه دهند.
در حال حاضر نیز مشغول تدوین آئین نامه ای برای اعضا و برگزاری کنسرت ها هستیم. ارکستر ملی وقتی که به بنیاد رودکی واگذار شد با توجه به وجود سالن تالار وحدت این اتفاق افتاد و قرار شد در استان ها نیز شعبه هایی داشته باشیم. با هماهنگی که با استان ها داشتیم ارکستر ملی از این به بعد با تمامی اعضا در تهران اجراهایش را برگزار می کند و می تواند همان برنامه را به تعداد کمتری در استان ها به روی صحنه ببرد.
* یکی از دغدغه هایی که از سوی برخی اهالی موسیقی برای انتقال ارکستر ملی از دفتر موسیقی وزارت ارشاد به بنیاد رودکی مطرح می شود به بحث بیمه و سایر حق و حقوق اعضای قدیمی ارکستر باز می گردد. برخی از اعضای گروه حدود 11 سال در ارکستر ملی فعالیت کرده اند و با انتقال ارکستر ملی به بنیاد رودکی این بحث به وجود می آید که شاید برخی از حق و حقوق این اعضا از بین برود.
- اعضای ارکستر ملی بیمه نبودند. آنها شریط شان مانند کارکنان وزارت ارشاد نبوده و به شکل نیروهای پروژه ای فعالیت می کردند.این افراد کسانی بودند که چند جا کار می کردند و ارکستر ملی یکی از این جاها بوده است. اعضای ارکستر ملی هفته ای دو روز تمرین می کردند و سالانه 12 اجرا داشتند؛ یعنی 12 روز در سال برنامه اجرا می کردند. این را هم باید در نظر داشت که در بین افرادی که در چند جا مشغول فعالیت هستند آیا نیروهای قوی تری در بینشان وجود دارد که از آنها بشود استفاده کرد؛ ما به این نکته توجه خواهیم داشت.
* برنامه بعدی ارکستر ملی از چه زمانی آغاز خواهد شد؟
- با توجه به اینکه اعضای ارکستر هر سال در این موقع از سال در مرخصی به سر می بردند در حال حاضر نیز در مرخصی هستند و پس از ماه مبارک رمضان برنامه های بعدی گروه به آنها اعلام می شود.
نباید مسائل هنری و تخصصی را سیاسی کرد. در حال حاضر ما می خواهیم که از این انتظارات و حساسیت ها کاسته شود تا بدون دغدغه کارهای مربوط به ارکستر ملی را انجام دهیم. اگر استاد صبا و سایر هنرمندان بزرگ، سیاسی بودند به طبع ماندگار نمی شدند؛ کسانی ماندگار می شوند که تخصص خودشان را به عنوان یک معلم در اختیار دیگران قرار دهند و شاگردان خوبی را تربیت کنند.
امیدواریم با انتقال ارکستر ملی به بنیاد رودکی که به نوعی یک وزارت ارشاد غیر دولتی محسوب می شود در جهت بهینه شدن فعالیت این ارکستر قدم برداریم و نه در مسیر تخریب آن.
نظر شما