به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دولت، هیئت وزیران بنا به پیشنهاد مشترک وزارتخانههای تعاون و اقتصاد و به استناد بند «و» ماده 9 و جزء 5 بند «ب» سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری درباره اصل 44 قانون اساسی، اساسنامه بانک توسعه تعاون را در 29 ماده به تصویب رساند.
هیئت وزیران در راستای اجرای سیاستهای اصل 44 قانون اساسی و در جهت ارتقای بخش تعاونی در اقتصاد کشور، در جلسات مورخ 6/11/87 و 11/5/88 بنا به پیشنهاد مشترک وزارتخانههای تعاون و امور اقتصادی و دارایی، و به استناد بند (و) ماده (9) قانون اصلاح موادی از قانون برنامه چهارم توسعه، اساسنامه بانک توسعه تعاون را تصویب کرد و بدین ترتیب بانک توسعه تعاون با سرمایه 5 هزار میلیارد ریال تشکیل خواهد شد.
مفاد این اساسنامه پس از تایید شورای نگهبان توسط رئیس جمهور در تاریخ 13 مرداد 1388 برای اجرا ابلاغ شد.
بر اساس این اساسنامه، بانک توسعه تعاون دارای شخصیت حقوقی و استقلال اداری و مالی است و به صورت شرکت دولتی و در حمایت و اجرای برنامه های وزارت تعاون در تقویت تعاونیها و قوانین پولی و بانکی کشور عمل می کند و مشمول نظارت بانک مرکزی است و در موارد پیش بینی نشده هم طبق قوانین و مقررات مربوط اداره می شود .
مرکز اصلی بانک توسعه تعاون در تهران است و می تواند با رعایت قوانین و مقررات مربوط نسبت به ایجاد شعبه نمایندگی در داخل و یا خارج از کشور اقدام نماید.
طبق این اساسنامه، بانک توسعه تعاون برای مدت نامحدود و با سرمایه پنج هزار میلیارد (5.000.000.000.000) ریال تشکیل می گردد . این مبلغ به پنج میلیون سهم یک هزار ریالی تقسیم شده و تمام سهام متعلق به دولت است که مبلغ یاد شده طبق بند و ماده 9 قانون اصلاح موادی از قانون برنامه چهارم توسعه و اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی از محل حساب ذخیره ارزی توسط دولت برای تامین منابع سرمایهای بخش تعاون اختصاص و تامین می گردد .
همچنین بر اساس این اساسنامه، کلیه امکانات،دارایی و نیروی انسانی شعب و سرپرستی های صندوق تعاون به همراه بخشی از نیروی انسانی ستاد به بانک، انتقال و واگذار می گردد و کلیه تعهدات صندوق تعاون به اشخاص حقوقی و حقیقی اعم از سپردهها،تفاهمنامهها ،قراردادها و همچنین تعهدات اشخاص حقیقی و حقوقی به صندوق تعاون اعم از قراردادها تفاهم نامهها ،تسهلات اعطایی سررسیده نشده ،سر رسید گذشته و معوق با کلیات تضمینات و وثایق اخذ شده به بانک واگذار و انتقال می یابد.
بکارگیری و استفاده ازامکانات بانکی به منظور ارتقای ظرفیت و توانمندی های بخش تعاونی با هدف افزایش سهم بخش تعاون در اقتصاد ملی ، کمک به توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور از طریق توسعه بخش تعاونی و فراهم کردن زمینههای عدالت اجتماعی براساس برنامه های وزارت تعاون ، فراهم نمودن بستر مناسب برای توسعه مشارکت بخش غیر دولتی در فعالیتهای اقتصادی با اولویت بخش تعاون ، حمایت مالی و اعتباری از انتقال فعالیتها و کاهش تصدی های بخش دولتی اقتصاد به بخش غیر دولتی با اولویت تعاونی ها ، کمک به حضور فعال و ایفای نقش موثر تعاونیها در بازار بورس ،سرمایه و بازارهای بینالمللی ، تخصیص منابع و کمک به تامین سرمایه کارآفرینان و افراد جویای کار به منظور ایجاد اشتغال موجود و ایجاد فرصت های شغلی جدید ،ارتقای ظرفیتها و توانمندی های رقابتی بخش تعاون در سطح ملی و بینالمللی ،تسهیل ارتباطات و پیوندهای فنی و مالی و اقتصادی بین آنها و تحقق توسعه یکپارچه بخش تعاونی در اقتصادی ملی، تشویق و تقویت اشخاص حقیقی و حقوقی برای سرمایه گذاری به شکل تعاونی و نو آوری و ابداع در زمینه نهاد سازی مالی تعاونی و توسعه فرآیندهای شغلی و حرفهای از جمله اهداف تاسیس این بانک است که در اساسنامه بانک توسعه تعاون عنوان شده است.
