۲۱ مرداد ۱۳۸۸، ۱۱:۱۲

به بهانه سقوط 4 پله‎ای ایران/

از گرفتاری‎های باشگاهی تا سقوط ملی/ هزینه‌های جهانی برای هیچ

از گرفتاری‎های باشگاهی تا سقوط ملی/ هزینه‌های جهانی برای هیچ

سقوط 4 پله‌ای تیم والیبال جوانان در مسابقات قهرمانی جهان در شرایطی که این تیم با بهترین تدارکات برای این رقابت‎ها آماده شده بود حاکی از آن است که همه فاکتورهای مهیا شده برای جوانان در سطح جهانی نبوده است.

به گزارش خبرنگار مهر، "تیم والیبال جوانان عنوان هفتم مسابقات قهرمانی جهان را به دست آورد". این برای تیمی که مدال برنز دوره پیشین این پیکارها را در اختیار داشت و با ادعای صعود و قهرمانی تهران را ترک کرده بود قابل توجیه نیست. حتی اگر مربیان و بازیکنان این تیم بخواهند خود و عمکلردشان را زیر سایه توجیهات بزرگ و کوچک محو کنند.

شاید این از معدود دفعات یا حتی برای اولین بار بود که نماینده ایران با مجهز شدن به بهترین و کامل‌ترین امکانات راهی بالاترین سطح مسابقات والیبال شده بود. مربیان انتخاب شده برای جوانان بی‌تجربه از رقابت‎های جهانی نبودند. خصوصا مصطفی کارخانه که احتمالا در بین همتایان ایرانی خود بیشترین رفت و آمد را در این سطح از بازی‎ها داشته است و حتی علیرضا سلیمی (بدنساز) که دورانی را به عنوان مدرس دانشگاه در آلمان سپری کرده است.

در کنار اینها کمپ‏های تمرینی روسیه و برزیل همراه با دیدارهای دوستانه مکمل جلسات تمرینی زیادی بود که در تهران و آزادی برپا شد. در نظر گرفتن چنین برنامه‌ای برای تیم جوانان کمتر اتفاق افتاده بود همان طور که اعزام آنالیزور تیم به ایتالیا برای بررسی وضعیت حریفان جهانی بی سابقه بود.

از همه مهمتر اینکه ترکیب بازیکنان اعزامی به مسابقات جهانی هند اگرچه بعضا در سن و سال واقعی خود نیستند اما تقریبا همان کسانی بودند که پیشینه قهرمانی نوجوانان جهان را داشتند و با قهرمانی در آسیا اجازه سفر به پونا را گرفتند. ترکیبی که حتی با اضافه شدن ساسان دژآرا و رضا صفایی باتجربه‌تر هم شده بود اما این بازیکنان با این تجربه حتی نتوانستند درجا بزنند چه رسد به صعود و قهرمانی!

زمانی که ایران مدال طلا مسابقات قهرمانی نوجوانان 2007 جهان را در مکزیک به دست آورد، تیم برزیل در رده هفتم ایستاده بود. و این بار برزیل با همان ترکیب نوجوانانش قهرمان جوانان جهان شد و ایران هفتم!

تیم والیبال جوانان ایران با وجود صرف وقت و هزینه‎های جهانی نتوانست نماینده‎ای خوبی برای ورزش ایران باشد. حقیقت این است که این بار والیبالیست‎های ایرانی به هر دلیلی در نقطه مقابل انتظاراتی قرار گرفتند که همگی هم منطقی بود. پس چه اصراری است به توجیه، حتی به واسطه لوث کردن عنوان سومی رقابت‏های 2007 مراکش.

سرمربی تیم والیبال ایران پس از آنکه تیمش از حضور در مرحله نیمه‎نهایی مسابقات جهانی هند بازماند و در حالیکه نسبت به پنجم شدن امید زیادی داشت گفت: "زمانی که ما مدال برنز رقابت‎های دوره پیشین را گرفتیم 12 تیم در مسابقات شرکت کرده بودند. اما الان با شرکت 16 تیم وضعیت کاملا فرق کرده است. کسب مقام پنجمی (که آنهم حاصل نشد) در میان 16 تیم به اندازه مدال برنز 2007 ارزش دارد."

این صحبت‏های مصطفی کارخانه در یک مصاحبه تلویزیونی بود. اما به راستی وی پیش از سفر به هند زمانی که در امارات با پیکان درگیر مسابقات جام باشگاه‎های آسیا بود و تیم جوانش در تهران به سر می‎برد و یا زمانی که در حین آماده‎سازی تیمی جهانی مشغول رایزنی برای انتخاب تیم باشگاهی جدیدش بود و در نهایت هم به قول خودش سفر به ماهشهر را به ترکیه ترجیح داد هم به موضوع رقابت در میان 16 تیم فکر کرده بود؟

جای مشاور روانشناس خیلی خالی بود
به هر حال سقوط تیم والیبال جوانان در مسابقات قهرمانی جهان علت‎های کلی و جزئی می‌تواند داشته باشد و گرنه به اندازه 4 پله نبود. جمشید حمیدی کارشناس والیبال کشورمان نبود مشاور روانشناس در کنار این تیم را یکی از عوامل اصلی این سقوط می‎داند. وی به خبرنگار مهر گفت: این تیم نقطه ضعف‎های فنی زیادی داشت. حتی خیلی از بازیکنان تیم جوانان هنوز نحوه درست بازی کردن را بلد نیستند. اما زمانی که تیم ایران به کوبا باخت و بعد از آن نتوانست آن طور که باید مقابل حریفان صف‎آرایی کند جای خالی مشاور روانشناس واقعا به چشم آمد. مشاوری که روحیه از دست رفته بازیکنان را بازسازی کند.

جمشید حمیدی همچنین داشتن کمیته استعدادیابی و سازمان تیم‌های ملی را برای جلوگیری از رقم خوردن چنین نتایجی مثمرثمر دانست. 

چوب به کارگیری سبک های مختلف تمرینی را خوردیم
ناصر شهنازی مربی پیشینی تیم والیبال نوجوانان که با این تیم عنوان نایب قهرمانی آسیا و سومی جهان را به دست آورد در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: واقعیت این است که استفاده از سبک‎های تمرینی مختلف در سه رده سنی ملی خواه ناخواه برای بازیکنان سردرگمی ایجاد می‏کند. خصوصا اینکه هر یک از این بازیکنان در تیم‎های باشگاهی خود زیر نظر یک سبک متفاوت کار می‏کنند. بد نیست تمام تیم‎های ملی و باشگاهی در تمام رده‎ها از یک سبک پیروی کنند. سبکی که می‎توان به واسطه همکاری با یک مربی شاخص بزرگ کارنامه دار با آن آشنا شد. باید اصولی حرکت کنیم تا نتایج مقطعی نداشته باشیم. البته باید در نظر گرفت تمرینات مستمر هم تاثیرگذار است.

به گزارش خبرنگار مهر، به هر حال والیبال جوانان ایران امسال پایین‎ترین رده خود را نسبت به دو دوره پیشین مسابقات جهانی  به دست آورد که این نشان از تصمیمات نادرست برای این تیم است. در حالیکه در تمام دنیا از مسابقات رده‎های پایه به عنوان زیرساختی اساسی و توشه‎ای بزرگ برای تیم ملی و بزرگسالان استفاده می‎شود در ایران همیشه نسبت به رده‎های پایه دیدگاه افراط و تفریط داشته‏ایم. 

کد خبر 928260

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha