قاسمعلي فراست كه رمان " گلاب خانم " از آثار اوست ، افزود : تمام تلاش اهل فرهنگ و متوليان فرهنگي جامعه ما بايد در راستاي افزايش تعداد كتاب خوانان و شيفتگان مطالعه به كار گرفته شود ، اما متاسفانه در اين زمينه هيچ برنامه ريزي مناسبي صورت نمي گيرد .
نويسنده " نخل هاي بي سر " با تاكيد بر اين كه شمارگان پائين كتاب هاي مفيد و در چاپ اول متوقف شدن برخي آثار ، نشان دهنده اين است كه علاوه بر اطلاع رساني ضعيف براي كتاب هايي كه نقش بيشتري درفرهنگسازي دارند ، تقاضاي عمومي نيز براي آثار مفيد كم رنگ است ، تصريح كرد : متاسفانه برخي از كتاب هايي كه مورد استقبال عوام قرار مي گيرند ، به شدت ضد فرهنگ و فرهنگ سازي هستند و اين قبيل آثار ، بيش از ديگر كتابها مورد توجه ناشران است ، چرا كه زودتر به فروش مي رسد.
قاسمعلي فراست خاطرنشان ساخت : خيلي از راه هاي رفته را بايد كنار گذاشت و به برنامه ريزي ها و تدابيري تاره و كارآمد فكر كرد ، زيرا حركت هاي كليشه اي در حوزه فرهنگ ، پاسخگو نيست.
اين نويسنده و منتقد ادبيات در ادامه صحبت هاي خود با " مهر" اظهار داشت : البته از يك نكته مهم هم نبايد چشم پوشيد ، و آن اشتياق زائدالوصف عده محدود به كتاب است كه به شدت به مطالعه و آثار جديدالانتشار در حوزه هاي مختلف فكري ، ادبيات ، دين ، اجتماعي ، علمي و ... روي خوش نشان مي دهند و بيم آن دارم كه با ادامه اوضاع نابه سامان اجتماعي و اقتصادي ، از تعداد همين عده محدود هم كاسته شود!
قاسمعلي فراست با اشاره به اين كه ادبيات معاصر در جامعه ما هنوز براي طيف هاي مختلف مردم ناشناخته است و بخش عظيمي از جامعه ما فقط قدماي ادب و آثار آنها را مي شناسند و با چهره هاي جديد ادبيات ايران آشنايي و ميانه چنداني ندارند ، تصريح كرد : ممكن است عده اي با اين نظر ، چندان موافق نباشند و بگويند كه مجلات و نشريات ما با شاعران ، نويسندگان و مترجمان فرهنگي و ادبي ، هراز گاه به گفت و گو و معرفي آثارشان مي پردازند ، اما وقتي عده كثيري از مردم ، نشريه هم نمي خوانند ، تكليف چيست؟
قاسمعلي فراست : الگوسازي غلطي كه به وسيله برخي مسئولان و رسانه ها در جامعه بحران زده ما مي شود ، كار را به جايي كشانده كه منزلت اجتماعي و قدرت يك بازيگر متوسط و يا ورزشكار درجه 6 از يك اهل فكر ، نويسنده و استاد دانشگاه در جايگاهي فراتر قرار بگيرد. |
فراست كه در كنار فعاليت هاي ادبي خود به فرهنگ نويسي هم مشغول است ، افزود : نمي توانيم خودمان را فريب بدهيم و پيوسته بگوييم كه در آينده ، وضعيت بهتر مي شود ، برخي عوامل واقعا در حوزه فرهنگ عمومي ايجاد بازدارندگي مي كنند ، به طوري كه تاثيرات منفي آن را تا سالها نمي توان جبران كرد.
اين رمان نويس با ذكر يك مصداق در اين زمينه خاطرنشان ساخت : مادامي كه آدم هاي فرهنگي در جامعه ما از ارزش و قرب لازم برخوردار نيستند و يك دانش آموز ، معلم خود را در حال مسافر كشي مي بيند ، هرگز نمي توان به يك جوان دانش آموز تفهيم كرد كه فرهنگ در جامعه ما صاحب اهميت و جايگاه است.
فراست در ادامه يادآور شد : الگوسازي هاي غلطي كه به وسيله برخي مسئولان و رسانه ها در جامعه بحران زده ما مي شود ، كار را به اينجا كشانده است كه منزلت اجتماعي و قدرت يك بازيگر متوسط و يا ورزشكار درجه 6 از يك اهل فكر ، نويسنده و استاد دانشگاه در جايگاهي رفيع تر قراربگيرد ، ما كه درباره وضعيت كتاب و فرهنگ در جامعه امروز ايران حرف مي زنيم ، خوب است تعارف را كنار بگذاريم و به اين مطالب هم عنايت داشته باشيم.
اين رمان نويس تصريح كرد : واقعا خطر بزرگي در راه فرهنگ و فرهنگ سازي ماست ، نگاهي به اتفاقاتي كه در سالهاي اخير در كشور ما افتاده و باعث ايجاد فاصله زياد بين نسل هاي جديد و كتابخواني و فرهنگ شده است ، هشداري صريح بر اين اتفاق است.
قاسمعلي فراست در پايان با انتقاد از عدم حمايت از اهل فرهنگ و ادبيات گفت : شايسته نيست كه اهل قلم ما در دشوارترين شرايط ، زندگي خود را سپري كنند ، در حالي كه يك سينماگر ضعيف و ورزشكار خيلي عادي كه كاري هم به كار فرهنگ سازي ندارند ، هميشه در معرض توجه باشند ، اين ظلم به اهالي فكر و فرهنگ است.
نظر شما