بر اساس این اساسنامه، موضوع فعالیت بانک توسعه تعاون، افتتاح و نگهداری حساب سپرده قرض الحسنه جاری ،قرض الحسنه پس انداز ،حسابهای سپرده سرمایه گذاری کوتاه مدت و بلند مدت و سایر حساب های مشابه اعم از ریالی و ارزی و افتتاح انواع حساب چک کارت و کارت های مجاز دیگر و همچنین صدور انواع گواهی های سپرده ، نقل و انتقال وجوه ،صدور انواع حواله و انجام کلیه معاملات مربوط به انتقال نقدینگی و اجرای دستور پرداخت مشتریان،انجام کلیه معاملات ارزی از قبیل خرید و فروش ارز،انتقالات وجوه و حوالههای ارزی و مشابه آنها در داخل و خارج کشور و نیز برای اتباع بیگانه با رعایت قوانین و مقررات مربوط، افتتاح اعتبار و ابلاغ اعتبار نامه اعم از اعتبار اسنادی یا غیر آن اصالتاًو یا به نمایندگی و وساطت و انجام هر نوع عملیات مربوط و استفاده از آنها می باشد.
صدور اعتبار نامه و انواع چک و کارت و انجام معاملات مربوط به آنها، صدور و تایید و قبول هر گونه تعهد نامه و ضمانتنامه بانکی اعم از ریالی و ارزی، پذیرش عاملیت انتشار اوراق مشارکت و خرید و فروش اوراق مشارکت و یا سایر اوراق بهادار بخش دولتی وغیر دولتی به حساب بانک ویا به نمایندگی و وکالت از طرف اشخاص ، پذیره نویسی و انجام کلیه عملیات مربوط به آنها و خرید و فروش سهام به حساب خود یا مشتریان و مراجعان و انجام کلیه خدمات مشابهی که تحت فعالیت بانکداری و سمرایه گذاری طبقه بندی می شود ، ایجاد صندوق امانات و قبول امانات و نگهداری سهام و اوراق بهادار و اشیای قیمتی مشتریان، ارائه خدمات مدیریت نقدی برای مشتریان اعم از حقوق ودستمزد خدمات پرداخت اقساط ،کارتهای پیش پرداخت و سایر خدمات مشابه نیز از جمله فعالیت های این بانک عنوان شده است.
ارائه خدمات برنامه ریزی کسب و کار مشاوره، ارزش یابی و قیمتگذاری و خدمات مشاوره مالی و اسیر خدمات مشابه، ارایه خدمات کارگزاری سهام ،اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار ، انجام معاملات طلا و نقره با رعایت قوانین و مقررات مربوط، برقراری ، ایجاد و حفظ رابطه کارگزاری با بانک ها و موسسات مالی و اعتباری داخل و خارج کشور،تاسیس و گسترش شبکه بانک در داخل و خارج کشور و تاسیس و گسترش هر نوع موسسه مالی تابعه در داخل و خارج از کشور با رعایت قوانین و مقررات مربوط، ترخیص کالا از گمرکات و حمل و نقل کالا از بنادر و گمرکات به حساب بانک یا مشتریان و هر نوع معامله و خرید و فروش آنها و معامله قبوض انبارهای عمومی،مشارکت و مساعدت در توسعه و تعمیق بازار های پولی و سرمایه و کمک به فعالان اقتصادی بخش تعاون به منظور ارتقای میزان سطح حضور آنان در بازار های پولی و سرمایه ، اعطای انواع تهسیلات اعتباری به اشخاص حقیقی و حقوقی در قالب عقود جاری نیز از جمله فعالیت های بانک توسعه تعاون است.
مشارکت در تاسیس شرکتهای تعاونی متعارف به سهامی عام ،مادر تخصصی،فراگیر ملی ،شهرکهای و مجتمعهای تعاونی ،شرکتهای بیمه و یا اتحادیه های شرکت های تعاونی به منظور جذب سرمایههای بیشتر در بخش تعاون با هدف ارتقاء توان رقابت پذیری آنها و ربا رعایت قانون اصلاح موادی از قانون برنامه چهارم توسعه و اجراء سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی ، ارایه محصولات وخدمات در بخش مسکن و ساختمان با اولویت به اتحادیه ها ، شرکتهای تعاونی و اعضای آنها از قبیل تسهیلات ساخت و ساز واحدهیا مسکونی ، تجاری ،ادرای ،تسهیلات املاک تجاری، تسهیلات سرمایه در در گردش ساخت و ساز ،طراحی صندوقهای پس انداز مسکن و تسهلات خرید واحدهای مسکونی یا تجاری یا اداری با اخذ مجوزهای لازم و رعایت قوانین و مقررات، پرداخت تهسیلات قرض الحسنه از محل منابع تخصیصی در بودجه سنواتی یا کمکهای دولت و پرداخت آن بابت تامین تمام یا بخشی از آورده شرکتهای تعاونی و همچنین به افراد کارآفرین دارای توانایی انجام کار و فاقد سرمایه لازم از دیگر فعالیت هایی است که بانک توسعه تعاون در اساسنامه به آن مکلف شده است.
بر اساس این اساسنامه حداقل هفتاد در صد تسهیلات این بانک باید به بخش تعاون اعطاء گردد.
مجمع عمومی، هیئت مدیره ، مدیر عامل و حسابرس قانونی (بازرس) ارکان بانک توسعه تعاون هستند. مجمع عمومی بانک متشکل از وزیر تعاون، وزیر امور اقتصادی و دارایی ، وزیر صنایع و معادن، وزیر بازرگانی،وزیر جهاد کشاورزی، وزیر مسکن و شهرسازی، معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور می باشند و ریاست مجمع عمومی هم با وزیر تعاون خواهد بود.
اختیارات و وظایف مجمع عمومی عادی و فوق العاده بانک نیز در این اساسنامه به تفصیل بیان شده است.
این اساسنامه تصریح می کند که مدیرعامل و اکثریت اعضای هیئت مدیره باید دارای حداقل سه سال تجربه در امور بانکی یا مالی و اعتباری و امور تعاونی و یا متخصص در امور بانکی،اقتصاد تعاونی و مدیریتی باشند. هیئت مدیره و مدیرعامل بانک برای مدت دو سال انتخاب میشوند و انتخاب مجدد آنان بلامانع است.
هیئت مدیره در اولین جلسه یک نفر را از بین اعضا به عنوان رئیس و یک نفر به عنوان نایب رئیس برای مدت دو سال انتخاب مینمایند.مدت ریاست رئیس هیئت مدیره بیش از مدت عضویت وی در هیئت مدیره نخواهد بود. انتخاب مدیرعامل بانک به عنوان رئیس هیئت مدیره توسط هیئت مدیره منوط به تصویب سه چهارم اعضای مجمع عمومی خواهد بود. رئیس هیئت مدیره علاوه بر اداره جلسات هیئت مدیره، تعیین دستور جلسات و صدور دستور ابلاغ مصوبات هیئت مدیره را به عهده دارد.هیئت مدیره میتواند از میان کارکنان بانک، یک نفر را به عنوان دبیر هیئت مدیره انتخاب نماید.
در این اساسنامه همچنین وظایف و اختیارات مدیرعامل ، هیئت مدیره و بازرسان، تعیین شده است. بر اساس اساسنامه بانک توسعه تعاون ، چگونگی ترازنامه و حساب سود و زیان، میزان اندوخته قانونی، میزان استهلاک اموال بانک، همچنین نحوه و اصول حسابداری بانک براساس قانون پولی و بانکی کشور – مصوب 1351- و سایر قوانین و مقررات مربوط و اصول پذیرفته شده حسابداری خواهد بود و مواردی هم که در این اساسنامه پیش بینی نگردیده است تابع قانون پولی و بانکی کشور و سایر قوانین و مقررات لازم الاتباع کشور می باشد.
نظر شما